TETT I TETT: De driver egne michelinrestauranter over hele Norden, men tilbringer gjerne en høstsøndag tett i tett på restaurantkjøkkenet til Mikael Svensson i Oslo. Hvem som kommer er kjent. Menyen holdes hemmelig til siste stund. Foto: Therese Aagaard
TETT I TETT: De driver egne michelinrestauranter over hele Norden, men tilbringer gjerne en høstsøndag tett i tett på restaurantkjøkkenet til Mikael Svensson i Oslo. Hvem som kommer er kjent. Menyen holdes hemmelig til siste stund. Foto: Therese AagaardVis mer

Restaurant Kontrast samler Nordens beste kokker til «Chef's Dinner»:

11 michelinstjerner på én kveld

Mikael Svensson henter toppkokker til Norge for tredje år på rad. Folk i kø for en middag til 4500 kroner.

ÅPENT KJØKKEN: Kokkene skal samles i restaurantene til Svensson, et steinkast fra Mathallen. Alt som skjer på kjøkkenet er synlig for gjestene. Foto:Kontrast
ÅPENT KJØKKEN: Kokkene skal samles i restaurantene til Svensson, et steinkast fra Mathallen. Alt som skjer på kjøkkenet er synlig for gjestene. Foto:Kontrast Vis mer

Når noen av Nordens beste kokker omsider kan ta av seg forkleet utpå kvelden søndag 15. oktober, bør den svensk-norske kokken Mikael Svensson (35) ha lov til å kalle sitt kokke-event en tradisjon.

Da har han arrangert sin Chef's Dinner for tredje gang.

Svensken har gått en lang vei fra han startet restaurant Kontrast i frokostsalen til Hotel Guldsmeden i Parkveien i Oslo, til han flyttet til moderne, industripregede lokaler like ved Mathallen og stolt kunne ta imot sin første michelinstjerne i fjor.

MAEEMO: Esben Holmboe Bang er yngst i verden med tre michelinstjerner. Tirsdag er han æresdommer når Årets kokk skal kåres. Midt i oktober skal han lage mat hos kokkekollega Mikael Svensson. Foto: Hans Arne Vedlog
MAEEMO: Esben Holmboe Bang er yngst i verden med tre michelinstjerner. Tirsdag er han æresdommer når Årets kokk skal kåres. Midt i oktober skal han lage mat hos kokkekollega Mikael Svensson. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
KARRIERE: Mikael Svensson har jobbet målbevisst mot sin michelinstjerne. Han kapret den i fjor og beholdt den i år. Foto: Jacques Hvistendahl
KARRIERE: Mikael Svensson har jobbet målbevisst mot sin michelinstjerne. Han kapret den i fjor og beholdt den i år. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Hver kokk sin rett

Det blir trangt om saligheta på restaurantkjøkkenet hans et steinkast fra Mathallen i Oslo.

10 kokker skal i løpet av noen timer lage ti retter, snacks og petit fours, forhåpentlig uten for mye søl.

Svensson liker det akkurat slik.

- Jeg gjør det fordi jeg synes det er gøy og givende, sier han.

Blant årets toppnavn er Ebbe Vollmer fra Malmø-restauranten Vollmers, som fikk sine andre michelinstjerne tidligere i år.

«Mathappeninger er en del av den nye opplevelsesbølgen.» Ann-Jorid Pedersen, rådgiver og spesialist på opplevelsesøkonomi.

Maaemo-sjefen Esben Holmboe-Bang, med tre stjerner i michelinguiden, kommer i år som i fjor.

Oslo har nå tre michelinrestauranter, ledet av en danske, en svenske og en nordmann.

TOPPKOKKER: En stjerne i michelinguiden er høyt ettertraktet blant kokker verden over. Her fra utdelingen i København fjor. Esben Holmboe Bang fra Maeemo (3 stjerner) til venstre med Mikael Svensson fra Kontrast ved sin side. I midten av oktober lager de mat sammen i Oslo, og deler kjøkken med 10 kokker til. Foto: REUTERS/SCANPIX
TOPPKOKKER: En stjerne i michelinguiden er høyt ettertraktet blant kokker verden over. Her fra utdelingen i København fjor. Esben Holmboe Bang fra Maeemo (3 stjerner) til venstre med Mikael Svensson fra Kontrast ved sin side. I midten av oktober lager de mat sammen i Oslo, og deler kjøkken med 10 kokker til. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Også Sverige beste restaurant, Esperanto, og Finlands beste, Restaurant Ask har meldt sin ankomst. Har du hatt lyst til å besøke Stavanger for å spise hos Sven Erik Renaa på Re-naa, (den første norske restauranten utenfor Oslo med michelinstjerne), får du nå en anledning i Oslo.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Betalingsvillige gjester

38 gjester får plass når kokkene skal vise hva de er gode for. Billettene legges ut tirsdag til uka, samtidig som Årets Kokk-konkurransen går av stabelen i Mathallen.

Prisen på 4500 kroner pr person ser ikke ut til å avskrekke «foodiene». Eventet ble i fjor utsolgt på noen minutter.

OPPLEVELSESBØLGE: Vi jakter på de virkelig gode opplevelsene, ikke de halvgode. Finner vi de som passer akkurat for oss, er vi villige til å strekke oss langt økonomisk, sier Ann-Jorid Pedersen, rådgiver og spesialist på opplevelsesøkonomi. Foto: MIMIR
OPPLEVELSESBØLGE: Vi jakter på de virkelig gode opplevelsene, ikke de halvgode. Finner vi de som passer akkurat for oss, er vi villige til å strekke oss langt økonomisk, sier Ann-Jorid Pedersen, rådgiver og spesialist på opplevelsesøkonomi. Foto: MIMIR Vis mer

- Det er mange penger, men dette er en spesiell middag. Denne gruppen med kokker kommer ikke til å lage flere måltider sammen, sier Svensson.

I andre land er «Chef's Dinner» en voksende trend og flere norske restauranter har invitert kokker utenfra for å la seg inspirere.

- Eventer som dette kommer vi til å se mer av, sier Ann-Jorid Pedersen, rådgiver i konsulentselskapet Mimir, fagbokforfatter, foreleser og spesialist på opplevelsesøkonomi.

SAMLET OM MATEN: 12 kokker på ett brett. Svensson samler dem for å holde kontakten med gamle kjente og bli kjent med kokker han beundrer. Foto: Kontrast
SAMLET OM MATEN: 12 kokker på ett brett. Svensson samler dem for å holde kontakten med gamle kjente og bli kjent med kokker han beundrer. Foto: Kontrast Vis mer

- Mathappeninger er en del av den nye opplevelsesbølgen. Vi vil opp av sofaen og ut av hjemmet for å oppleve og nyte verden. Og gjerne fortelle andre om det. Opplevelser er blitt en verdi i seg selv, sier hun.

Unge mennesker blar opp

AVSLAPPET: Mikael Svensson har ennå ikke lyktes med å lokke dyktige kokkekvinner til happeningen sin. Hos gutta er det uansett god stemning. Maeemo-sjef Esben Holmboe Bang til høyre. Foto: THERESE AAGAARD
AVSLAPPET: Mikael Svensson har ennå ikke lyktes med å lokke dyktige kokkekvinner til happeningen sin. Hos gutta er det uansett god stemning. Maeemo-sjef Esben Holmboe Bang til høyre. Foto: THERESE AAGAARD Vis mer

Svensson avviser at det bare er velstående gjester som kjøper billett. Alle typer mennesker kommer for å kikke michelinkokkene i kortene.

- Mange vil lære. De sparer gjerne i lang tid for å ha råd til en slik opplevelse. Kokkene blir deres veiledere, til bedre mat og kanskje til et bedre liv, sier Ann-Jorid Pedersen.

Hun påpeker at mat er et område der man søker fellesskap, der nytelsesaspektet er sterkt og hvor vi jakter på de virkelig gode opplevelsene, ikke de halvgode.

- Finner vi de opplevelsene som passer akkurat for oss, er vi villige til å strekke oss langt økonomisk, sier hun.

Søker inspirasjon

Åtte michelinkokker med i alt elleve stjerner, pluss noen dyktige kokker uten stjerne. Slik ser årets kokkesammensetning ut.

De er alle håndplukket av Svensson, kjent for nyskapende nordisk mat.

«En smaksopplevelse i særklasse» mente Dagbladets anmeldere «Robinson og Fredag» da de besøkte restauranten,

Les også: Slik blir restaurantene vurdert.

Svensson teller ned til happeningen.

- Vi går og tråkker i vårt eget kjøkken hele året. Denne søndagen gjør vi noe sammen på en avslappet måte og lærer av hverandre. Det er bra både for oss og for gjestene, sier han.