PASS PÅ: Et ekspertpanel og Tannlegeforeningen fraråder nordmenn å bruke kulltannkrem. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
PASS PÅ: Et ekspertpanel og Tannlegeforeningen fraråder nordmenn å bruke kulltannkrem. Foto: NTB Scanpix/ShutterstockVis mer

Mange ønsker hvitere tenner

Advarer mot ny trend: - Ikke puss tennene slik!

Snus, kaffe og farget godteri misfarger tennene - men unngå for alt i verden en spesiell type tannkrem.

Det blir ikke hull i en tann som er ren, men det var visst før: Nå bruker mange nordmenn penger for å få en tann som er pen. Til tross for alle overbevisende ord i reklamen som lover deg hvitere tenner med kulltannkrem, finnes det ingen kliniske data på at aktivt kull har en pleiende eller blekende effekt.

- Det er mulig at puss med aktivt kull vil kunne fjerne belegg på tennene, men ikke noe mer enn vanlig tannpuss med tannkrem vil gjøre, framholder Camilla Hansen Steinum i Tannlegeforeningen.

Steinum er president i foreningen og er kjent med at det er trendy å bruke kulltannkrem.

- Hvis disse tannkremene inneholder store mengder slipemidler, kan den føre til uønsket slitasje på tannemaljen, framholder hun overfor Dagbladet.

- Skummelt

Den spesielle tannkremadvarselen kommer fram i forbindelse med at et topp-panel i Kost- og ernæringsforbundet i Delta, Kliniske Ernæringsfysiologers Forening (KEFF) tilknyttet Forskerforbundet og Landsforeningen for Hjerte- og Lungesyke har rangert hvilke fem dietter og fenomener nordmenn bør unngå i 2019.

- For å komme i betraktning bør dietten eller kuren være ernæringsfaglig tvilsom, basert på pseudovitenskap, kostbar, ressurskrevende eller potensielt helseskadelig. Eventuelt bare tøysete, medgir Erik Arnesen i LHL.

Juryen har merket seg at det har dukket opp smoothie med svarte prikker, og at folk pusser tennene med svart tannkrem.

For noen ser stålgrå softis tøft ut, og aktivt kull kan lindre mot både feriemage og forgiftninger.

GIR GODE RÅD: Jurymedlem Arnt Steffensen er leder i Kost- og Ernæringsforbundet i Delta. Foto: Delta
GIR GODE RÅD: Jurymedlem Arnt Steffensen er leder i Kost- og Ernæringsforbundet i Delta. Foto: Delta Vis mer

- Folk bruker kull til tannpuss fordi det skal gjøre tennene hvitere. Det som er skummelt er hva som skjer når folk faktisk spiser dette, i den tro at det skal virke som en type detox. Min soleklare anbefaling er: Ikke puss tennene slik! anbefaler Arnt Steffensen i Kost- og Ernæringsforbundet.

- Essensen er at kull binder til seg giftstoffene, og frakter det ut av kroppen på den vanlige måten. Problemet er at kullet ikke gjør forskjell, for i samme slengen rasker det med seg vitaminer og næringsstoffer. Kullet kan dermed redusere effekten av en ellers vitaminrik fruktdrikk. Litt mer alvorlig er at kull av samme grunn kan redusere virkningen av medisin, konstaterer også Mandeep Kaur Bains, leder i KEFF.

I utgangspunktet er aktivt kull spesialbehandlet og suger til seg giftstoffer i kroppen. Kullet reduserer opptaket av de skadelige stoffene, og fungerer dermed som et detox-middel. Siden kull er et fremmedelement som kroppen ikke absorberer, fraktes dermed både kull og giftstoffer ut av systemet, gjennom avføringen.

EKSPERT: Jurymedlem Mandeep Kaurs Bains er leder i Kliniske Ernæringsfysiologers Forening (KEFF) tilknyttet Forskerforbundet.
EKSPERT: Jurymedlem Mandeep Kaurs Bains er leder i Kliniske Ernæringsfysiologers Forening (KEFF) tilknyttet Forskerforbundet. Vis mer

Aktivt kull hevdes også å hjelpe for bedre hud og gi hvitere tenner. Etter hva Tannlegeforeningen vet, er det ingen virkestoffer i disse produktene som kan ha en slik effekt.

- De eneste blekemidlene med dokumentert effekt er de med 0,1 – 6,0 prosent hydrogenperoksid, som bare kan selges av tannleger i kontrollerte omgivelser. Grunnen til dette er at tannblekingen skal være trygg for pasienten. Tannlegen undersøker pasienten før man setter i gang med bleking for å finne ut om det er risikofaktorer eller tilstander som gjør at pasienten bør være forsiktig med blekingen. Tannlegen skal også ha kontroll med at pasienten bruker produktene riktig, understreker foreningens president Camilla Hansen Steinum.

Mat og drikke misfarger

Hun sier at det er viktig å pusse tennene med tannpasta som inneholder fluor, to ganger om dagen. Skyllemidler kan være nyttige som tillegg til tannpuss og tanntråd eller tannstikkere. Fluorskyll er viktig for å styrke emaljen og redusere antall hull.

I tillegg til snus og røyk, er det også enkelte mat- og drikkevarer som misfarger tennene - deriblant kaffe, te og sterkt farget mat som blåbær og farget godteri.

- Tannlegen kan lett fjerne overflatisk misfarging og tannstein. Hvis man vil ha hvitere tenner, kan disse blekes trygt hos en tannlege, fastslår presidenten i Tannlegeforeningen.