INVESTORJAKT: Norske Kjetil Hansen fikk sjansen til presentere sin krydderblanding med baconsmak for investorer på det populære australske reality-programmet «Shark Tank». Image supplied by Channel TEN
INVESTORJAKT: Norske Kjetil Hansen fikk sjansen til presentere sin krydderblanding med baconsmak for investorer på det populære australske reality-programmet «Shark Tank». Image supplied by Channel TENVis mer

Investor til Deliciou «bacon»-krydder:

1,8 millioner til norsk «bacon»-kryddersuksess fra australske «Shark Tank»

- Det regnet bilder på sosiale medier av folk som satt og så på mens de snackset på popcorn med Baconkrydder, sier fornøyd gründer.

- Det er det skumleste jeg har vaert med på, men også det mest spennende.

Tirsdag fikk norske Kjetil Hansen, gründer av Deliciou, den vegetarianske krydderblandingen som skal få «alt» til å smake bacon, sjansen til å presentere produktet for potensielle investorer i det populære australske reality-showet «Shark Tank».

Shark Tank er en litt råere versjon av den norske TV-serien Skaperen, der gründere får sjansen til å presentere sin forretningsidé for et knippe investorer - the sharks - og forhåpentligvis få tilført ny kapital.

Dagbladet har tidligere skrevet om Hamdog, hamburgerpølsa, som også ble presentert på Shark Tank. Denne fikk investorene til å le, men nå er Hamdogen lansert.

I motsetning til Skaperen er det ikke en konkurranse om en felles pott penger, alle kan få investormidler, dersom investorene tenner på idéen.

Investorene får betalt for å være med i TV-programmet, men pengene de investerer er sine egne.

INVESTOR: Andrew Banks (til venstre) har gjort en intensjonsavtale verdt nesten to millioner kroner med Kjetil Hansen og Deliciou. Image supplied by Channel TEN
INVESTOR: Andrew Banks (til venstre) har gjort en intensjonsavtale verdt nesten to millioner kroner med Kjetil Hansen og Deliciou. Image supplied by Channel TEN Vis mer

Hansen serverte dommerne baconkrydret popcorn. Ikke alle lot seg friste, men han gjorde til slutt en avtale med Andrew Banks, verdt 300 000 australske dollar, drøye 1,8 millioner kroner.

44 prosent

For denne summen får Banks en 44 prosent eierandel i Deliciou.

To ting må imidlertid fikses for at Bank leverer: Deliciou må få tilbake opphavsretten til krydderet, som da programmet ble innspilt var eid av fabrikken som produserer krydderblandingen for Deliciou, og Deliciou må kunne klassifiseres som vegetariansk på det amerikanske markedet.

- Avtalen er fremdeles in progress. Krydderet er 100 prosent vegetariansk og problemet med kontrakt-produsenten er fikset. Det er mye papirarbeid og advokater som er involvert i en investering så ting tar ofte tid.

Utvider til USA og Europa

De nesten to millionene kommer godt med. Hansen planlegger å utvide med representanter i USA og Europa.

- Det er viktig, for selv om vi tilbyr gratis frakt fra Australia til Europa i dag for våre kunder, så kan vi kutte ned leveringstiden og ventetiden i tollen med flere dager hvis vi sender produktene fra innad i Europa, sier Hansen til Dagbladet.

Forsiktig entusiast

Da Dagbladet skrev om Deliciou tidligere i sommer hadde Tor WP Andreassen, professor for innovasjon og nye produkter ved NHH, følgende kommentar:

FORSIKTIG ENTUSIASTISK: Tor W. Andreassen ved NHH
FORSIKTIG ENTUSIASTISK: Tor W. Andreassen ved NHH Vis mer

- Bacon-smak-pulver er et nisjeprodukt og har sine naturlige begrensninger hva gjelder anvendelse. Håpet og troen for dette prosjektet er at mange mennesker liker bacon - noe mange i den vestlige verden gjør. Men muslimske land vil slite litt med tanken på å adoptere dette produktet, reflekterer Andreassen.

Han tror nok Hansen kan tjene godt på baconpulveret sitt.

- Men nøkkelen til langsiktig rikdom vil ligge i hvor lett eller vanskelig det er å kopiere hva han har laget og trylle frem en smak som er minst like god og kanskje billigere.

Byttet plass med dommer

Hansen befant seg også i en aldri så liten banebrytende situasjon da Steve Baxter, en av dommerne, ba Hansen om å bytte plass. Dette har aldri tidligere skjedd på Shark Tank, skriver TV-programmet på sine Facebooksider.

Baxter var ikke helt overbevist over Hansens estimat over verdien på Deliciou, og ba nordmannen om å sette seg i dommerstolen. Baxter pitchet og Hansen skulle vurdere.

Se video av rollebyttet på Facebook

- Hei, jeg har laget et krydder som får alt til å smake bacon. Vi har solgt for 60.000 det siste halvåret, jeg tror vi er verdt 1,25 millioner. Hva synes du? spurte Baxter.

Hansens svar?

- Det høres fantastisk ut!

Dommer Janine Allis lo godt av Hansens kontante svar til Baxter, men hadde selv følgende kommentar til Hansen da han verdivurderte selskapet til 1,25 millioner australske dollar, på bakgrunn av en omsetning på 60 000 på seks måneder:

- Bulls***.

Baxter lot seg heller ikke overbevise, men det gjorde altså Andrew Banks.

Og siden programmet ble spilt inn i fjor har omsetningen økt. I juni måned hadde selskapet en omsetning på 200 000, og endelig tall for juli ser ut til å ende på 500 000 australske dollar, omtrent 3,15 millioner norske kroner.

Les også:

Smakstest av bacon: butikkenes egne merkevarer (EMV) og EMV mot bestselger

Slik jukser produsentene med baconet ditt

Baconoppskriftene som er så gode at de burde komme med en advarsel fra helsemyndighetene