Mye salt og sukker i taco-krydder:

62 prosent av Coops tacokrydder er salt og sukker

Sjekk før du kjøper, er rådet fra Helsedirektoratet. 

SJEKK INGREDIENSLISTA: Mer enn halvparten av Coops kryddermiks for taco består av salt og sukker. Foto: Christian Roth Christensen / Elisabeth Dalseg
SJEKK INGREDIENSLISTA: Mer enn halvparten av Coops kryddermiks for taco består av salt og sukker. Foto: Christian Roth Christensen / Elisabeth Dalseg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Fredag er nordmenns store tacodag. Fra kjøkken over det ganske land dufter det livlig av krydderne som vi finner i det små pakkene. Vi har sammenlignet krydderposene for å se om noen sunnere enn andre - og det skal være sikkert og visst. Testen viser store forskjeller på salt og sukkerinnhold.

Tidligere i vår testet vi en rekke kryddermikser for taco. Vi lurte også inn en liten joker: Hjemmelaget tacokrydderblanding etter Jan Robin Ektvedts oppskrift.

DAGSBEHOV: En pose Coop tacokrydder inneholder 40 gram. Av disse er 17,6 gram sukker og 7,2 gram salt. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
DAGSBEHOV: En pose Coop tacokrydder inneholder 40 gram. Av disse er 17,6 gram sukker og 7,2 gram salt. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Dette var en smakstest, der vi ba vårt testpanel om å finne det tacokrydderet som smakte best, og om vi holder det hjemmelagete unna, var det Coops egen kryddermiks som kom best ut i testen.

Det hadde den ikke gjort om vi hadde sett på næringsinnholdet.

Smakstestvinneren fra Coop inneholder hele 44 prosent sukkerarter og 18 prosent salt, totalt 62 prosent.

Merk at «sukkerarter» ikke nødvendigvis betyr tilsatt sukker, men i dette tilfellet er dekstrose oppgitt som hovedingrediens.

Dekstrose er det samme som glukose, eller druesukker.

Dette er ikke den eneste krydderblandingen som er full av sukker og salt, se bare her:

Merke: Navn Salt / 100g Sukker / 100g Andel salt/sukker: Pris Terningkast i smakstest
X-traTaco kit---6,101
Rema 1000Taco spice mix95,5144,902
First PriceKryddermix20,530,651,14,302
Rema 1000Taco spice mix156,321,35,002
Santa MariaSpice mix for taco1722399,903
Old El lPasoSpice mix for taco18,36,124,45,403
Santa MariaOrganic Spice mix for taco15,41126,419,303
Raske RetterØkologisk tacokrydder1,21,72,922,603
CoopTex mex taco spice mix1844625,004

Dekker hele dagsbehovet

Gjennomsnittlig saltinntak i dag ligger på cirka ti gram per person. Helsemyndighetene jobber for å få dette ned til cirka fem.

LAG TACOKRYDDERET SELV: - Det er ikke spesielt vanskelig, og mye sunnere, sier Karoline Steenbuch Lied. Foto: Grete Roede
LAG TACOKRYDDERET SELV: - Det er ikke spesielt vanskelig, og mye sunnere, sier Karoline Steenbuch Lied. Foto: Grete Roede Vis mer

- Dersom to personer deler på en av de salteste tacomiksene har man dekket omtrent hele det anbefalte saltinntaket! sier Karoline Steenbuch Lied, fagansvarlig kosthold og ernæring i Grete Roede AS, til Dagbladet.

- Inntak av salt øker risikoen for høyt blodtrykk, som igjen øker risikoen for hjerte- og karsykdommer, så «skjulte» saltbomber som dette er helt klart et problem!

- Vi jobber daglig med å redusere salt, sukker og mettet fett i produktene våre. Hittil i år har vi redusert blant annet salt i hele 90 av våre egne produkter, men dette er et tidkrevende arbeid og vi har ikke rukket en gjennomgang av alle produktene ennå. Tacokrydderet er blant produktene vi kommer til å se på innholdet i, sier Harald Kristiansen, informasjonssjef i Coop til Dagbladet.

Sjekk ingredienslista

- Det er viktig at folk er oppmerksomme på at blandingskrydder kan inneholde mye salt, selv om det ikke virker sånn av navnet på krydderet, sier Linda Granlund, divisjonsdirektør for folkehelse i Helsedirektoratet til Dagbladet.

Helsedirektoratet har tidligere tatt opp problematikken med at blandingskryddere inneholder mye salt generelt - og tacokrydder spesielt.

- Vi anbefaler folk å ta en titt før de kjøper blandingskrydder, for å se hvor mye sukker og salt det er, eventuelt lage sitt eget tacokrydder.

Steenbuch Lied anbefaler også å lage sitt eget tacokrydder om man ønsker å redusere salt- og sukkerinntaket.

- Det er ikke sånn at man må unngå de kryddermiksene med salt, men da bør man i alle fall unngå å salte i tillegg, også trenger man ikke bruke hele posen.

Å kutte på tacokryddermengden er forøvrig også rådet fra den meksikanske kokken Sylvia Vavik som hjalp oss å smaksteste krydderblandingene.

Se etter nøkkelhullsprodukter

Ønsker du å kutte på saltinntaket? Rådet fra Granlund er klart: Vær oppmerksom på hva som står på ingredienslister, ikke bare på krydderblandinger. Bearbeidede kjøttprodukter inneholder ofte mye salt.

LES INGREDIENSLISTA: Linda Granlund anbefaler å følge med på hvor mye salt som er i maten du kjøper. Foto: Rebecca Ravneberg
LES INGREDIENSLISTA: Linda Granlund anbefaler å følge med på hvor mye salt som er i maten du kjøper. Foto: Rebecca Ravneberg Vis mer

- Vi vet at det har vært mye salt i brød og kornvarer, men der gjør industrien en god jobb for å redusere det, sier Granlund. Dette viser blant annet våre tester av grove- og fine halvstekte rundstykker.

Det er likevel fortsatt viktig å sjekke saltmengden, for det er fortsatt store variasjoner.

- Vi oppfordrer til å se etter nøkkelhullsprodukter, for da har man sett helhetlig på hvor sunt produktet er, og det er strenge krav til saltmengden.

Helsedirektoratet er også opptatt av at man skal bruke andre smaksforsterkere enn salt, som for eksempel urter, lime og sitron.

- Man er stort sett klar over sukkerinntaket

Granlund er mest bekymret for saltmengden vi får i oss, ikke minst det skjulte. Det er litt lettere å være bevisst på sukkerinntaket.

Coop-posen har 44 gram sukker per 100 gram, pose på 40 gram 17,6 gram sukker. Det kan tilsvare cirka fem biter melkesjokolade fra en stor melkesjokolade. Karoline Steenbuch Lied

- Når det gjelder sukker er de største kildene godteri, saft, brus og kaker, det er der det meste av sukkerinntaket til folk kommer fra.

Hun peker på tidligere debatter om sukker som smaksforsterker, i ketsjup for eksempel, men det er klassiske søtsaker som bidrar mest til sukkerinntaket vårt.

- Man er stort sett klar over at man spiser sukker.

Selv om ikke det er enorme mengder, er det likevel verdt å ta med seg at Coops kryddermiks inneholder hele 44 prosent sukker.

Rådet til deg som ønsker å kutte sukkerinntaket?

- Budskapet er kanskje litt kjedelig på en fredag: Drikk vann som tørstedrikk - og spis lørdagsgodt.

Vi gjør oppmerksom på at både Grete Roede og Dagbladet er eid av Aller Media AS.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer