Millioner dør av feilernæring

1 av 6 nordmenn som døde i fjor spiste feil: - Haster å gjøre noe for barna

For mye fett, salt og sukker bidro til at 7000 nordmenn døde i fjor. Tove Karoline Knutsen (AP) mener det haster med å gjøre en innsats for barna.

OVERVEKT: Ifølge nye tall døde syv tusen nordmenn grunnet feil kosthold i fjor. Foto: NTB Scanpix
OVERVEKT: Ifølge nye tall døde syv tusen nordmenn grunnet feil kosthold i fjor. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I de rike landene spiser man usunt, mens i de fattige mangler det på næring i maten. Resultatet er at 11 millioner mennesker døde som følge av feilernæring i 2016. Å ha et kosthold hvor fullkorn, frukt, nøtter, frø og fiskeolje er nærmeste fraværende og hvor salt ofte helles i maten, øker risikoen for tidlig død. Det kommer fram i undersøkelsen The Global Burden of Disease (GBD) som er publisert i det medisinske tidsskriftet The Lancet.

Ifølge Helse- og omsorgsdepartementet - som henviser til Global Burden of disease-undersøkelsen - kan usunt kosthold alene forklare nærmere 7000 dødsfall i fjor. Dette utgjør en av seks nordmenn som gikk bort i 2016. Til sammenligning dør 6000 årlig av røyking.

Tidligere i sommer fortalte Dagbladet at over 2,2 milliarder mennesker nå er overvektige verden over. Knut Inge Klepp, direktør for psykisk og fysisk helse ved Folkehelseinstituttet, er dessverre ikke overrasket over fedmeeksplosjonen:

- Når vi ser på antall som er rammet, er det i dag flere overvektige enn antallet som lider av sult og underernæring. Når vi snakker om overvekt snakker vi om folk som har en kroppsmasseindeks (KMI/BMI) over 25. Alvorlig sykdomsrisiko for den enkelte ser vi spesielt når BMI kommer opp i 30 og høyere, fremholder han overfor Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer