<strong>KRAFTKARER:</strong> Ellevill begeistring fra Levi (2) når han får høre at han skal få smake på pappas svinekjakekraft.
KRAFTKARER: Ellevill begeistring fra Levi (2) når han får høre at han skal få smake på pappas svinekjakekraft. Vis mer

2018 ble de store kontrastenes år for Ole Martin Alfsen

4-stjernerskokken hemmelig gift - så døde faren: - Kom ham nærmere som voksen

4-stjernerskokken om det hemmelige bryllupet, det nære forholdet til faren, og boken som ble født etter at sønnen ikke ville spise.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ikke uventet ligger det en forlokkende duft av langtidskokt kjøtt i lufta hjemme hos TV-kokk, vinkelner og kokebokforfatter Ole Martin Alfsen. Det kjenner man raskt når man endelig slipper inn etter noen tids venting ved ringeklokka utenfor huset på Bøler. Slik går det når intervjuobjektet står med hodet under avtrekksviften, og sleiven i en gryte med svinekjaker.

- Morgendagens middag, forklarer han over den dampende gryta, full av kraft og kjøtt.

<strong>BRØD OG SIRKUS:</strong> - Når jeg blir stor skal jeg bli baker om dagen og sirkusdirektør om kvelden, fortalte Alfsen foreldrene som 8-åring.
BRØD OG SIRKUS: - Når jeg blir stor skal jeg bli baker om dagen og sirkusdirektør om kvelden, fortalte Alfsen foreldrene som 8-åring. Vis mer

Utenfor glitrer lav vintersol i skog kledd i rimfrost. Klokka er litt over ett. Alfsen har allerede gjort unna et morgenintervju i radiostudioet til P4, og et møte om en ny vin-app i Kapital-redaksjonen. Nå kverner han kaffebønner med den ene hånden, og rører videre i gryta med den andre.

OLE MARTIN ALFSEN

  • Født: 16. juli 1969
  • Kjent fra TV-serier som Vis meg ditt kjøleskap i 1996 og snart 11 sesonger med 4-stjerners middag.
  • Kokken har gitt ut flere kokebøker. Årets bok handler om mat for barn og småbarnsfamilier.
  • Er også utdannet vinkelner, og har egen kolleksjon med viner fra Tyskland, Italia og Frankrike.

At Dagbladet er på besøk, skyldes mursteinen av en bok som ligger foran ham på bordet. Det kunne like godt ha vært noe annet. Allsidige Alfsen har alltid noe på gang. Er det ikke innspilling av ny TV-sesong med 4-stjerners middag, så er det lansering av egenkomponerte viner på polet.

Juleølkalender

Denne helgen og i fire uker framover kan han ses i TV Norges «Juleølkalender», der han sammen med Ylvis-brødrene, Calle Hellevang-Larsen og Magnus Devold drikker seg gjennom 24 juleøl. På én kveld.

- 24 program om forfall, hæ hæ. Absolutt ikke pent.

<strong>MATGLEDE:</strong> Kraft med noen dråper soyasaus går rett hjem hos poden. Ole Martin Alfsen fryder seg over sønnens matglede.
MATGLEDE: Kraft med noen dråper soyasaus går rett hjem hos poden. Ole Martin Alfsen fryder seg over sønnens matglede. Vis mer

Merittlisten hans er lang. Alfsen har komponert matkassemat, hjulpet kioskkjeder med menyutvikling, undervist vinkelnerspirer, servert mat på diverse restauranter – og laget og kommentert himla mye mat på TV.

Jeg tenkte: Dette er virkeligheten. Dette er livet. Nå er det bare å forankre dette, for det er her alt skjer. Så fridde jeg. OLE MARTIN ALFSEN om frieriet ved frokostbordet

- Dette året har det vært ekstra mye. Faren min døde i sommer. Moren min trenger masse hjelp. Og denne gjengen her hjemme skal jo også ha sitt, legger han til.

Med «gjengen» sikter han til Anna Andresen (35), hennes datter Mia (8) og deres felles sønn, Levi (2). Andresen, som kom til Norge fra Polen som toåring, og Andresen, som han under alle radarer giftet seg med på en av de aller varmeste dagene i sommer. Bare barna, deres mormor og forloverne var med da paret ga hverandre sitt ja på Oslo rådhus.

- Begge har vært gift før, med store bryllup. Det trengte vi ikke en gang til. Det viktigste var bare å gifte seg, noe vi egentlig ikke hadde tenkt å gjøre. Likevel fant vi etter hvert ut at det var noe som føltes riktig. En fin ting å gjøre.

Fra rådhuset gikk turen til lunsj og bobler på Theatercaféen. Deretter tok mormor barna med hjem, mens brudeparet og forloverne fortsatte feiringen under solen på Skur 33, en italiensk restaurant i vannkanten på Rådhuskaia. Kvelden ble avsluttet med middag alene hjemme.

- Vi hadde innflyttingsfest noen uker senere, og overrasket våre venner med å fortelle dem at vi forresten også hadde gifta oss…

<strong>PÅ HJEMMEBANE:</strong> - God planlegging er alfa og omega, sier Alfsen, og rører i morgendagens svinekjaker.
PÅ HJEMMEBANE: - God planlegging er alfa og omega, sier Alfsen, og rører i morgendagens svinekjaker. Vis mer

Møttes på festival

Paret møttes under en matfestival, og det første han falt for, bortsett fra at hun var iøynefallende vakker, var at hun var så proff i jobben sin. I dag jobber kona i Oslo kommune som event-ansvarlig for prosjektet Oslo Europeisk Miljøhovedstad 2019.

- Jeg ble skikkelig nysgjerrig på henne.

4-stjernerskokken hemmelig gift - så døde faren: - Kom ham nærmere som voksen
<strong>SELFIETIME:</strong> Alfsen og Andresen i Paris. Foto: Privat
SELFIETIME: Alfsen og Andresen i Paris. Foto: Privat Vis mer

Det første måltidet han serverte kjæresten, var frokost, avslører han. Den første middagen han laget til henne besto av piggvar med dampet spisskål, kantareller og mais.

Frieriet ble gjennomført litt før han hadde tenkt.

- Jeg fridde her ved kjøkkenbordet en tidlig søndag morgen. Vi hadde gledet oss til en rolig og koselig familiefrokost, og så ble alt bare helt kaos, og ingenting gikk som planlagt. Jeg tenkte; Dette er virkeligheten. Dette er livet. Nå er det bare å forankre dette, for det er her alt skjer. Så fridde jeg.

EN BIT AV LIVET

Dagbladets matredaksjon møter mennesker som har fulgt sin egen oppskrift gjennom livet.

Vil jeg ha som siste måltid på jorda: - Bestemors nydelige short bread cookies, og sort te med melk. Comfort food på veien ut.

En god helg: Å lande stille og rolig i sofaen med Anna og et godt glass vin fredag kveld. Ta de små med på en tur i skogen med innlagt skattejakt lørdag, eller dra til husdyrparken på Ekeberg. Søndag er det kjempehyggelig å invitere på sen lunsj for store og små venner.

Spiser i helgen: En perfekt søndagsmiddag består av en hel fugl eller en steik. Fredag eller lørdag blir det lavterskelmat, som alle koser seg med. Hjemmelaget pizza, for eksempel.

Matminne fra barndommen: Duften av medisterpølse stekt i smør i jernpanne på ferie i Danmark. Servert med sinnssykt søte nypoteter. Jeg kjøper alltid kilovis av disse potetene med meg hjem.

Julaften spiser jeg: - Kapun. Gammel, kastrert hane, importert fersk fra Frankrike. Eller and. En tradisjon jeg har vokst med. Mor er dansk.

Lukter det i huset mitt før jul: Sild, gravet laks, julebiscotti, berlinerkranser, brune pinner, pepperkaker, krydderkake. Neste helg er det juleverksted med et par gode venner, og da lager vi godsaker som sylte og leverpostei.

Kontrastfylt sommer

Det ble de store kontrastenes sommer for Alfsen. Først giftet han seg. Så begravde han sin far.

- Det var først i voksen alder jeg virkelig kom nært innpå ham.

Han snakker gjerne om faren, som telefonkatalogen på 70- og 80-tallet kunne fortelle var «bensinforhandler». Det katalogen sa lite om, var at Jan Alfsen i tillegg var et grundig og smått perfeksjonistisk arbeidsjern. Akkurat som sønnen skulle vokse opp til å bli.

- Bitene falt først på plass da jeg ble bedre kjent med ham i løpet av de siste 20 årene han levde. Vi hadde mange fine turer sammen til hytta i Risør, bare vi to. Å henge med ham der bidro til at jeg forsto mer av meg selv. Ble mer bevisst på hvordan jeg levde mitt eget liv. Han var mye borte da jeg var liten. Holdt på med sitt. Prioriterte jobb. Det var mye å kjenne seg igjen i.

Faren ble etter hvert en av Alfsens største fans. Av ansatte på Vinmonopolet blir Alfsen fortalt at faren stadig skrøt av sønnen, at han pekte på vinene hans i hylla, og fortalte at han var Alfsens far.

At sønnen endte opp som en av Norges mest kjente kokker, var også i stor grad farens fortjeneste. Men veien dit var på ingen måte rett. I begynnelsen hadde nemlig Alfsen helt andre planer.

Det var i baksetet på vei hjem fra sommerferie i morens hjemland, Danmark, at unge Alfsen (8) for første gang presenterte sine planer for framtiden:

- Når jeg blir stor skal jeg bli baker om dagen og sirkusdirektør om kvelden, fortalte han sine foreldre med stor overbevisning.

<strong>BESTIKKELSE:</strong> Levi begynner å bli lei av fotograferingen, men lar seg lett bestikke med en pepperkake.
BESTIKKELSE: Levi begynner å bli lei av fotograferingen, men lar seg lett bestikke med en pepperkake. Vis mer

Da han kom så langt som til endt ungdomsskole, og skulle velge veien videre, var han fremdeles fascinert av de skrå bredder. Han ville bli skuespiller. Men det var før faren fikk ham på bedre tanker, og sørget for at det ble kokkelinja isteden.

Alfsen var på ingen måte uvillig, forteller han. Han hadde lenge vært fascinert av mat og matlaging.

Sønnen inspirerte til bok

Her og nå på kjøkkenet på Bøler glemmer han ikke kjakeprosjektet han har gående på komfyren, og piler med jevne mellomrom bort og rører i gryta.

- God planlegging. Det er den eneste måten å få hverdagen til å gå rundt.

Og det er nettopp dette som er utgangspunktet for den nye boka hans, «Familiemiddag, mat for småbarn og småbarnsfamilier».

Da Alfsen ble far for to år siden hadde han aldri trodd at det skulle bli en utfordring å mate krabaten.

<strong>NY BOK:</strong> I sin nye bok vil Alfsen vise småbarnsforeldre veien til mindre stress og mer matglede.
NY BOK: I sin nye bok vil Alfsen vise småbarnsforeldre veien til mindre stress og mer matglede. Vis mer

- Dette kan da ikke være så vanskelig, tenkte jeg, og lagde all verdens grøter og stuinger, da vi kom så langt. Han knep munnen igjen, og holdt seg til fruktpureene. Jeg skjønte at jeg måtte forske på problemstillingen, og kontaktet både helsesøstre, leger og psykologer. Det som i utgangspunktet skulle bli en tynn bok om overgangen fra pupp til fast føde, ble noe helt annet og mye bredere, sier Alfsen.

Gjør maten til barnas venn, ikke deres fiende er budskapet.

- Tålmodighet er alfa og omega. Du skal ikke verken true, tvinge eller belønne med søtt for å få barnet til å spise brokkoli. Husk at mat er læring, og at det krever tid og modning. I dag er rå fisk favoritten til Levi. Hvem skulle vel trodd det?

Tusmørket faller utenfor. Alfsen stikker i barnehagen for å hente sønnen. Ikke lenge etter er han tilbake med toåringen på armen.

- Nå skal du få smake på noe du liker godt, Levi. Kraft!

- Taft, roper Levi begeistret, og klapper i hendene.

Snart sitter far og sønn med hver sin kopp kraft i lutter fryd og matglede. Levi blar i pappas kokebok med små fingre, stanser ved et bilde og peker gledesstrålende:

- Oiii! Sushiiii!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer