Willochs verdier

Det er gått tretten år siden Cecilie Willoch (47) fikk en sønn med Downs syndrom. Torsdag får hun Livsvernprisen 2006.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

-  JEG FØLTE AT barnet mitt ble litt underkjent. Det var følelsen av at «ja, ja, sånn ble han. Vel, vel». Det synes jeg ikke barn fortjener. Det var en abortdiskusjon der mange snakket som om disse barna ikke finnes, at de ikke har noen verdi.

Cecilie Willoch skrur tida tolv år tilbake, den gang sønnen var halvannet år. Det var første gang hun valgte åpenhet om sønnens syndrom. Siden har hun holdt foredrag om sine personlige erfaringer, skrevet kronikker, sendt leserbrev og stilt til debatt både her og der.

«HISTORISK SUPERBABY i vente», skrev VG før fødselen i 1992. Den kommende babyen hadde jo to tidligere statsministere som bestefedre. Kåre Willoch og Jan P. Syse. Cecilie trodde ikke sine egne øyne da sønnen ble født, det måtte være en feil, noe som bare skjedde andre.

«Gjennom sitt engasjement har hun løftet fram viktigheten av å se alle mennesker som det de er - seg selv. Cecilie Willoch har en viktig stemme i samfunnet med sitt budskap om likeverd», skriver organisasjonen Menneskeverd i sin begrunnelse for hvorfor hun får Livsvernprisen 2006.

-  Jeg har prøvd å fokusere på at alle mennesker har samme verdi, også om man er født med en funksjonshemning. Og at vi må reflektere grundig over hvordan vi, som samfunn, forholder oss når det skal komme nye barn som har en funksjonshemning, sier Willoch. Siden august har hun og sønnen bodd i Danmark, der Willoch jobber som ambassaderåd ved Den norske ambassaden i København. Tidligere har hun vært diplomat i Bonn og jobbet som rådgiver i Midtøsten-spørsmål for Utenriksdepartementet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer