Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

350-kronersgrensa:

350-kronersgrensa: - Vurderer framtida

Kutt i 350-kronersgrensa får konsekvenser for netthandelsbutikkene, men norske produsenter jubler.

GODISKONGE: Morten Hansson fra MaxGodis sier selskapet nå vurderer hvordan de skal forholde seg til bortfallet av 350-kronersgrensa. Foto: Maxgodis
GODISKONGE: Morten Hansson fra MaxGodis sier selskapet nå vurderer hvordan de skal forholde seg til bortfallet av 350-kronersgrensa. Foto: Maxgodis Vis mer

Det er slutt for 350-kronersgrensa for momsfri netthandel av varer. Fra 1. april 2020 blir det både avgifter og toll fra første krone.

Det legges for øvrig ikke opp til noen stor endring i den såkalte sukkeravgiften i årets statsbudsjett.

GLADNYHET! Erlend Vagnild Fuglum i BROD er glad for bortfallet av 350-kronersgrensa, og håper sukkeravgiften får samme skjebne. Foto: Brod
GLADNYHET! Erlend Vagnild Fuglum i BROD er glad for bortfallet av 350-kronersgrensa, og håper sukkeravgiften får samme skjebne. Foto: Brod Vis mer

- Dette er en veldig god nyhet, sier Erlend Vagnild Fuglum, direktør i Bryggeri- og Drikkevareforeningen (BROD), til Dagbladet.

Han viser til at grensehandel med brus og annen drikke eksploderte etter at sukkeravgiften ble innført.

- Vi har fått et nytt fenomen, nettbutikker som baserer seg på å selge store pakker brus, rett under denne grensa.

Han forteller om tapte inntekter for bryggeriene, men også fortvilte butikker med Post-i-butikk:

- Først ble de glad for det, men så, ironisk nok, opplevde butikkene at postlageret ble fylt opp med brusbrett fra Sverige, mens brussalget i butikken gikk nedover.

- En fjerning av denne grensa, vil forhåpentligvis bøte på dette problemet.

Hva med sukkeravgiften?

Fornøyd vil Fuglum likevel ikke bli før regjeringa kutter i den omstridte sukkeravgiften. Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke, stemmer i:

- Det er bra at regjeringen opprettholder forslaget om avviklingen av 350-kronersgrensen for næringsmidler fra 1. januar 2020 i tråd med Granavold-erklæringen, sier han til Dagbladet.

- Selv om fjerning av 350-kronersgrensen for moms- og avgiftsfri netthandel er et viktig skritt i riktig retning, løser det ikke hovedproblemet: en stadig økende fysisk grensehandel.

- Vurderer hva vi skal gjøre

Ikke alle er like fornøyd med bortfallet av 350-kronersgrensa. For brus- og godterigiganten MaxGodis.se kan det få store konsekvenser.

- Det kom vel ikke som noen bombe at den ble borte, sier Morten Hansson, administrerende direktør i Maxgodis.se, til Dagbladet.

Hansson forteller at de var forberedt på at 350-kronersgrensa kunne forsvinne, men usikker på om det ville skje over dette, eller neste statsbudsjett.

- Vi sitter nå og vurderer hva vi skal gjøre, sier han til Dagbladet.

Maxgodis er en av flere bedrifter som har nytt godt av akkurat den beløpsgrensa, og solgt godteri til nordmenn for millioner. Kombinasjonen av momsfritak for små beløp, den norske sukkeravgiften på brus og godteri, samt økt bråk rundt bompengestasjoner, har vært nøkkelen til millionbusiness for den relativt nystartede butikken.

- Vi har fortsatt endel produkter som både tåler både sukkeravgift og 15 prosent moms, så vi vil nok fortsette, men det blir nok i mindre omfang enn det er i dag, sier Hansson.

- Det er bare 20 minutter siden det kom, så nå må vi se nøye på detaljene i hvordan det er utformet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media