Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Vil advare andre:

Advarer mot energidrikk: Hjertet til Filip (16) holdt på å stoppe

– Man må nesten oppleve noe sånt for å forstå alvoret, sier Filip Säll, som fikk alvorlige hjerteproblemer etter tre energidrikker.

VAR DØDEN NÆR: 16-årige Filip Säll ante fred og ingen fare da han helte nedpå tre Celsius-energidrikker en desemberdag i fjor. At hjertet hans holdte på å stoppe som følge av energidrikken, kunne han aldri forestille seg. (Foto: Privat og Ash Pollard / Shutterstock / NTB scanpix)
VAR DØDEN NÆR: 16-årige Filip Säll ante fred og ingen fare da han helte nedpå tre Celsius-energidrikker en desemberdag i fjor. At hjertet hans holdte på å stoppe som følge av energidrikken, kunne han aldri forestille seg. (Foto: Privat og Ash Pollard / Shutterstock / NTB scanpix) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da Filip Säll (16) så på en innebandykamp i Kilafors i Sverige, drakk han et par energidrikker sammen med sine kompiser. Etter en stund begynte han plutselig å kjenne seg uvel. Hjertet begynte å dunke raskere, og etter hvert fikk 16-åringen vanskeligheter for å puste ordentlig.

Men det var først da ambulansen måtte komme og kjøre ham til legevakten at han forsto alvoret.

– De forklarte meg at hjertet mitt kunne slå feil, og at jeg kunne ha dødd hvis jeg ikke fikk hjelp, forteller Säll til Dagbladet.

Drakk tre energidrikker

I desember 2017 hadde 16-åringen et lungevirus, og gikk derfor på medisinen Lepheton, som inneholder morfin.

DRAKK TRE: Filip Säll (16) drakk tre energidrikker av denne typen. På boksen, som rommer 355 milliliter, står det følgende: Høyt koffeininnhold. Anbefales ikke til barn, gravide og ammende eller personer følsomme for koffein. Bruk sammen med alkohol anbefales ikke. Maks 2-3 bokser/dagen. Hele energidrikken inneholder 200 milligram koffein. (Foto: Produsenten)
DRAKK TRE: Filip Säll (16) drakk tre energidrikker av denne typen. På boksen, som rommer 355 milliliter, står det følgende: Høyt koffeininnhold. Anbefales ikke til barn, gravide og ammende eller personer følsomme for koffein. Bruk sammen med alkohol anbefales ikke. Maks 2-3 bokser/dagen. Hele energidrikken inneholder 200 milligram koffein. (Foto: Produsenten) Vis mer

Dette var ingenting Säll tenkte over under innebandykampen den 10. desember, da han drakk tre stykk Celsius energidrikker i smakene vannmelon, blåbær og appelsin – noe han og kompisene ofte gjør.

Under selve kampen var han i fin form, men så snart den var ferdig begynte han å kjenne seg skikkelig dårlig. Og det ble bare verre og verre.

– Til slutt var jeg nødt til å kaste opp. Etter hvert begynte jeg å kaldsvette også, forteller han.

Säll forsøkte å komme i bedre form ved å spise en brødskive og få seg litt frisk luft. Til tross for at ingenting hjalp, kunne han aldri tenke seg at det var noe farlig.

– Jeg tenkte bare at det skulle gå over. Og at det sikkert ville gå bedre om jeg kom meg hjem og hvilte litt, sier han.

– Da kom sjokket

Etter at det hadde gått noen timer, og han hadde kommet seg hjem til en kompis i Söderhamn, begynte hjertet å slå enda raskere. Det ble vanskelig å puste igjen. Da ringte han moren, Jessica Edlund, som til slutt fikk tak i ambulanse.

– Først da forsto jeg hvor alvorlig situasjonen egentlig var. Da kom sjokket, forteller Säll.

På legevakten fikk han vanndrivende midler for å få energidrikken ut av kroppen, og måtte overvåkes helt til den kritiske formen ble stabil igjen. Han fikk også vite om energidrikkers bakside.

– Legene forklarte at hjertet mitt kunne slå feil og stoppe, og at jeg kunne dø. Man må nesten oppleve det selv for å forstå alvoret, sier han.

I fem timer ble tenåringen værende på legevakten før han kunne dra hjem. Etter den svært uhyggelige opplevelsen har energidrikkene stått urørte.

– Jeg har ikke drukket en eneste energidrikk siden hendelsen, og alle mine kompiser har også kuttet ut drikken fullstendig.

Kan få alvorlige bivirkninger

Lege og medisinsk fagredaktør i Legemiddelverket, Steinar Madsen, kan fortelle at en boks energidrikk sjelden er skadelig, men mange over en kortere periode kan føre til alvorlige bivirkninger.

– Det gjelder spesielt for dem som har underliggende årsaker til hjerteforstyrrelser som kan utløses av store doser koffein. Når hjertet – som i dette tilfellet – slår altfor fort, greier hjertet ikke å pumpe nok blod.

Steinar Madsen, lege og medisinsk fagredaktør i Legemiddelverket. (Foto: Legemiddelverket)
Steinar Madsen, lege og medisinsk fagredaktør i Legemiddelverket. (Foto: Legemiddelverket) Vis mer

Koffeinet kan påvirke hjerterytmen såpass at du får pustevansker og besvimer. I verste fall kan det føre til hjertestans, ifølge Madsen.

– Säll fikk i seg tre energidrikker à 355 milliliter, hvorav hver av dem inneholdt 200 milligram koffein. Dette tilsvarer åtte kopper kaffe, noe som er i overkant for mye, sier han.

Ifølge Madsen, kan koffein dempe sultfølelsen, og man kan kjenne seg mindre tørst, i tillegg til at man blir giret av energidrikken og kanskje begynner å svette.

– Alt dette kan føre til et større væsketap som igjen leder til at man blir dehydrert. Enda verre er når man drikker energidrikk kombinert med partydop eller alkohol, sier han.

– Hjertet kan kollapse

Legene slo fast at hovedårsaken til hjerteproblemene Filip opplevde var energidrikkene, men effekten kan ha blitt forverret av hostemedisinen han tok.

– Lepheton inneholder etylmorfin som i kroppen delvis omdannes til noe morfin, men Lepheton inneholder også efedrin som er et stimulerende stoff, sier Merete Vevelstad, overlege og spesialist i klinisk farmakologi ved Oslo universitetssykehus.

Merete Vevelstad, overlege og spesialist i klinisk farmakologi ved Oslo universitetssykehus. (Foto: Privat)
Merete Vevelstad, overlege og spesialist i klinisk farmakologi ved Oslo universitetssykehus. (Foto: Privat) Vis mer

Energidrikken Celsius inneholder koffein, som er et sentralstimulerende stoff. Noen energidrikker inneholder mye koffein, og innholdet er gjerne ikke angitt på boksen. Tre bokser inneholder da tre ganger så mye som én. Bruk av flere stimulerende stoffer samtidig gir økt stimulering.

– Stimulerende stoffer gjør nettopp det; stimulerer hjerte-karsystemet og hjernen. Ved høye doser blir det overstimulering, som kan føre til hjerterytmeforstyrrelser slik at hjertet kan kollapse, kvalme, kroppstemperaturen kan stige, kramper og pusteproblemer, sier Vevelstad.

Vil advare andre

Etter den dramatiske opplevelsen har gutten et tydelig budskap:

– Jeg kan ikke tvinge andre til å slutte, men jeg kan gi råd. Jeg vil advare andre om hvor farlig energidrikke kan være. Bare se på min egen historie. Det er ikke verdt å ta sjansen, sier han.

Filips far, Lars Säll, har godkjent at Dagbladet intervjuer sønnen.

– Det er viktig og bra at historien blir offentliggjort, og at media skriver om hvor farlig energidrikk kan være. Så mange som mulig burde bli informert om at sånt kan skje hvis man drikker dette, sier han.

Pappa Säll forteller at både han og moren forsøkte å si ifra til Filip at barn ikke skal drikke energidrikker.

– Men ofte tror ungdommer at de er udødelige og at ingenting skjer med dem. Denne historien er et prakteksemplar på at alvorlige ting faktisk kan skje. Vi som foreldre fikk en skikkelig tankevekker om hvor skjørt livet kan være.

Direkte etter hendelsen sa sønnen til faren at det var ekkelt at han måtte oppleve noe sånt for å forstå alvoret, og at han først da forsto rådet fra foreldrene om å holde seg unna energidrikke.

Celsius: – Beklagelig

– Først vil jeg begynne med å si at det er svært beklagelig at en 16-åring konsumerte tre energidrikker. Vi fraråder alle mindreårige å drikke Celsius, noe som framgår tydelig på boksen. Der frarådes gravide, ammende og personer som er følsomme for koffein å innta vår drikk. En boks Celsius inneholder like mye koffein som to kopper kaffe, sier produktansvarlig i Celsius Sverige, Hanna Flybring.

Hun sier at koffein ikke har aldersgrense, og mange mindreårige kan få dette i seg via ulike drikker som kaffe og brus.

– På Celsius har vi en streng policy på at vi ikke retter markedsføringen vår mot de under 18 år. Vi følger også Livsmedelverkets retningslinjer, sier Flybring.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!