MIKROBØLGEOVN: Fin til tining, oppvarming og popping av popkorn, men ikke alt er det like lurt å legge inn i en mikro. FOTO: TT/NTB Scanpix
MIKROBØLGEOVN: Fin til tining, oppvarming og popping av popkorn, men ikke alt er det like lurt å legge inn i en mikro. FOTO: TT/NTB ScanpixVis mer

Mikrobølgeovn:

10 ting du aldri skal kjøre i en mikrobølgeovn

Frossent kjøtt, keramikk og kjøkkenpapir funker dårlig i mikrobølgeovnen.  

I en travel hverdag kan mikrobølgeovnen ofte være redningen. Tining og varming av middagsmaten går unna på null komma null. For mange er mikroen synonymt med popkorn, og utvalget i mikropopkorn har eksplodert.

MIKROTIPS: - Ikke la frysematen tine for lenge i mikroen, advarer TV2s Wenche Andersen. Foto: Se og Hør
MIKROTIPS: - Ikke la frysematen tine for lenge i mikroen, advarer TV2s Wenche Andersen. Foto: Se og Hør Vis mer

Men det er langt fra alle typer mat som egner seg for mikroen, ifølge denne oversikten fra allers.se (under). Kjøkkenmaskinen, som ble oppfunnet allerede i 1947, har sine klare begrensninger.

Seige boller

«God Morgen Norge»-kokk Wenche Andersen mener det er lett å trå feil ved bruk av mikrobølgeovn.

- Den er kjekk å bruke til for eksempel tining av brød og boller. Feilen mange gjør er at de stiller mikroen inn på for høy varme, og lar maten stå i ovnen for lenge. Da blir resultatet seig og lite god bakst.

Andersen har det siste året besøkt flere sykehjemskjøkken i Oslo, og merket seg at mikrobølgeovnen er hyppig brukt til oppvarming av ferdiglaget mat.

STOPP: Vær bevisst på hva du legger i mikroen, og hvor lenge du lar det ligge der. FOTO: AGE/NTB Scanpix
STOPP: Vær bevisst på hva du legger i mikroen, og hvor lenge du lar det ligge der. FOTO: AGE/NTB Scanpix Vis mer

- Her, som i hjemmekjøkkenet, er det lett å varme opp maten over for lang tid og ved for sterk varme. Det kan i verste fall føre til at maten blir brent.

- Tjue sekunder til eller fra er mye i en mikro. På flere sykehjem har de valgt å låse ovnen på rett tid og temperatur, slik at det bare er å trykke på startknappen, forteller hun.

Sjekk vårens nye ferdigmiddager som går rett i mikroen.

Andersen minner også om at metall aldri skal i en mikro.

- Det skal ikke mer til enn en liten metallklype rundt en frysepose, før det kan slå gnister, advarer hun.

Du kan spare deg selv for mange ubehagelige kjøkkenopplevelser ved å merke deg hva du IKKE skal legge inn i mikroen. Her får du listen:

1. Egg med skallet på

HELE EGG: Uegnet i mikroen. FOTO: Food-Collection/NTB Scanpix
HELE EGG: Uegnet i mikroen. FOTO: Food-Collection/NTB Scanpix Vis mer

Å koke egg i mikrobølgeovnen er en dårlig idé. Blir egget for varmt kan det eksplodere, fordi damp og varme ikke har noen mulighet for å slippe ut. Vi snakker eggerøre du overhodet ikke vil ha lyst til å tørke opp. (Se video lenger ned i saken).

2. Frossent kjøtt

Alle som har forsøkt å tine frossent kjøtt i mikrobølgeovnen vet at dette er en dårlig idé. Kjøttet blir grått og halvstekt i kantene, mens midten forblir frossen. La heller kjøttet tine i kjøleskapet over natten.

3. Gamle middagstallerkener

Visste du at mormors gamle tallerkener kan inneholde bly? Har du slått små skall av serviset, eller det har oppstått sprekker i tallerkenene, kan blyet lekke inn i maten din under oppvarming i mikro. Velg for sikkerhets skyld heller en annen tallerken å varme maten på.

4. Engangsemballasje i plast

Plastbegere som opprinnelig har rommet mat av typen yoghurt og smør skal ikke brukes i en mikro. Denne typen plast kan smelte og avgi farlige gasser ved oppvarming i mikro.

Heller ikke PVC-plast eller melamin skal i mikroen. Hardplastvarianten melamin brukes for eksempel i barneservise, og kan sprekke ved for høy temperatur.

Materialer og gjenstander ment for kontakt med mat skal være merket av produsenten med et glass-/gaffelsymbol.

5. Termokopper

Termokoppen du bruker til te og kaffe skal aldri i mikroen. Det samme gjelder for alt annet som inneholder rustfritt stål. Varmes rustfritt stål i mikroen kan det skade, og i verste fall ødelegge ovnen. Er ovnen din produsert før 1980, tåler den ikke andre typer metall heller, ifølge Mattilsynet. Sjekk bruksanvisningen til ovnen din.

6. Mat som er dekket med plastfolie

Varm ikke opp mat som er dekket med plastfolie. Den kan avgi farlige gasser til maten.

GULL: Gullmønster og metall går ikke i mikroen. FOTO: Pixtal/NTB Scanpix
GULL: Gullmønster og metall går ikke i mikroen. FOTO: Pixtal/NTB Scanpix Vis mer

7. Tallerkener med dekor

Har serviset ditt gulldekor eller annet mønster med metall er det lurt å holde det unna mikroen.

8. Ingenting

Å kjøre mikrobølgeovnen uten noe inni er brannfarlig og kan skade maskinen.

9. Keramikkskåler

Keramikkskåler og -boller er dårlig egnet for bruk i mikro. De kan ha sugd til seg fuktighet ved vask, og kan i verste fall sprenges ved oppvarming.

10. Kjøkkenpapir

Bortsett fra bakepapir, bør papir og papp ikke brukes i mikrobølgeovn. Kjøkkenruller og servietter er ofte framstilt av papir som ikke er beregnet for kontakt med mat, spesielt ikke ved høyere temperaturer.

Avhengig av kvaliteten kan papiret avgi skadelige stoffer til maten. Sjekk at tørkerullen er merket som godkjent for kontakt med mat før du bruker det i mikroen, anbefaler Mattilsynet.

Tips! Mikrobølgeovner er ulike, alt etter produksjonsår og type. Les alltid nøye gjennom bruksanvisningen før du tar i bruk ovnen for første gang.

Og her er videoen som viser hva som skjer med egg i mikrobølgeovnen (som er sett over 1,7 millioner ganger).

they go boom Vis mer

LES OGSÅ:

Dette kan du bruke mikroen til

Slik lager du marengs i mikrobølgeovn