Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Poteter:

- Å dyrke nervegift i butikken er forferdelig

Ole Martin Rønning tror verken at den gjengse forbruker eller butikkansatt har spesielt god kjennskap til dette.

GRØNNE POTETER: Se opp for grønne poteter når du handler mat. De inneholder nemlig et giftstoff som heter solanin. Foto: Science Photo Library
GRØNNE POTETER: Se opp for grønne poteter når du handler mat. De inneholder nemlig et giftstoff som heter solanin. Foto: Science Photo Library Vis mer

Etter å ha funnet grønne poteter i grønnsakdiskene i butikker landet rundt, har Ole Martin Rønning fått nok av det han mener er dårlig grønnsakhåndtering fra dagligvarekjedene.

- Det er mer eller mindre dagligdags, samme hvor du går. Potetene blir mishandlet i hyller med masse belysning, sier Rønning til Dagbladet.

Når poteter utsettes for mye lys, dannes en type nervegift som kalles solanin. Grønnfargen er en indikator på at poteten har blitt giftig. Ved inntak av store mengder kan man bli alvorlig syk, og i svært store mengder kan den føre til lammelser eller dødsfall.

Det var iFinnmark som omtalte saken først.

Nervegift

FÅTT NOK: Ole Martin Rønning sier han har fått nok av dårlig grønnsakshåndtering. Foto: Privat
FÅTT NOK: Ole Martin Rønning sier han har fått nok av dårlig grønnsakshåndtering. Foto: Privat Vis mer

Rønning tror verken at den gjengse forbruker eller butikkansatt har spesielt god kjennskap til dette. Selv lærte han av sin mor i oppveksten at man ikke skal spise grønne poteter, og har lært mer om hvorfor i voksen alder.

- Man kan ikke forvente at folk som ikke har lært dette vet hvor farlig det er. Butikkeiere burde være forpliktet til å sørge for at alle har den nødvendige kunnskapen, sier han, og fortsetter:

- Å dyrke nervegift i butikken er forferdelig.

For to år siden fant Matkontrollen på TV 2 grønne poteter i 15 forskjellige butikker, i alle butikkjedene de undersøkte.

Potetforsker ved Nibio, Eldrid Lein Molteberg, sier at det skal veldig mye til for å bli syk av grønne poteter.

- Når potetene er grønne så smaker de bittert, og de fleste vil ikke spise dem da. De første symptomene er at man får vondt i magen, dersom man får i seg for mye. Sjansen for at du skal bli skadelig påvirket av det er relativt liten, sier hun til Dagbladet.

Skal ikke selges

Hun sier at de aller fleste vet at man ikke skal spise poteter som er grønne.

- Det er veldig få tilfeller av forgiftning som er rapportert internasjonalt. For at man skal ta skade av det må poteten være knallgrønn, og smake veldig bittert. Det forstår de fleste at er noe man da ikke bør spise.

Molteberg forklarer at potetene i utgangspunktet skal oppbevares mørkt og kaldt. I butikken får ofte potetene mye lys, og det setter i gang to prosesser.

- Lyset gjør at poteten blir grønn, og fargen i seg selv er ikke farlig, men samtidig dannes det giftstoffet glykoalkaloid inni poteten.

Hun sier at hun selv har sett flere tilfeller av grønne poteter i butikker. Hun anbefaler å gå tilbake til butikken og si ifra dersom man har fått med seg en pose med grønne poteter.

- De skal ikke selges. Det er viktig med rask omsetning og at det ikke ligger for mange poteter ute i butikken samtidig, sier Molteberg.

Hun håper det ikke skremmer forbrukerne fra å spise poteter.

- Ellers er det både rimelig, anvendelig, svært klimavennlig og veldig sunn mat, sier Molteberg.

Ikke potetkontroll

Seniorinspektør hos Mattilsynet, Eirin Hivand Haneberg, sier til iFinnmark at det er pakkeriene og lagrene som må sørge for at potetene lagres mørkt og kjølig, og viser til at det er hele bransjens ansvar å håndtere poteter på den beste måten.

- Dersom kunden finner poteter der for mange er grønne, har de mulighet til å benytte butikkenes klage- og returordninger. Mattilsynet prioriterer derfor ikke kontroll av poteter, men har gitt kostholdsråd om å skrelle eller kaste grønne poteter.

Hun sier til iFinnmark at de ikke har noen oversikt over hvor ofte slikt forekommer i butikkene.

- Mattilsynet har ikke potetkontroll, slik Næringsmiddeltilsynet drev med.

Nedgang i henvendelser

Dagbladet har vært i kontakt med flere matbutikk-kjeder for å høre hva slags rutiner de forskjellige butikkene har når det gjelder oppbevaring av poteter.

PR- og kommunikasjonssjef i REMA 1000, Calle Hägg, sier i en e-post at de har hatt en nedgang i antall kundehenvendelser på grønne poteter.

- Det viktigste tiltaket vi har gjort er å sørge for at hver enkelt potet eksponeres så kort tid som mulig for lys og varme. Da holder vi klorofyll- og solaninnivåene i sjakk. De siste to åra har det vært en markant nedgang i antall kundehenvendelser på grønne poteter, så det er tydelig at det fungerer.

Han sier likevel at det er en del butikker som fortsatt har et klart forbedringspotensial, og at de skal fortsette å ha fokus på det.

- Vi håper kundene sier ifra til de butikkansatte om de finner en grønn potet. Om du skulle være så uheldig å få med deg noen hjem er det bare å gå innom en hvilken som helst REMA 1000-butikk, så skal du få nye poteter, sier Hägg.

Harald Kristiansen i Coop Norge sier de har de samme rutinene blant sine ansatte som hos REMA 1000. Samtidig forteller Kristiansen at en av deres butikksjefer kom på en idé som har hjulpet dem med å hindre at potetene blir grønne.

- Vi har fått et lokk som ligger over potetene som selges i løsvekt. Det gjør at lyset stenges ute. Det har redusert svinnet og vi har fått færre grønne poteter, sier han til Dagbladet.

Han forteller at det er frivillig å ha lokk i butikkene, men at 300 Coop Extra-butikker har innført det.

Kine Søyland er kommunikasjonssjef i Norgesgruppen, som har matvarekjeder som KIWI, Meny, SPAR, Joker og Jacobs. Hun sier at det brukes mye ressurser på å lære ansatte om frukt og grønt, fordi det er viktig for kundene.

- Det er en reell utfordring å sørge for at alle ansatte har tilstrekkelig med kunnskap om poteter, spesielt for butikker med lang åpningstid og mange på jobb i løpet av en dag. Potetene er veldig sårbare, og det finnes ikke noen «quick fix». Det er hele tiden en balansegang mellom at potetene skal ligge kjølig og mørkt, og samtidig være tilgjengelig for kundene, sier hun til Dagbladet.

Hun oppfordrer kundene til å være bevisste på hva slags poteter de velger i butikken.

Hele Norges coronakart