TOBLERONE-TUNNEL: En trekantet glippe mellom rompe og lår føyer seg inn i rekken av overdrevet detaljfokuserte kroppstrender. Her et utvalg bilder som er tagget med #tobleronetunnel på Instagram. Skjermdump: Instagram
TOBLERONE-TUNNEL: En trekantet glippe mellom rompe og lår føyer seg inn i rekken av overdrevet detaljfokuserte kroppstrender. Her et utvalg bilder som er tagget med #tobleronetunnel på Instagram. Skjermdump: InstagramVis mer

Instagram-bilder skaper reaksjoner

Advarer mot Toblerone-kroppen

– Enda et krav unge mennesker må stå imot, sier psykiater.

Toblerone er ikke bare navnet på den kjente sveitsiske sjokoladen. Frasen «Toblerone tunnel» refererer også til det nyeste kroppsidealet som ifølge flere internasjonale medier i fjor dukket opp i en rekke poster på Instagram.

«Toblerone-tunnel» er et trekantformet mellomrom jenter kan få mellom lårene, og som flere kjendiser, blant annet Kylie Jenner og Emily Ratajkowski, har lagt ut bilder av.

- Det kommer hele tiden nye kulturelle normer av typen, «thigh gap», «bikini bridge», og nå denne «Toblerone-tunnelen». Jeg er ingen ekspert på akkurat dette idealet, men jeg forestiller meg at for å oppnå dette må man være svært veltrent. Det passer godt inn i fitness-kulturen, sier Finn Skårderud, psykiater, professor og stifter av Villa Sult, Institutt for spiseforstyrrelser.

- Hardt arbeid og bekymring

Skårderud har jobbet med spiseforstyrrelser i 35 år og forteller at trendene stadig blir flere og mer detaljerte. Da han begynte i feltet var idealet å være tynn, deretter var det både tynn og hard, og etter hvert også trent og sunn. Faren ved slike trender, ifølge Skårderud, er at kroppen i stor grad får definere hvem man er.

- Det blir enda et krav unge mennesker må stå imot. Har man ikke motstandskraft, blir ikke kroppen et sted å leve, men en rekvisitt som innebærer masse hardt arbeid og bekymring, sier han.

ADVARER: Finn Skårderud synes den nye kroppstrenden er et eksempel på overdrevet detaljfokus. Foto: Trond Isaksen
ADVARER: Finn Skårderud synes den nye kroppstrenden er et eksempel på overdrevet detaljfokus. Foto: Trond Isaksen Vis mer

Psykiateren påpeker at spiseforstyrrelser har sammensatte årsaker, og handler om at man definerer det indre ut fra det ytre. For noen har kulturelle normer mye og si, og han mener man ikke kan utelukke at slike trender kan ha en medvirkende årsak.

- Kan «Toblerone-tunnelen» ha positive effekter, ved at det oppmuntrer folk til å trene mer?

- Nei, det synes jeg ikke. Det er mer enn nok av innspill som oppmuntrer folk til å være sunne. Denne trenden har et overdrevet detaljfokus.

- Økt sjanse for spiseforstyrrelser

PHOTOSHOPPET? Lars Wichstrøm tror flere har photoshoppet på seg en Toblerone-tunnel.
PHOTOSHOPPET? Lars Wichstrøm tror flere har photoshoppet på seg en Toblerone-tunnel. Vis mer

Lars Wichstrøm, professor i klinisk barne- og ungdomspsykologi ved NTNU, mener «Toblerone tunnelen» virker som nok et eksempel på kroppen som et utstillingsobjekt, og ikke som et funksjonelt redskap for hverdag og fysisk aktivitet.

For å oppnå et slikt ideal, synes han det ser ut som man må være passe slank og godt trent, men uten å være for muskuløs.

- Vel og bra alt det, men som for all slanking og trening der motivet er å se slank ut, kan dette øke sjansen for spiseforstyrrelser dersom dette prosjektet blir altoppslukende. Han påpeker at spredning på sosiale medier kan gi inntrykk av at dette er vanlig, ønskelig og oppnåelig.

- Jeg er ingen ekspert, men en del av disse Toblerone-bildene ser ganske photoshoppet ut. Jeg er nesten mer bekymret for de jentene, som sikkert er mange, som ikke ser eller har de fysiske forutsetningene for en slik trend, og som tror at dette er veien til lykke.

- Lavere selvfølelse

Cathrine von Ibenfeldt, høyskolelektor i markedsføring fra BI, forteller at ingen skjønnhetsidealer er hugget i stein. De er i stadig endring, og for at en ny trend, slik som «Toblerone-tunnelen» skal slå an, må den vektlegges av mange og få medias oppmerksomhet. Med sosiale medier har slike trender potensial til å bli spredt fort. Det hjelper også at kjendiser slenger seg på.

- Når en trend blir sett og repetert mange nok ganger, er det større sjanse for at folk internaliserer dette som noe vakkert, og oppfatter det som normalt. Oppleves et ideal som normalt, men som en mangel hos en selv, kan dette gi lavere selvfølelse og motivere til endring, sier Von Ibenfeldt.

- Spesiell trend

Hun eksemplifiserer med Twiggy-fenomenet fra 60-tallet hvor det ble normalisert å være tynn, noe som kunne gjøre enkelte mer tilbøyelig til å spise mindre.

SMAL TREND: Cathrine von Ibenfeldt tror ikke Toblerone-tunnelen vil ta av.
SMAL TREND: Cathrine von Ibenfeldt tror ikke Toblerone-tunnelen vil ta av. Vis mer

- Forskning viser en sammenheng mellom hvordan media framstiller kropp og spiseforstyrrelser, men det er ikke nødvendigvis en direkte årsakssammenheng. Forholdet er komplekst.

Om Toblerone-kroppen blir et stort fenomen, mener høyskolelektoren er vanskelig å si.

- Dette virker som en litt for spesiell trend til at det kan bli veldig stort. Det kommer også an på hvor lett det er å skaffe seg en slik «Toblerone-tunnel». Desto lettere det er å skaffe, desto større sjanse for at flere gjør det.