STOLT SVENSKE I NORGE: Den svenske kokken Mikael Svensson og hans restaurant Kontrast har grunn til å juble. Resturanten tar steget opp i eliteklassen. Kontrast regnes nå som Norges tredje beste restaurant, etter Maaemo og Sabi Omakase og den 20 beste i Norden. - Jeg er utrolig glad nå, sier Svensson til Dagbladet Foto: JACQUES HVISTENDAHL
STOLT SVENSKE I NORGE: Den svenske kokken Mikael Svensson og hans restaurant Kontrast har grunn til å juble. Resturanten tar steget opp i eliteklassen. Kontrast regnes nå som Norges tredje beste restaurant, etter Maaemo og Sabi Omakase og den 20 beste i Norden. - Jeg er utrolig glad nå, sier Svensson til Dagbladet Foto: JACQUES HVISTENDAHLVis mer

Ny nordisk spiseguide The White Guide lansert:

14 nye norske blant Nordens beste restauranter

Restaurant Kontrast nesten like bra som Maaemo.

(Dagbladet): Fem norske restauranter i toppklasse, mot tre i fjor. Restaurant Kontrast inn blant Nordens 30 beste restauranter, og 14 nye norske spisesteder inn på lista over Nordens beste restauranter.

Dette er fasit etter at den fjerde utgaven av den nordiske spiseguiden The White Guide ble offentliggjort i kveld.

RESTAURANT KONTRAST. Det er fullt fokus på detaljene, og anretningen skjer med pinsett på restaurant Kontrast i Oslo. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer

- Norske restauranter blir bare bedre og bedre. Kvaliteten er helt klart høyere enn i fjor, sier redaktør for The White Guide i Norge, Kai Lyche.

SUPERGLADE: Restaurantparet Eva Linda og Espen Ramnestedt på restaurant Smak rankes som nmmer 15 i Norge etter få måneders drift. Foto: SMAK Vis mer

Blant spisestedene som scorer høyt er den franske nykommeren A' L'aise i Oslo og rockekokkenes restaurant-traver Palace Grill i Oslo.

Også den ukjente og relativt nyåpnede restaurant Smak i Tromsø havner i den neste øverste kategorien Masters Level, i godt selskap med Huset på Svalbard. Det er første gang restauranter nord for Trondheim er blitt vurdert så høyt av inspektørene i den nordiske guiden.

Har du tenkt deg nordover i sommer, er det mye å se fram til. Nord-Norge og Svalbard kommer for fullt som matsteder.

BOKBACKA: På plass nummer åtte blant de norske finner du Bokbacka i Skovveien. Foto: Dagbladet Vis mer

- Utrolig gledelig at det skjer spennende ting på matfronten over hele Norge, sier White Guide-redaktør Lyche.

Aller best i Oslo, Stavanger og Trondheim

De fem aller beste norske restaurantene ligger fremdeles sør for polarsirkelen.

TRONER ØVERST: Ingen slår Maaemo i Norge, og knapt noen i utlandet. Her en rett fra restauranten som har 95 poeng av 100 mulige i den nye nordiske spiseguiden The White Guide. Foto: Lars Petter Pettersen Vis mer

Disse er etter spiseguidens vurdering Maaemo og Kontrast i Oslo, Sabi Omakase og Re-naa i Stavanger, samt Credo i Trondheim. Alle har over 85 av 100 mulige poeng totalt.

STOLT: Roger Asakil Joya på Sabi Omakase i Stavanger. Foto:THE WHITE GUIDE Vis mer
MATKUNST: Slik får du maten servert på Ren-aa i Stavanger. Restauranten er ranket som nummer fire i Norge. Foto: THE WHITE GUIDE Vis mer

Dette er på nivå med noen av verdens beste restauranter, Geranium i København, - årets vinner i The White Guide og innehaver av tre michelinstjerner - Esperanto i Stockholm og Fäviken Magasinet på landsbygda i Järpen i Sverige.

MAT I SÆRKLASSE: Maten til Roger Asakil Joya på Sabi omakase ranes som nummer to i NorgE. Foto: THE WHITE GUIDE Vis mer

- Jeg er så glad, så glad, sier Roger Asakil Joya, sushikokken som gikk gjennom lydmuren med den bittelille restauranten Sabi Omakase i fjor.

Han ligger bare fem poeng bak Maaemo og tror det skyldes at han lager mat med hjertet og gjennom maten viser hvordan han ser på verden; et kaotisk sted der man må finne ut hva man elsker å gjøre og deretter gi alt.

Ifølge White Guide syder og koker det bokstavelig talt i Norges restaurantverden.

Redaktør Lena ilkjaer har tidligere kalt det restaurantboom og varslet at svensker og dansker snart kommer til å reise til Norge - for å spise.

Jubel i Maridalsveien - i morgen

- Vi har stengt i dag, men jubler i morgen, sier Norges svenske superkokk, Mikael Svensson, som nå kan glede seg over en tredjeplass på listen over norske restauranter og en 20. plass i Norden.

Svensson må sies å ha gjort kometkarriere fra han startet restaurant Kontrast i frokostsalen på restaurant Guldsmeden i Parkveien i Oslo og flyttet inn i topp moderne lokaler i Maridalsveien, et steinkast fra Mathallen i Oslo.

NORDENS BESTE: Høyt over et fotballstadion i København ligger Nordens beste restaurant, Geranium, ledet av verdens beste kokk, Rasmus Kofoed. Geranium har tre michelinstjerner og troner med sine 97 poeng av 100 mulige øverst av alle restaurantene i den nye nordiske utgaven av The White Guide. på bildet økologisk eggeplomme, med syltede beter, bjørnebær og svinefett. og Foto: THE WHITE GUIDE Vis mer

Hemmeligheten er å utvikle seg hele tida, mener Svensson.

- Vi lærer noe hver dag, og har blitt bedre på å luke ut små feil. Vi er rett og slett blitt bedre på å være en god restaurant, sier han til Dagbladet i kveld.

Svensson kapret en stjerne i Michelinguiden i 2016 og har imponert både nordmenn og tilreisende med sin nyskapende mat og sine chef's dinner-eventer.

I fjor ble den ukjente Stavanger-restauranten Sabi Omakase en sensasjon da den ble ranket som en av Nordens beste restauranter, på nivå med Maaemo. Sabi holder koken også i år, hakk i hæl med Maaemo.

Også Re-naa i Stavanger fikk høy score og gjentar suksessen i år. De tre restaurantene troner på toppen, nå i selskap med Kontrast i Oslo og Credo og Trondheim, sistnevnte drevet av Vippa-sjef og tidligere kjøkkensjef på Slottet, Heidi Bjerkan.

- Vi er klar over Credo snart stenger dørene for å gjenoppstå i annen form. Vi valgte likevel å ta med restauranten i guiden. Opplevelsen var i toppklasse, sier The White Guides norske redaktør Kai Lyche.

STRÅLENDE:Happolati kommer på 11 plass blant de norske i guiden. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

14 nye norske

Blant de nye på listen er foruten Palace Grill og A'L'aise, Oslo-avleggeren til Sabi Omakase, Brutus, Bar Babylon og Fangst, de to sistnevnte strålende steder for sushi i Oslo ifølge redaktør Lyche.

- Unge, dyktige kokker gjør oppsiktsvekkende bra ting. Jeg vil særlig trekke fram kjøkkensjefene på Happpolati og på Brutus, sier Lyche.

Kjøttfritt kommer

Både redaktør Lena Ilkjaer og kollega Lyche i The White guide ser en sterk kjøttfri trend i nordisk restaurantverden.

Framover vil du oplpeve restauranter som helt kutter ut kjøtt, som restauranten på Fotografiska Museet i Stockholm og den svenske matkjeden The Plant, eller restaurantene vil bruke kjøtt som garnityr og la grønnsakene spille hovedrollen.

I årets guide finner du 61 restauranter fra Finland, 65 restauranter fra Norge (inkludert Svalbard), 104 svenske og 95 danske (inkludert Grønland og Færøyene) pluss 16 restauranter på Island.