Rikshospitalet slår alarm:

Advarer foreldre mot allergi-hysteri

- Jeg ser barn med underskudd på viktige næringsstoffer, og barn som veier og måler mindre enn de skal. Årsaken er at foreldrene uten grunn gir dem allergikost, sier Vibeke Østberg Landaas ved Rikshospitalet.

FEIL DIAGNOSE: Ernæringsfysiolog Vibeke Østberg Landaas fraråder foreldre å fjerne viktige matvarer fra barnas kosthold uten først å ha undersøkt om det virkelig dreier seg om intoleranse eller allergi. Foto: Frank May/NTB Scanpix
FEIL DIAGNOSE: Ernæringsfysiolog Vibeke Østberg Landaas fraråder foreldre å fjerne viktige matvarer fra barnas kosthold uten først å ha undersøkt om det virkelig dreier seg om intoleranse eller allergi. Foto: Frank May/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Mange foreldre setter barna på eliminasjonsdiett fordi de tror symptomer som magesmerter eller urolig adferd, skyldes at de ikke tåler melk eller brød, sier Vibeke Østberg Landaas til Dagbladet.

Den kliniske ernæringsfysiologen ved Barneavdeling for allergi og lungesykdommer ved Rikshospitalet i Oslo mener at altfor mange foreldre utsetter barna sine for en helserisiko ved å fjerne viktige matvarer fra kosten, uten først å ha avklart dette med en lege.

- Vi ser at to av tre provokasjonstester vi gjør på barn med mistenkt gluten- eller kumelkintoleranse er negative. Symptomene er kanskje der, men gluten eller melk er ikke årsaken. Skikkelige tester og grundige undersøkelser er derfor svært viktig før man setter barn på spesialkosthold, sier Østberg Landaas.

Fjerner man enkelte typer mat fra kosten, risikerer man ifølge ernæringsfysiologen at barna kan bli feilernærte. Redusert vekst og lavere vekt enn normalt for alderen er blant konsekvensene av at barna settes på diett uten skikkelig oppfølging.

- Litt for raske og lettvinte konklusjoner fra foreldrenes side kan få store og uheldige følger for barna.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer