Dyrevelferd:

42 000 i bot for slakteriaksjon

Aktivister lenket seg fast til porten på Furuseth slakteri på Eidsvoll.

FASTLÅST: En gruppe dyrevernaktivister har lenket seg fast til porten av Furuseth slakteri på Eidsvoll. Foto: Tipser
FASTLÅST: En gruppe dyrevernaktivister har lenket seg fast til porten av Furuseth slakteri på Eidsvoll. Foto: TipserVis mer

SISTE: De fire pågrepne ble løslatt i kveld. Aksjonsgruppa sier til Dagbladet at de fikk bøter på til sammen 42 000 kroner.

En gruppe aktivister har lenket seg fast til porten på Furuseth slakteri på Ullensaker. Aktivistene holder opp et stort banner med ordene« Vis oss innsida».

AKSJONERER: Martina Falck i DxE Oslo. Foto: DxE
AKSJONERER: Martina Falck i DxE Oslo. Foto: DxE Vis mer

- Vi krever å få komme inn og se og filme og dokumentere hele slakteprosessen fra start til slutt, og få dele dette uredigert og usminket. Vi mener forbrukerne fortjener å se hvordan dette foregår, sier Martina Falck, en av aksjonistene i aksjonsgruppa Direct Action Everywhere (DxE) til Dagbladet.

Harald Furuseth, daglig leder i Furuseth slakteri, bekrefter aksjonen. Han forteller at den får uønskede følger for dyra som skal slaktes.

- Aksjonistene forstyrrer driften. De lastebilene som er på vei inn til slakteriet får ikke levert, og blir stående rundt langs veien i påvente av at porten blir åpnet. Det gir unødvendig stress og lidelse for dyrene.

- Folk reagerer forskjellig

- Hvorfor ikke bare slippe dem inn?

- Det å avlive dyr er følsomt. Det er ikke det at vi har noe å skjule, men vi ønsker å styre hvordan kommunikasjonen rundt dette skal være.

- Hvorfor er det så kontroversielt?

- Det er ikke så kontroversielt, men folk reagerer forskjellig på det å ta liv. Det er ikke det at vi ikke ønsker åpenhet, men vi ønsker ikke at aktivister skal kommunisere denne åpenheten.

Han forteller at politiet er på plass for å fjerne aktivistene, og at de fortsetter med driften som vanlig når porten igjen kan åpnes.

PÅ PLASS: Politiet er på plass for å fjerne aksjonistene, forteller Furuseth. Foto: DxE Oslo
PÅ PLASS: Politiet er på plass for å fjerne aksjonistene, forteller Furuseth. Foto: DxE Oslo Vis mer

- Jo mindre oppmerksomhet de får, jo bedre er det. Jeg synes det er en useriøs måte å aksjonere på, sier Furuseth til Dagbladet.

Kontroversiell aksjonsgruppe

DxE-Aksjonist Falck presiserer overfor Dagbladet at de gjennomfører en ikkevoldelig og fredelig aksjon, der alt de ønsker er å få tilgang til slakteriet for å filme.

- Bransjen har sagt etter NRK-dokumentaren (Griseindustriens hemmeligheter, red.anm.) at de vil spille med åpne kort. Det er det vi prøver å utfordre dem på, sier Falck.

LENKET SEG FAST: Aktivistene som lenket seg fast viste fram dyreplakater. Foto: DxE
LENKET SEG FAST: Aktivistene som lenket seg fast viste fram dyreplakater. Foto: DxE Vis mer

Falck er nå fulltids frivillig og aksjonist for ulike dyrevernsorganisasjoner, blant annet DxE. Dyrevernsorganisasjonen, som har sitt utspring i San Francisco i 2013, startet i beste millennial-ånd med såkalt disruptive (forstyrrende) protester, men har etter hvert også beveget seg mer inn på ikkevoldelige aksjoner.

DxE-aktivistene jobber mot «full frihet» for dyr, og et lovverk som jobber mot «like rettigheter for alle arter».

På Politiets twitterkonto omtales demonstrasjonen slik:

Dal avholdes en ikke innmeldt demonstrasjon ved slakteri. Demonstranter som har lenket seg til kjøreport er gitt pålegg om å fjerne seg innen frist da hindrer kjøring til tomten.

Den ble etterfulgt av en ny tweet like etter:

6 personer som ikke etterkom pålegget er nå fjernet etter å ha blitt klipt løs.

I en sms fra Falck heter det for øvrig:

- Fire personer er blitt arrestert, vi er nå på vei til Lillestrøm for å møte dem og støtte dem, ganske sikker på at de slipper ut straks.