Jakter på smittekilden etter salmonellautbrudd

27 mistenkt smittet: - Tyder på noe som spises av mange

Ytterligere tre fylker er rammet av salmonella - og Folkehelseinstituttet tar i bruk avansert DNA-metode for å finne svaret på gåten.

JAKTER PÅ KILDEN: Avdelingsdirektør Line Vold ved Folkehelsesinstituttet bekrefter at enda flere er smittet av salmonella.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
JAKTER PÅ KILDEN: Avdelingsdirektør Line Vold ved Folkehelsesinstituttet bekrefter at enda flere er smittet av salmonella. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Folkehelseinstituttet (FHI) mistenker at utbruddet av salmonellasmitte vi er vitne til i Norge skyldes matvarer.

I midten av februar kunne Dagbladet melde at en sjelden variant av salmonella hadde spredd seg til fem fylker. Fire dager seinere opplyste FHI at ytterligere ett fylke var blitt rammet, og at det var blitt påvist smitte hos to nye personer.

De rammede personene er i alderen fra to til 91 år.

Prøvene er tatt i januar og starten av februar.

- Det er dermed sannsynlig at alle er smittet av salmonella gjennom matvarer som er distribuert bredt, eller at alle har oppholdt seg på samme sted før de ble syke. Dette sjekker vi nå ut, sa avdelingsdirektør Vold forrige uke.

Om en tar med både de bekreftede og de mistenkte sykdomstilfellene, er det nå 27 personer som er blitt smittet. 11 er menn og 16 er kvinner.

De er bosatte i Oslo, Akershus, Buskerud, Østfold, Vestfold, Vest-Agder, Rogaland, Møre og Romsdal,Trøndelag og Nordland. Det gjenstår å få resultatene fra laboratorieanalyser for å bekrefte de seks mistenkte tilfellene.

- Det er påvist bakterier med lik DNA-profil hos alle de 21 bekreftede tilfellene, og vi har tatt i bruk en avansert DNA-metode som kartlegger hele genmaterialet til bakteriene. Derfor er jeg optimistisk til at det er mulig å finne smittekildene til dette utbruddet, framholder Line Vold overfor Dagbladet.

Mistanke

Samtlige som er blitt syke, har også blitt intervjuet av Mattilsynet med tanke på finne fellesnevnere for eksponering.

- Det er et møysommelig kartleggingsarbeid som skal til, og i enkelte tilfeller undersøker vi også maten hjemme hos smittede. Vi har på ingen måte gitt opp å finne kilden til smitten, konstaterer avdelingsdirektøren ved Folkehelseinstituttet.

- Hvor går mistanken akkurat nå?

- At aldersspennet går fra to til 91 år, og sprer seg til hele landet og ganske jevnt fordelt mellom kjønnene, tyder på at det er snakk om noe som spises av mange og er bredt distribuert.

- Regner dere med at smittefaren er tilstede fortsatt?

- Det er vanskelig å si om vi vil få melding om flere syke. Uansett er god kjøkkenhygiene og god håndhygiene supre tiltak for å beskytte seg mot smitte, sier Vold.

Slik unngår du å bli syk

Som regel gir smittestoffene mage-tarminfeksjoner som går over av seg selv, men av og til kan disse sykdommene også være årsak til alvorlige tilstander, og av og til kroniske, følgetilstander. Det er derfor lurt å følge noen enkle tips for å unngå å bli syk:

• God kjøkkenhygiene: Husk spesielt å vaske kniver, skjærefjøler og kjøkkenutstyr som har blitt brukt til råvarer, som rått kjøtt, før utstyret brukes til annen mat.

• God håndhygiene: Vask hender etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr og før matlaging og måltider. Dersom du er syk med oppkast og diaré, bør du unngå å lage mat til andre.

• Fjørfe og farsemat som hamburgere og kjøttkaker, bør være godt gjennomstekt eller gjennomkokt. Andre kjøttprodukter bør være godt stekt på overflaten.

• Grønnsaker som skal spises rå, bør skylles godt. •Oppbevar maten ved kjøletemperatur (+4°C)

• Varm mat som skal lagres og brukes senere, bør kjøles raskt ned før lagring og varmes godt opp før bruk.

• Unngå upasteurisert melk og produkter laget av upasteurisert melk. Kilde: Folkehelseinstituttet

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer