Websida som kan velte regimer

- Myndighetene skjønner at internett er dypt truende for dem, sier Rachel Rawlins.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I TUNIS har bloggeren Fikra brukt et googlekart og plottet inn hvor samvittighetsfanger holdes innesperret, og lagt til dokumentasjon i form av video, bilder og tekst.

- I 2002 kom Tunisia med sine 253 fanger per 100 000 innbyggere på fjerdeplass over verdens mest undertrykkende regimer, til og med foran Kina, Israel og Brasil, skriver han om fengselssystemet i landet.

Fikra er en av mange bloggere som forteller historiene vi sjelden får høre, fra deler av verden som i liten grad når mediene i Vesten, på Global Voices Online.

- VET DU HVORDAN journalistikken oppsto i England på 1700-tallet? Jo, ved at folk skrev lapper og hang dem på tavler i kaffehusene. Under sin egen tekst gjorde forfatteren plass til at andre kunne skrive sine kommentarer. Bloggingen vi formidler nå, er egentlig påfallende lik.

Det sier redaktøren for Global Voices, Rachel Rawlins, og smiler.

Dagbladet.no møtte Rawlins da hun foreleste på et seminar om Frie Medier ved Institutt for Journalistikk i Fredrikstad.

REDAKTØREN ER er overbevist om at brukerdrevne medier kommer til å endre verden radikalt, og tror at myndigheter som nekter sine innbyggere ytringsfrihet går stadig vanskeligere tider i møte.

- Det vil bli vanskeligere for undertrykkere å slippe unna med løgner, og sivilsamfunn over hele verden vil bli styrket. Folk kan organisere seg på en annen måte enn før. Ting som aldri ville blitt hørt, kommer ut, sier Rawlins om de politiske konsekvensene av de digitale samtalene som nå foregår over hele verden.

På Global Voices samles blogger, podcaster, chatter og wikier fra hele verden, oversatt og utvalgt av 10 regionale redaktører som jobber under Rawlins. Siden mars 2005 har det blitt publisert 12 000 poster med blogger fra over 150 land på siden. Den har hatt en voldsom vekst i antall brukere siden den ble etablert, og har allerede rukket å bli et effektivt organ for alle som ønsker å dele informasjon og meninger fra de fjerneste og mest ukjente deler av verden.

Britiske Rawlins har en fortid fra Amnesty, har jobbet mange år for BBC med Afrika som område, og har vært redaktør i Global Voices siden mars i år.

- BLOGGERNE HAR allerede kommet opp med masse metoder for å omgå sensur, sier hun.

I Pakistan stanset myndighetene tilgangen til blogspot som mange publiserer innleggene sine på. Aktivistene var raskt ute med teknikker for å løse problemet.

- Så da indiske myndigheter gjorde det samme, hadde folkene våre i Pakistan allerede funnet veiene rundt problemet, og eksporterte teknikkene raskt videre. Både i India og Pakistan ga man raskt opp å stoppe bloggingen, forteller Rawlins.

Myndighetene i India og Pakistan er bitre fiender, og i konstant konflikt over grenseområdet i Kashmir. Men bloggerne i de to landene hjelper altså hverandre.

- MENS JAPAN MED SINE 127 millioner innbyggere og verdens andre største økonomi var nevnt i over 12 000 CNN-saker i 2006, var Nigeria med sine 130 millioner innbyggere nevnt bare 937 ganger, forklarte Rawlins i sitt foredrag.

Hun er opptatt av at det er enorme områder som ikke kommer til syne i vanlige medier, og at Global Voices skal være et sted der slike stemmer blir hørt. Men det et stykke igjen før alle blir hørt.

- Fremdeles er ikke dette en mulighet for alle. Bloggene som vi publiserer, er laget av eliter de også. Man må kunne lese og skrive, og ha tilgang på datautstyr, om enn bare en internettkafe. Mange har ikke det. Dessuten er språk en barriere, sier Rawlins.

Global Voices publiserer blogger på mange språk, og oversetter i tillegg fra arabisk, kinesisk, farsi, russisk, fransk, portugisisk og spansk til engelsk.

- Det er store områder vi ikke dekker, for eksempel Nord-Korea. Jeg tror at sensuren vi ser i for eksempel Zimbabwe, Kina og Etiopia, indikerer at myndighetene skjønner at internett er dypt truende for dem, forklarer hun.

På Global Voices diskuteres sensur og ytringsfrihet kontinuerlig, og en lang rekke grupper og aksjoner jobber for å åpne opp de lukkede systemene de lever under.

RAWLINS MENER at mediene vil endre seg radikalt som følge av at borgere over hele verden nå leverer innhold, rapporter og kommentarer selv.

- Jeg var på et seminar med kremen av britisk utenrikspresse i fjor, da bomber gikk av på flere busser i Delhi. Mens denne konferansen pågikk, så vi hvordan bloggere laget sider der pårørende kunne etterlyse savnede, utveksle informasjon og dele bilder. På slutten av dagen kunne vi fortelle og vise bilder til gruppen med viktige journalister som ikke ante hva som foregikk. Jeg kunne til og med forklare at mobilnettet var nede, men at man kunne komme gjennom med Skype, sier Rawlins.

Hun mener maktbalansen mellom media og forbruker vil endres.

- Jeg tror journalister fortsatt vil være viktige, fordi de kan sile informasjon. Men makten vil endres, og informasjon vil ikke bare gå én vei. I stedet for å bare ta inn over seg agendaen til folk med makt og penger, må media kanskje i større grad forholde seg til folket, sier hun.

RAWLINS legger ikke skjul på at nettet også har sine problematiske sider:

- Ja det finnes rasisme. Internett har en mørk side, det finnes de mest frastøtende blogger der ute. Og folk vil kanskje si at det mest populære på YouTube er noe dritt. Men det kommer også fantastiske ukjente, innovative ting der, som vi ellers aldri ville ha sett.

Rawlins mener hindrene mange fattige opplever i tilgangen til informasjonsteknologi, gradvis vil bygges ned:

- Jeg tror mobiltelefoner er fremtiden. I Kina, India og Afrika har de ikke PCer, men en del bruker mobiltelefoner med masse funksjonalitet, med store displayer og mulighet for bilder og video. Folk i India gjør fantastiske community-ting på mobilen. Jeg tror man i utviklingsland vil hoppe over hele PC-stadiet, sier Rawlins.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

MANGE SPRÅK: Global Voices på kinesisk.
HOPPER OVER PC-STADIET: I Afrika bruker mange allerede avansert mobilteknologi til community-aktiviteter.
- MØRK SIDE: - Det finnes de mest frastøtende blogger der ute. Men det kommer også fantastiske ukjente, innovative ting der, sier Rawlins.
IDEALISTISK REDAKTØR: Rachel Rawlins styrer bloggere fra over 150 land på Global Voices Online.
STANSER SENSUR: Det blir stadig vanskeligere for udemokratiske regimer å nekte folk ytringsfrihet, og bloggerne er en av årsakene til det.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer