Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Økende nød i Norge:

150 000 sliter med penger til mat i jula. Så dukket en julenisse opp på Finn: - Her sitter jeg og griner

150 000 nordmenn har ikke nok å spise. Stadig flere i Norge søker hjelp for å klare jula.

ANONYM: Den anonyme mannen som satt inn annonsen på Finn har fått mange henvendelser i jula. Foto: Scanpix
ANONYM: Den anonyme mannen som satt inn annonsen på Finn har fått mange henvendelser i jula. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Pengene er allerede kommet inn og her sitter jeg å griner... tusen tusen takk!! Nå får ungene fine julegaver! Du har et hjerte av gull skal du vite!»

Slik takker «Linn» mannen i 50 årene som rett før jul bestemte seg for å være julenisse på Finn.no. Julenissen, som bor i Midt-Norge og ikke er noen riking, forsikrer han, la for en uke siden ut melding om at han ville hjelpe noen gjennom jula.

Søknadene om pengegave fra julenissen lot ikke vente på seg. 40-50 henvendelser kom inn på noen få dager. Etter å ha lest alle, bestemte han seg for å hjelpe barnefamiliene. Han er redd rusmisbrukerne ville brukt pengene på rus.

- Det er mer fattigdom i Norge. Folk sliter rundt omkring. De blir så glade for litt hjelp, sier julenissen, en vanlig lønnsmottaker i Midt-Norge.

Kjøleskapet røyk

En annen han har bestemt seg for å hjelpe er Mona, som både har mistet mannen og datteren. Både «livet og økonoien har ramlet sammen». Rett før jul ville ikke hennes 25 år gamle kjøleskap mer. Med en håndsrekning fra julenissen er jula reddet.

«Helt utrolig at noen er så snille. Skulle gjerne ringt og takket deg, men har jo ingen telefonnummer til deg », skriver hun til julenissen som har bestemt seg for å være anonym.

Mange har det som Mona. To-tre legebesøk, noen kostbare medisiner pluss en invitasjon til en bursdag. Mer skal ikke til før økonomien ryker.

170 000 nordmenn gruer seg

Mens kassaapparatene går varme og det rapporteres om stadig høyere prosent julestemning i befolkningen, viser en undersøkelse fra Kirkens Bymisjon at 170 000 nordmenn går inn i høytiden med en vond følelse.

PÅ UTSIDEN: Mens julestemningen øker i befolkningen, føler stadig flere seg utenfor. De har ikke råd til jula. Et økende antall ber om en håndsrekning. Foto: NTB SCANPIX
PÅ UTSIDEN: Mens julestemningen øker i befolkningen, føler stadig flere seg utenfor. De har ikke råd til jula. Et økende antall ber om en håndsrekning. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

- Vi ser en klar økning i antall familier som søker støtte fra oss til jul, sier Elin Herikstad, seksjonleder for velferd og utvikling i Frelsesarmeen .

STØRRE NØD: Elin Herikstad, seksjonleder for velferd og utvikling i Frelsesarmeen ser en økning i behovet for hjelp. Hun registrerer også stor giveglede blant store og små. Foto: Frelsesarmeen
STØRRE NØD: Elin Herikstad, seksjonleder for velferd og utvikling i Frelsesarmeen ser en økning i behovet for hjelp. Hun registrerer også stor giveglede blant store og små. Foto: Frelsesarmeen Vis mer

Rundt 100 000 barn i Norge lever i husholdninger med vedvarende lavinntekt, ifølge barne-ungdoms-og familiedirektoratet (BUFDIR).

Dagbladet har intervjuet en familie der barna ikke har ønsket seg gaver på ti år. Det har det ikke vært rom for.

Matfattigdom

150 000 nordmenn (tre prosent av befolkningen) oppgir i en fersk undersøkelse fra Statens Institutt for forbruksforskning (SIFO) at de siste året ofte eller noen ganger ikke har hatt nok å spise.

I Oslo, Drammen og byer i Østfold hjelper Frelsesarmeen særlig mange barnefamilier i jula

I disse byene er antall familier med vedvarende lav inntekt stor.

Katrine Christiansen, NAV-leder i Drammen, opplever at behovet for ekstra sosialhjelp er relativt stabilt. Byen har 3000 barn i lavinntektsfamilier og har opprettet et eget levekårsteam.

STABILT: Drammen er et av områdene på Østlandet med mange lavinntektsfamilier og høy barnfattigdom. NAV-leder i Drammen Katrine Christiansen opplever at antallet som søker sosialhjelp er relativt stabilt. Foto: Privat
STABILT: Drammen er et av områdene på Østlandet med mange lavinntektsfamilier og høy barnfattigdom. NAV-leder i Drammen Katrine Christiansen opplever at antallet som søker sosialhjelp er relativt stabilt. Foto: Privat Vis mer

- Vi prøver å nå flest mulig, særlig rundt høytider, men har ikke opplevd noen ingen spesiell økning nå, sier hun.

Årsaken kan være at folk kvier seg for å søke hjelp, eller de opplever nød selv om deres inntekter ligger over NAVs grense for å søke sosialhjelp.

Alle tall er ikke klare, men økningen i antall familier som ber om hjelp hos veldedige organisasjoner ser ut til å gjelde store deler av landet.

- Mange barn lever hele barndommen under fattigdomsgrensa. De voksne har kontinuerlig bekymringer, barna blir stående utenfor, sier Herikstad.

SATSING MOT FATTIGDOM: Generalsekretær i Kirkens Bymisjon Adelheid Firing Hvambsal mener det må gjøres et krafttak for barn i lavinntektsfamllier. Foto: Heiko Junge
SATSING MOT FATTIGDOM: Generalsekretær i Kirkens Bymisjon Adelheid Firing Hvambsal mener det må gjøres et krafttak for barn i lavinntektsfamllier. Foto: Heiko Junge Vis mer

Jula krever ekstra forbruk

Når vi føler julestemning, handler det ofte om forventninger. Vi skal være sammen med familie og venner, gå i selskaper, gjøre hyggelige ting sammen.

- Mye av det innebærer ekstra forbruk. Da kjennes utenforskapet ekstra sterkt, sier Adelheid Firing Hvambsal, generalsekretær i Kirkens Bymisjon. ​

Organisasjonen har TV-aksjonen neste år. Tiltak for barn og unge, ikke minst i lavinntektsfamilier, er et av satsingsområdene.

- Det er mer nød i Norge enn mange tror, sier Hege Sundby, barne- og familiekoordinator i Kirkens Bymisjon.

Bekymret for utviklingen

BEKYMRET: Generalsekretær Bernt G. Apeland i Røde Kors er bekymret for de økende sosale forskjellene i Norge. Foto: Berit roald/NTB Scanpix
BEKYMRET: Generalsekretær Bernt G. Apeland i Røde Kors er bekymret for de økende sosale forskjellene i Norge. Foto: Berit roald/NTB Scanpix Vis mer

Flere og flere barn lever under fattigdomsgrensen. Generalsekretær Bernt G. Apeland i Røde Kors er bekymret for de økende sosale forskjellene i Norge.

Røde Kors har mange tilbud til barn i julen. Flere steder i landet er det satt opp juletrær der hjelpeapparatet formidler julegaveønsker fra barn som trenger det, slik at enkeltpersoner kan kjøpe gaver barna trenger.

- Responsen har vært formidabel, forteller Apeland.

I år får over 13000 barn være med på juleaktiviteter som pepperkakepynting, juletrefest, telttur og akedag. Nesten 500 barn og voksne får tilbud om å feire jul og nyttår på leir sammen med frivillige og ungdomsdelegater

Mange vil gi

Det strømmer inn med gaver og donasjoner til Fattighuset. Bråket rundt organisasjonen merkes lite, ifølge styremedlem Sverre Rusten. Mange barnefamilier får en bedre jul, takket være stor giverglede.

JULEGAVER: Det strømmer inn med gaver til Fattighuset. Mange barnefamilier får en bedre jul, takket være stor giverglede i befolkningen. Foto: Tore Meek/ NTB Scanpix
JULEGAVER: Det strømmer inn med gaver til Fattighuset. Mange barnefamilier får en bedre jul, takket være stor giverglede i befolkningen. Foto: Tore Meek/ NTB Scanpix Vis mer

- Det er rørende å se køene av folk på Universitetsplassen. Små barn står tålmodig i kø for å gi sin gave til andre barn, forteller Herikstad i Frelsesarmeen.

I fjor fikk Frelsesarmeen inn 30 millioner kroner i sine julegryter, i tillegg til alle gavene fra barnehager, skoler og enkeltpersoner.

Frelsesarmeen deler ut matesker, gavekort i matbutikker og gaver til familier som har søkt om hjelp. Hjelpen kan endre julehøytiden for dem.

- Folk er veldig takknemlige, forteller Herikstad i Frelsesarmeen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!