Millioner dør av feilernæring

1 av 6 nordmenn som døde i fjor spiste feil: - Haster å gjøre noe for barna

For mye fett, salt og sukker bidro til at 7000 nordmenn døde i fjor. Tove Karoline Knutsen (AP) mener det haster med å gjøre en innsats for barna.

OVERVEKT: Ifølge nye tall døde syv tusen nordmenn grunnet feil kosthold i fjor. Foto: NTB Scanpix
OVERVEKT: Ifølge nye tall døde syv tusen nordmenn grunnet feil kosthold i fjor. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I de rike landene spiser man usunt, mens i de fattige mangler det på næring i maten. Resultatet er at 11 millioner mennesker døde som følge av feilernæring i 2016. Å ha et kosthold hvor fullkorn, frukt, nøtter, frø og fiskeolje er nærmeste fraværende og hvor salt ofte helles i maten, øker risikoen for tidlig død. Det kommer fram i undersøkelsen The Global Burden of Disease (GBD) som er publisert i det medisinske tidsskriftet The Lancet.

Ifølge Helse- og omsorgsdepartementet - som henviser til Global Burden of disease-undersøkelsen - kan usunt kosthold alene forklare nærmere 7000 dødsfall i fjor. Dette utgjør en av seks nordmenn som gikk bort i 2016. Til sammenligning dør 6000 årlig av røyking.

Tidligere i sommer fortalte Dagbladet at over 2,2 milliarder mennesker nå er overvektige verden over. Knut Inge Klepp, direktør for psykisk og fysisk helse ved Folkehelseinstituttet, er dessverre ikke overrasket over fedmeeksplosjonen:

- Når vi ser på antall som er rammet, er det i dag flere overvektige enn antallet som lider av sult og underernæring. Når vi snakker om overvekt snakker vi om folk som har en kroppsmasseindeks (KMI/BMI) over 25. Alvorlig sykdomsrisiko for den enkelte ser vi spesielt når BMI kommer opp i 30 og høyere, fremholder han overfor Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.