Zach (16) sto fram som homofil

I bloggen sin forteller han at foreldrene sendte ham på kristenleir for å bli hetero.

TRE ÅR ETTER AT HAN SELV SKJØNTE DET valgte Zach, 16 år og elev på en high school i Tennessee i USA, å fortelle det til foreldrene sine. Han er homofil og han ville ikke holde det hemmelig lenger.

Det skulle han ikke ha gjort, skriver han i bloggen sin. Han angrer fordi foreldrene tok sånn på vei.

TØFFE TAK. Han skriver at foreldrene ble fryktelig opprørt da han fortalte om legningen sin.

29. mai kan du lese:

«Som mange av dere vet fortalte jeg foreldrene mine at jeg er homofil nylig. Det gikk ikke så bra, og det endte med at de gråt og jeg visste ikke hva jeg hadde gjort galt eller hva jeg skulle gjøre.»

Zach har flere poster på bloggen sin i slutten av mai i år og begynnelsen av juni. Han har imidlertid ikke skrevet siden 3. juni. Han skriver at foreldrene tvinger ham til å dra på en leir der han skal bli heterofil:

«I dag hadde jeg, mamma og pappa en lang «samtale» på rommet mitt der de fortalte meg at jeg måtte søke på et fundamentalistisk kristent program for homofile. De sier at det er noe psykologisk galt med meg og at de har oppdratt meg galt. (...)

Så nå sitter jeg her og gråter sammen med resten av ungene som klager over foreldrene sine i bloggen sin. Jeg kan ikke noe for det. Jeg skulle aldri ha fortalt dem det.»

AVHOMSING. Leiren foreldrene skal ha sendt ham til er en leir for å bli heterofil. Denne leiren er åpen for lesbiske, homofile og andre «seksuelt utagerende» og drives av organisasjonen Love in Action, den kalles Refuge: A Safe Place.

Refuge skriver på nettsidene at de er til for å hjelpe ungdom mellom 13 og 18 som sliter med avhengighet av pornografi, alkohol, narkotika, promiskuøsitet og homofili. De tilbyr et toukers intensivprogram mot noen tusen dollar.

For de mer gjenstridige finnes det også et seksukersprogram. Det er pastor John Smid som leder senteret. Han kaller seg selv en omvendt homofil.

Blant artiklene de reklamerer med kan hjelpe finnes titler som «Å forstå homoseksualitet», «Å svare på homoseksualitet»

SVÆRT STRENGT. Dagen etter at Zachs foreldre angivelig skal ha presentert leirplanen for sønnen, fant han reglene for leiren på nettet. Han skriver at han synes de er svært strenge, og legger dem ved i bloggen sin.

Reglene dreier seg om hygiene, upassende seksuelle handlinger, sikkerhet og alle er fulgt av bibelsitater som fungerer som argumentasjon for reglene. Det er blant annet ikke lov å onanere på leiren. Og skulle man være så uheldig å drømme om sex er passende oppførsel slik:

«Ingen seksuell/følelsesmessig uriktig oppførsel. Alle forsøk, fantasier eller drømmer må presenteres kun til ansatt.»

«Ingen klemming eller fysisk kontakt mellom klienter. Korte håndtrykk er tillatt.»

Et eget kapittel om hygiene slår fast at jentene, som altså er mellom 13 og 18, må barbere seg under armene og på leggene minst to ganger i uka. Det er heller ikke tillatt med hårfarging. Er håret farget, må det farges tilbake til sin naturlige farge før leirstart. På leiren er det ikke tillatt å høre på annet enn kristen musikk.

ER HAN DER NÅ? Deltakere på leiren har ikke tilgang på mobiltelefon eller datamaskin. Zach skriver at han brøt foreldrenes regler 3. juni, han sniker seg på nettet om natta:

«Det har vært en uke med tortur, sinne og tårer. Jeg får egentlig ikke lov til å være her, jeg stakk av en kort stund. Jeg kom tilbake og de tok alt fra meg. De vil ikke at jeg skal påvirkes utenfra.

Jeg vet ikke hvor lenge jeg kan være på nettet, for om de våkner opp har jeg problemer. Programmet starter 6. juni og varer enten til 17. eller 20. juni. Jeg er lei for at jeg ikke kan svare på alle meldinger og beskjeder. Jeg er her bare for å fortelle alle at jeg fortsatt lever.»

Siden 3. juni har ikke Zach skrevet i bloggen. Siste gang han logget seg inn var to dager etter. Om det han har skrevet stemmer er han på leir for å bli heterofil nå.

HISTORIEN KAN VÆRE SANN. Vi vet ikke om Zach virkelig finnes. Dagbladet.no har ikke fått bekreftet hans identitet og historie. Zach har fått tusenvis av kommentarer på bloggen sin fra folk som støtter ham.

En venn av Zach som kontaktet lokalavisa Houston Voice, ville ikke bekrefte hva som er Zachs fulle navn. Foreldrene har heller ikke blitt identifisert. Så langt er det bare lokalmedia og homonettsteder som har omtalt saken.

Det vi vet med sikkerhet er at leire som den han sier han er sendt til, finnes. Og at skjebner som Zachs eksisterer.

Love In Action støttes av en rekke menigheter i Memphis. Organisasjonens talspersoner ville i forrige uke ikke bekrefte eller avkrefte om Zach var en av deltakerne på deres kurs. Men uttale seg, det ville de gjerne.

Pastor John Smid sier foreldrene til homofile tenåringer har en plikt til å lære barna «sunn livsstil». Han gikk selv gjennom programmet i 1987, og leder nå hele organisasjonen.

- Dette programmet følges etter verges eller foreldres ønske. Vi arbeider med mindreårige  så lenge de aksepterer å følge programmet eller andres program. Om det viser seg at klienten åpent motsetter seg behandling, vil vi arbeide med foreldrene om andre alternativer for å behandle dem,  sier Smid ifølge Southern Voice.

Pastoren ber om toleranse for deres aktivitet.


IKKE UVANLIG.
Det finnes en rekke konservative, kristne grupperinger som tilbyr kurs og leir for folk som vil bli heterofile eller foreldre som vil at barna skal bli det. Det er først og fremst i USA slike organisasjoner finnes, men også i Canada og Storbritannia. Du finner en lenkeliste i faktaboksen til høyre.

Organisasjonene presenterer sågar en rekke sannhetsvitner som forteller at behandlingen hjelper.

På nett forteller «Ben» som har fått behandling hos Love in Action: «Jeg har opplevd Gud på en fantastisk måte etter at jeg har vært villig til å lide for hans sak. Bare gjennom Gud har jeg klart meg gjennom kampen.»

Love in Action ble grunnlagt for 32 år siden, og er den eldste av de velkjente «omvendelsesorganisasjonene».

OVERGREP. Forfatteren av boka «Anything But Straight», Wayne Besen, er homofil og har fulgt programmer som Love in Action.

- Disse organisasjonene holder dem fanget, som innsatte. Det er som en treningsleir, sier han til Houston Voice.

Han er imponert over Zach som har fortalt sin historie på nettet.

- Han er innovativ. Dette viser internetts makt i samfunnet vårt, sier han, som kaller Love in Actions virksomhet for overgrep mot barn.

PROTESTERER. Ifølge Planet Out har rundt 150 mennesker fra Memphis demonstrert utenfor kontorene til organisasjonen Love in Action som driver heterofil-leiren. «Dette er overgrep mot barn» er blant slagordene.

Den lokale TV-stasjonen Wmctv dekket aksjonen, og har også et intervju med pastor Smid.

Houston Voice skriver at de daglige protestene kom i gang 6. juni da Zach skal ha blitt sendt på leiren. Eyewitess News, Memphis (ABC) har film fra protestene.

- Organisasjoner som Love in Action er grunnlagt på dyp forakt og har vist seg å være inneffektive og ødeleggende for folk, sier Morgan Fox til avisa. Hun står bak Queer Action Coalition.

GULE OG BLÅ VEGGER. På torsdag i forrige uke holdt organisasjonen Love in Action en pressekonferanse for å svare på beskyldningene.

- Vi hjelper disse ungdommene med å forstå at de ikke trenger å leve ut sin homofile livsstil, sier pastor John Smid til WMCTV.

I sin forhåndsskrevne pressemelding fortsetter han:

- USA ble grunnlagt på religionsfrihet. Det er vår overbevisning at seksuell oppførsel utenfor heterofile ekteskap er galt overfor Gud.

I 1997 forsøkte den omvendte homofile John Smid hvordan det gikk for seg:

- Jeg ser på en vegg og plutselig ser jeg at den er blå, sa Smid ifølge Memphis Flyer da han pekte på en gul vegg.

- Noen andre kommer gående og sier: «Nei, den er gullfarget». Men jeg vil tro at den veggen er blå. Så kommer Gud og han sier: «Du har rett, John, veggen er blå». Det er den hjelpen jeg trenger. Gud kan få meg til å tro at en gul vegg er blå.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

FORTELLER ALT I BLOGG:</B> 16-år gamle Zach har skrevet om sitt livs mareritt i bloggen sin. Vi har ikke bilde av Zach, men det finnes mange i <a href="http://profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewprofile&friendID=7428306&Mytoken=20050620001321">bloggen</a>.
OMVENDT HOMOFIL: Det finnes en rekke organisasjoner som sier de gjør homofile heterofile i USA. De har også mange såkalte sannhetsvitner. Josh Handschuh er en av dem. Han kaller seg «ex-gay» og her er han avbildet i kontoret til «Parents and Friends of Ex-Gays» i Washington. Han sier han er en av mange tusen som har forlatt homofili for alltid.