Viktigste årsak til brann på kjøkkenet

-Advarer mot Facebook mens du lager mat

- Timene før  «Gullrekka»  begynner mest utsatt, advarer brannsjef.

PASS PÅ:  Drikker du vin samtidig som du skal legge ut Facebook-bilder av maten  du lager, øker brannfaren drastisk.
PASS PÅ:  Drikker du vin samtidig som du skal legge ut Facebook-bilder av maten  du lager, øker brannfaren drastisk.Vis mer

Forrige helg skjedde det igjen: Mens folk flest var opptatt av å handle inn julegaver og forberede alt høytiden bringer, kokte det på telefonen til Oslo brann- og redningsetat. Hele fire ganger måtte brannmennene løpe til bilene sine for å rykke ut og med sirener kjøre til adresser, hvor det brant på kjøkkenet.

I 2015 var uhell i forbindelse med matlaging årsaken til 39 prosent av utrykningene. I flere av tilfellene er alkohol involvert, og bakgrunnen for at huseieren rett og slett har glemt eller sovnet mens man kokte pasta på komfyren eller varmet opp ferdipizza i ovnen.

-Pass på mens du lager mat

Varabrannsjef Johnny Stølen ved Ålesund brannvesen bekrefter overfor Dagbladet at den samme tendensen også gjelder i flere andre byer her i landet. En oversikt fra Ålesund brannvesen for første halvår 2016 viser at uforsiktighet med matlaging og brann i elektriske artikler er de vanligste brannårsakene.

-Vi opplever at mange mennesker lever et veldig travelt liv, og skal ha med seg «alt» hele tiden. Samtidig som de baker kaker eller tilbereder den perfekte ribben på kjøkkenet, skal de også dele opplevelsen på Snapchat, Facebook og Instagram. Det er ikke noe galt i å dele gode minner, men problemet er at mange glemmer hva de opprinnelig holdt på med – som at pizzaen sto i ovnen, eller at man skulle koke smokker. Resultatet er at kjøkkenet plutselig kan stå i brann, forteller varabrannsjef Johnny Stølen.

LIVSFARLIG:  Ett sekunds uoppmerksomhet kan få skjebnesvangre konsekvenser når du lager mat.
LIVSFARLIG:  Ett sekunds uoppmerksomhet kan få skjebnesvangre konsekvenser når du lager mat. Vis mer

- I hvilken grad medfører økt inntak av alkohol antall utrykninger i jula?

- Det hender jevnlig at folk kommer hjem fra fest på natta og bestemmer seg for å lage mat. Er de alkoholpåvirket, øker sjansen for at de sovner fra maten som freser i stekepanna, sier Stølen - og fortsetter:

- Men jeg vil gjerne rope et varsko for matlagingen tidligere på dagen også. Fredag er klart den farligste dagen for brann på kjøkkenet, med perioden 1700 - 1900 som det farligste tidspunktet. Innenfor disse to timene har Ålesund brannvesen de fleste brannene på kjøkkenet.

Et annet farlig tidspunkt er mellom 0200 og 0500. Det er ikke å anbefale at man tar seg et glass vin eller øl mens man holder på med julematen, rett og slett for at at promille reduserer muligheten til å være fullt til stede psykisk! Alkohol nedsetter vår evne til å følge med, enten det dreier seg om levende lys på bordet eller huske på at man har mat på komfyren.

- Hvilken type julemat er gjenstand for flest branner?

EKSPERT: Varabrannsjef Johnny Stølen advarer mot å være på Facebook og Snapchat, samtidig mens man tilbereder julematen.
EKSPERT: Varabrannsjef Johnny Stølen advarer mot å være på Facebook og Snapchat, samtidig mens man tilbereder julematen. Vis mer

- Det har vi ikke tall på, men min opplevelse er at det like gjerne kan skyldes at man har glemt pizzaen i ovnen eller stekepanna. Noen har også plutselig dratt på shopping, andre har sovnet i sofaen.

MYE SKÅLING: Julehøytiden medfører for mange økt inntak av alkohol - noe som medfører at brannfaren øker på kjøkkenet.
MYE SKÅLING: Julehøytiden medfører for mange økt inntak av alkohol - noe som medfører at brannfaren øker på kjøkkenet. Vis mer

- Hva med fett- og smultbranner?

«Det er ikke å anbefale at man tar seg et glass vin mens man holder på med julematen.» Johnny Stølen, varabrannsjef

- Det var mye mer vanlig for en del år tilbake, mens folk fortsatt lagde smultringer, konstaterer Stølen.

Les også:

Komfyren forårsaker flest branner

Nattpizzaen en brannfelle

Lade mobilen om natta?