Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Du trenger ikke drikke dårlig vin selv om lommeboken er slunken:

10 gode viner til under 100 kroner

Fem vineksperter. Ti gode kjøp. Alle til under hundrelappen. 

 RIMELIG OG BRA: Det finnes gode kjøp også i Vinmonopolets lavere priskategorier, mener ekspertene vi har spurt. FOTO: Trygve Indrelid/NTB SCANPIX
 RIMELIG OG BRA: Det finnes gode kjøp også i Vinmonopolets lavere priskategorier, mener ekspertene vi har spurt. FOTO: Trygve Indrelid/NTB SCANPIX Vis mer

Er det mulig å finne god vin til under hundre kroner på Vinmonopolet? Ja, svarte de fem vinekspertene vi spurte. Her får du deres beste røde og hvite tips til dagene da prisen er med på å avgjøre hva du kjøper.

Les også: Slik blir du en bedre vinkjenner.

VINBLOGGER OG -SKRIBENT: Geir Salvesen.             
VINBLOGGER OG -SKRIBENT: Geir Salvesen.              Vis mer

Geir Salvesen, vinblogger og journalist:

- Avgiftsendringene og valutajusteringer som ble virksomme fra 1. januar har gjort at det nesten ikke er noe særlig viner igjen under hundrelappen som har ok kvalitet. Det norske avgiftssystemet straffer billigviner. Men noen gode kandidater har jeg likevel funnet, sier Salvesen, som setter kursen mot Sør-Afrika når han skal anbefale budsjettvennlig hvitvin:

10 gode viner til under 100 kroner

False Bay Chardonnay 2014, Western Cape, Sør-Afrika. Kr 89, varenr. 5030901, bestillingsutvalget

- En vin under 90 kroner i Norge er så full av avgifter at det knapt er noe igjen til druer og frukt. Det er derfor flott at man får såpass mye vin for pengene som her. Modne druer, litt fersken, sitrus og epler i smaken. Litt krydder er det også. Vinen har bra friskhet og litt over middels fylde. En all round-vin, som også kan brukes som sofa-kosevin.

Salvesens rødvintips:

Campos de Luz Garnacha 2015, Cariñena, Spania. Kr 96, varenr. 910601, basisutvalget

- Drikkelig vin til under hundrelappen? Absolutt! Spanjolene er gode på billig vin av druen Garnacha. Denne vinen var ny på polet i januar, og smaker av svale urter og kjølig, mørk frukt. En all round-vin til kos, kjøtt og pizza.

Heidi Iren Hansen, medlem av vinkelnerlandslaget og sommelier på Kulinarisk Akademi i Oslo:

PÅ VINKELNERLANDS-LAGET: Heidi Iren Hansen.
PÅ VINKELNERLANDS-LAGET: Heidi Iren Hansen. Vis mer

- Jeg må bare si at jeg som regel anbefaler å gå opp til 150 kroner. Da får man så mye mer for pengene i forhold til hvordan det norske avgiftssystemet fungerer. Men når dette er sagt, er disse to vinene helt ok i sine kategorier, sier Heidi Iren Hansen.

I likhet med Geir Salvesen går hun ikke bare til Sør-Afrika for sitt rimelige hvitvinstips, men også til samme produsent. Vinen hun anbefaler er derimot laget av en helt anne drue enn Chardonnay, nemlig Sauvignon Blanc:

False Bay Sauvignon Blanc 2013, Western Cape, Sør-Afrika. Kr 99,90, varenr. 1281201, bestillingsutvalget

10 gode viner til under 100 kroner

- En stiltypisk vin av druen Sauvignon Blanc, med aromaer av grønne trefrukter og urter. En tørr og frisk vin med en leskende syre. Akkurat nå finnes den dog i en litt gammel årgang på vinmonopolet, så når den byttes ut med en nyere årgang vil den være enda litt friskere i frukten.

Hansen trekker fram en spansk vin, når hun skal tipse om et rimelig rødt alternativ:

Hammeken Vina Altamar 2013, Castilla y León, Spania. Kr 100, varenr. 1871601, bestillingsutvalget

- En saftig, frisk og ukomplisert spanjol, sier Hansen om denne vinen.

- Den kan godt drikkes uten mat. Vinen er laget av en drue som sikkert er ukjent for mange, Mencia, men som her viser at den absolutt kan brukes i fremstillingen av deilige drikkeviner.

Marius Oliver Kristiansen, vinkelner ved Restaurant Vaaghals:

VINKELNER: Marius Oliver Kristiansen
VINKELNER: Marius Oliver Kristiansen Vis mer

Kristiansen er utdannet vinkelner og midt i studiene til Master Sommelier, men er til daglig å finne ved vinhyllen i Restaurant Vaaghals i Bjørvika. Han har smakt seg fram til følgende to rimelige godbiter fra polets liste:

Cerester Castero Trebbiano d'Abruzzo 2015, Abruzzo, Italia. Kr 97, varenr. 2231801, basisutvalget

10 gode viner til under 100 kroner

- Fargen er lys gulgrønn, og vinen har fin duft av sitron, lime, gress og mineralitet fra flint. Vinen er tørr, og har middels lang ettersmak med en skarp og frisk syre. Denne vinen ville jeg servert til fisk eller skalldyr, sier Kristiansen.

Egri Merlot 2014, Ungarn, kr 99,90, varenr. 628901, basisutvalget

Hans rødvinstips er fra Ungarn:

- Fargen er lillarød, og vinen dufter av mørke, modne bær som plomme, blåbær og solbær. Jeg kjenner en anelse tobakk også.

- Dette er en halvtørr vin med en middels lang avslutning. Den vil passe fint til både kylling, stekte grønnsaker og harde hvitoster, tipser Kristiansen.

Heidi Jaksland Kvernmo, vinutdannet drikkeblogger og -skribent:

VINKJENNER OG -SKRIBENT: Heidi Jaksland Kvernmo
VINKJENNER OG -SKRIBENT: Heidi Jaksland Kvernmo Vis mer

- Det er langt mellom viner av god kvalitet som koster under hundrelappen. Portugal har en strategi på å gjøre landet kjent gjennom å levere gode viner til lave priser. Med landets lave kostnadsnivå og et mangfold av druesorter er dette mulig å få til. Derfor finner vi ofte kjempegode kjøp hvis vi går i Portugal-hylla på polet. Jeg har plukket ut en rød og en hvit portugiser som begge gir en god vinopplevelse. Begge er fine å drikke uten mat, men kan også kombineres med enkle matretter som pizza, fredagstacoen eller salat. Hvitvinen går også til reker, opplyser Jaksland Kvernmo.

Paxis Arinto 2015, Lisboa, Portugal. Kr 97,90, varenr. 8043501, basisutvalget

10 gode viner til under 100 kroner

- En frisk og leskende hvitvin med duft av blomster, sitronverbena og pære, sier Jaksland Kvernmo om den hvite portugiseren

- Vinen er middels fyldig med et lite sødmestreif, og smak av pære og litt sitrondrops. Fint krydderpreg og middels lang ettersmak.

Jaksland Kvernmos rødvinstips:

Portuga 2014, Lisboa, Portugal. Kr 96,90, varenr. 5501301, basisutvalget

- En vin som dufter av kjøpe-jordbærsyltetøy, nellikspiker og kanel. Den har god fylde, er rund og bløt, og har brukbar konsentrasjon og fruktighet. Vinen har saftig frukt og smak av godt modne jordbær og plommer. Ok lengde med frukt hele veien.

Tom Amriati-Løvås, vinskribent i drikkemagasinet DrinkFeed:

Amriati-Løvås velger en argentinsk vin når han skal anbefale en hvit budsjettvin:

VIN- OG DRIKKE-SKRIBENT: Tom Amriati-Løvas
VIN- OG DRIKKE-SKRIBENT: Tom Amriati-Løvas Vis mer

Zorzal Terroir Unico Torrontes, Mendoza, Argentina. Kr 99, varenr. 2156801, bestillingsutvalget

- I skyggen av Andesfjellene dyrkes den lokale Torrontes-druen av entusiastiske argentinere.

Med typiske innslag av fersken og aprikoser har denne vinen en nydelig friskhet, og en fin og fruktig ettersmak. En helt ålreit hvitvin fra et land som gir mye for pengene. Genial til fiskesuppe, eller grillede grønnsaker, sier han.

Arcus Originale Rødvin, EU, kr 99,90, varenr. 666401, bestillingsutvalget

10 gode viner til under 100 kroner

Vinskribentens rødvinstips er en god, gammel, norsk traver. Faktisk er dette rødvinen som siden den kom på markedet i 1950 har vært den mest solgte vinen gjennom tidene på Vinmonopolet. Lenge het den bare «Norsk rødvin», eller «sekskronersen», etter prisen for vinen de første 18 årene.

- En av de virkelige gamle klassikerne, nesten et nasjonalt ikon, sier Amriati-Løvås. - Selv om storhetstiden kanskje er over, holder denne fortsatt en overraskende god kvalitet. Vi snakker røde bær og en lett, men fruktig smak. Ganske frisk i munnen, men uten tunge tanniner. Dette er det rimelige alternativet til en vin som går til alt. Pizza, pasta, burgere. Bare kjør på!

LES OGSÅ:

Bestselgerne du kan kjøpe til halv pris i Sverige

Så lang holdbarhet har vin i kjøleskapet

- Ser litt ut som spylervæske

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling