GJENTAR: Mikael Svensson prøvde første gang chefs dinner i fjor. I år gjentar han middagen, der kokker fra inn-og utland byr på hver sin rett. Foto: KONTRAST
GJENTAR: Mikael Svensson prøvde første gang chefs dinner i fjor. I år gjentar han middagen, der kokker fra inn-og utland byr på hver sin rett. Foto: KONTRASTVis mer

Samler stjernekokker til Chefs Dinner på restaurant Kontrast:

13 michelinstjerner på en kveld

Forsker:  Mathappeninger med stjernekokker en voksende trend.

10 kokker, 10 retter og 13 michelinstjerner, på en kveld. Dette er kortversjonen når Oslos ferskeste Michelin-kokk, Mikael Svensson fra restaurant Kontrast, for andre år på rad inviterer stjernekokker til «chefs dinner» i Oslo.

Happeningen skjer søndag sjette november.

Svenssons mål er å lage en smaksopplevelse der gjester og kokker møtes og kokkene lærer av hverandre.

Voksende trend

Inspirasjonen har Svensson fra hjemlandet Sverige, og andre steder, der slike eventer skjer jevnlig.

Å invitere gjestekokker for kortere eller lengre perioder er blitt vanlig internasjonalt. Også andre norske restauranter inviterer kokker utenfra.

Noen restauranter flytter hele staben for en periode til et annet land, Noma-gjengen fra København var for eksempel i vinter basert i Australia.

SATSER: Mikael Svensson  jobbet lenge på andre Oslo-restauranter før han startet Kontrast, som fikk en stjerne i michelinguiden tidligere i år. Her er Svensson fotografert under fjorårets Chefs Dinner. Foto: Kontrast
SATSER: Mikael Svensson  jobbet lenge på andre Oslo-restauranter før han startet Kontrast, som fikk en stjerne i michelinguiden tidligere i år. Her er Svensson fotografert under fjorårets Chefs Dinner. Foto: Kontrast Vis mer

- Vi kokker er altfor mye i vår egen boble. Vi trenger å snakke sammen og se hva andre gjør, sier Svensson til Dagbladet.

Jakter på opplevelser

Mange kommer til å gjøre som Svensson, mener seniorforsker Tor Geir Kvinen, Institutt for ledelse og organisasjon ved Agderforskning.

- Å sitte ved et bord og bli servert god mat holder ikke lenger. Gjestene vil i tillegg ha sterke opplevelser, sier Kvinen, som er ekspert på opplevelsesøkonomi, brukerinvolvering og samskaping.

- Verdikjeden forandres. Gjestene er i økende grad med på å skape opplevelsen, de blir nesten produsenter, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Billett på nett

Kokkene kalles ofte «de nye rockestjernene». Opplegget for Chefs Dinner er omtrent det samme som om du skulle bestilt deg billett til konsert.

Har du 4500 kroner til rådighet, kan du sitte klar ved midnatt i kveld (natt til lørdag). Da legger restauranten ut 38 plasser til maratonmiddagen, som også innbefatter snacks og velkomstdrink.

VIL SKAPE LIV: Den svenske kokken Mikael Svensson samler kokker fra inn-og utland for at det skal skje noe annerledes i Oslos restaurantliv, Foto: Jacques Hvistendahl
VIL SKAPE LIV: Den svenske kokken Mikael Svensson samler kokker fra inn-og utland for at det skal skje noe annerledes i Oslos restaurantliv, Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

- Det er mye penger, men i prisen ligger også kostnadene med å få fløyet inn alle kokkene til Oslo, sier Svensson, som ifjor både trakk «foodies» , vennegjenger og par i ulike aldre til arrangementet.

Betalingsvilligheten er stor når det handler om store navn, mener BI-forsker Kvinen.

- Å være i nærheten av stjerner gjør at man føler seg som en del av dem, sier han.

Stjernemat

Menyen for stjernekvelden er ikke klar, men Svensson lover signaturretter fra en rekke michelinrestauranter.

Kokkene spiller inn forslag, Svensson har regien, så det «ikke bare blir kamskjell eller en haug desserter».

Med unntak av kveldens vert, franskmannen Didier Fertilati, restaurantsjef på restaurant Quique Dacosta i Spania, kommer kokkene fra kjente gourmetrestauranter i Norden.

Svensson har selv fartstid fra Quique Dacosta, på listen blant verdens femti beste restauranter og en av få spanske restauranter med tre stjerner i Michelinguiden.

- Jeg gleder meg og skal gjøre mitt for å skape en avslappet atmosfære, sier Fertilati til Dagbladet.

Trestjerners michelinmat sørger Maaemo-sjefen sjøl, danske Esben Holmboe-Bang, for. Etter sigende blir det en rett med løk, akevitt og rabarbra. Maaemo er det eneste norske innslaget.

Kokketreff

For kokkene blir det en sosial happening, der de må hjelpe hverandre i trengselen på kjøkkenet. Noen av dem var med i fjor, andre er nye.

- Flere har jeg aldri truffet. Jeg har invitert dem fordi jeg jeg er nysgjerrig på maten deres sier Svensson.

Tre svenske michelinkokker og en svensk popup-restaurantkokk kommer, mens Sasu Laukonen og Filip Langhoff representerer hver sin michelinrestaurant i Helsinki.

Eneste danske (om du ikke regner med den dansk-norske Maaemo-sjefen) er Torsten Vildegaard fra restaurant Studio i København. (For hele listen, se faktaboks).

Les også:

Les mer