«Wolfgang» er horekunde

Hver dag går 1,2 millioner tyske menn på bordell. Mellom 200 000 og 400 000 kvinner jobber som prostituerte i Tyskland.

Les også:

• Lana jobber som prostituert

• Arbeidskontoret formidlet prostituerte

BERLIN: (Dagbladet.no) - Første gang jeg var på bordell - Han tenker seg om.

- Det var i hjembyen min, jeg var ikke fylt tjue en gang. Jeg var veldig sjenert da jeg var ung. Erfaringer med kvinner kom relativt sent. Da var det bra å ha bordeller og strippeklubber, du kunne få erfaring uten å måtte ha en kjæreste.

«WOLFGANG» ER EN AV MANGE tyske menn som kjøper sex. Innimellom har han vanlige kjæresteforhold. Han er i femtiårene, håret er grått, han må holde cafémenyen på strak arm for å kunne lese den. Han er lav og slank, og har et helt vanlig utseende, han er ingen du ville lagt merke til på gaten.

- Jeg flyttet til Vest-Berlin i 77, og jobbet som taxisjåfør her en tid på 80-tallet. Da fantes det en del bordeller som betalte for at vi kjørte kundene til dem. Da måtte jeg vente utenfor en stund i taxien, til bordellet var sikre på at mennene bestilte en dame, og så fikk jeg en bonus.

Wolfgang er reflektert og ettertenksom. Han virker klok, belest. Han har universitetsutdannelse, og siterer gjerne teorier fra psykoanalysen og kjente, tyske kunstnere. Kultur er viktig for ham. Han tenker nøye før han svarer.

- Makt. Det er en av grunnene til at menn går på bordell. De har betalt og tror at de har rett til å gjøre alt med den prostituerte. Det er et kick for mange. Jeg må tilstå at jeg personlig heller synes det er litt flaut å måtte betale for det andre får gratis. Jeg føler meg egentlig underlegen. Dette er en kvinne som har mye mer erfaring enn meg. Det funket ikke helt de første to, tre gangene jeg prøvde. Jeg har vel vært hos en prostituert kanskje syv ganger til sammen.

Han tror at spesielle seksuelle ønsker kan være en grunn for mange til å kjøpe sex.

- Sado-masochisme, for eksempel. Mange har ønsker de ikke tør å dele med partneren. Jo mer ekstrem lysten er, jo vanskeligere er det å finne en kvinne som vil dele den. Det finnes egne S/M-bordeller i Berlin. Dessuten spiller nok nysgjerrighet en rolle. Og det å kunne gjøre seg ferdig med akten raskt og uten komplikasjoner er sikkert også viktig for noen. Og når man er svært ung, som jeg den første gangen, kan man gå på bordell for å få erfaring. Og når menn går ut på byen sammen og drikker øl, og spontant bestemmer seg for å ta en tur, det forekommer selvfølgelig og.

HAN ER EN ROLIG MANN. Her finnes ingen brølende machofakter. Han er glad i å snakke, stemmen er lav og behagelig. Han er veltalende og leter ikke etter ordene, men er som så mange tyskere glad i lange og innviklete bisetninger.

- Jeg har aldri gått på bordell når jeg har vært i et forhold. Så vidt jeg kan huske. I så fall har jeg fortrengt det. Jeg er ikke helt sikker lenger. Han humrer. Tenker seg om. Og fortsetter:

- Uansett hadde jeg ikke fortalt det hvis jeg hadde vært sammen med noen, smiler han.

- Det er uansett ikke så fantastisk som man forestiller seg det. Fantasi og virkelighet stemmer nok ikke helt overens. Han gjør en pause.

- Jeg har opplevd at hun kikket på klokken i all hemmelighet mens jeg var der. Han ler.

- Det er jo ergerlig hvis man er så nervøs at man ikke får det til i det hele tatt. Du får ikke pengene tilbake for det!

HAN ER OPPTATT AV PENGER. Han må tenke på budsjettet. Wolfgang har vært arbeidsledig de siste årene, ikke uvanlig i Berlin. I visse bydeler er arbeidsledigheten på hele 25 prosent, og ledigheten treffer alle samfunnslag i Tyskland. Han har ikke råd til å gå ofte på bordell. Nye trygdereformer har skåret pengestøtten ned til beinet. Han vet ikke om han ville gått ofte hvis han kunne. Han skulle gjerne fått tilskudd fra trygdekontoret til besøk, spøker han.

Wolfgang og kompisene snakker med hverandre om bordellbesøkene sine. Flere av dem har kjøpt sex. Det er ikke tabu, verken å kjøpe eller å snakke om det.

- Det er helt normalt. Mange skryter til og med av å ha vært på bordell.

Han beskriver omgangskretsen sin som små-intellektuell. De er voksne, de er kulturinteresserte og de har utdannelse, noen fra universitetet.

- Ingen reagerer forskrekket eller sjokkert hvis du forteller at du har vært på bordell. Vi snakker om det. De fleste jeg har snakket med om det, har selv kjøpt sex. Det er helt vanlig.

Han vil likevel ikke ha navnet sitt på trykk. Det er forskjell på å snakke om det med kompiser og å stå fram i en avis med fullt navn, forklarer han.

- PROSTITUSJON er et symbolsk rom hvor horekundene får bekreftet sin mannlighet. Dr. Sabine Grenz, fra Humboldt-Universitetet i Berlin, har forsket på prostitusjon og menn som kjøper sex.

- Det må ikke nødvendigvis bety at menn som går på bordell har mindre selvtillit enn andre menn, men det er jo en bekvem måte å få bekreftelse på. Den prostituerte gjør det lett for ham. Hun godtar ham og han behøver ikke gjøre noen ting. Forholdet varer bare en halvtimes tid.

- Noen menn synes det med tidsbegrensningen er uerotisk. De forteller at den prostituerte sier at nå er det fem minutter igjen, du må gjøre deg ferdig, eller at de titter på klokken midt i akten. Da sprekker illusjonen.

Grenz har intervjuet 19 menn som alle kjøper sex. De fleste var i 30-årene, den yngste var 27 og den eldste 74. 13 av de 19 hadde en høyskoleutdannelse, en hadde en doktor-tittel fra et universitet.

- Det finnes ingen spesielle kjennetegn på en horekunde, forklarer Grenz.

- Han kan være hvem som helst. Det finnes ingen spesiell gruppe menn som kjøper sex. Gift, ugift, utdannet, ikke utdannet.

BORDELLGJENGERE som Grenz har dybdeintervjuet, hadde svært ulike yrker: lege, psykolog, politiker, lastebilsjåfør, barnehjemsleder, prest, dommer, student, pensjonist og arbeidsledig.

- Det er ikke mulig å se på noen om de kjøper sex, og de kommer fra alle samfunnslag. Og ikke alle er machoer med egoproblemer, som vi kanskje liker å tro. Men felles for horekundene som jeg intervjuet, var at de ikke hadde noe empati for den prostituerte. De snakket om at de var bekymret for å bli lurt økonomisk, at hun ikke skulle ta seg tid til dem.

Mennene som kjøper sex, ser kvinnen de betaler som et objekt. Men dette er ofte gjensidig, kan Grenz fortelle:

- En prostituert fortalte meg at etter en tid i yrket så hun ikke lenger kunden som en person, hun så bare pengesedlene som kom inn døren. Den prostituerte er ikke alltid et offer. Men det er en myte at de tjener mye. De gjør kun de færreste.

Selv om sexkunder har svært ulik bakgrunn, har de likevel noen fellestrekk:

- De jeg snakket med var temmelig sexistiske. Man trenger et visst kvinnebilde for å kjøpe sex. Undersøkelsen min viste at alle sammen tenkte at kvinner er mindre interessert i sex enn menn. De er ikke alle machoer som slår seg på brystet og tenker at kvinner er mindre verdt. De ser på prostituerte som vanlige kvinner, bare at de må betale for sexen. Og nettopp dette gjør at de blir litt usikre: egentlig liker hun meg kanskje ikke, tenker de alle. Og alle var latent homofobe, smiler Grenz.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

TYSKE MENN OPPSØKER BORDELLER:</B> Helt lovlig. Mannen på bildet er ikke identisk med Wolfgang.