Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

NHO og Fellesforbundet med felles kampanje før julebordsesongen:

Advarer mot ufin oppførsel på julebord: - Kan vente seg telefon fra politiet dagen derpå

Arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjonene vil forebygge trakassering av ansatte i serveringsbransjen gjennom kampanjen #notonthemenu.

KAMPANJE: - Vi har fått tilbakemeldinger fra mange kvinnelige ledere i bransjen som er opptatt av å slå hardt ned på seksuell trakassering, sier kommunikasjonssjef i NHO Reiseliv, Merete Habberstad. NHO og Fellesforbunder lanserer denne uken kampanjen #notonthemenu. Foto: Per Sollerman
KAMPANJE: - Vi har fått tilbakemeldinger fra mange kvinnelige ledere i bransjen som er opptatt av å slå hardt ned på seksuell trakassering, sier kommunikasjonssjef i NHO Reiseliv, Merete Habberstad. NHO og Fellesforbunder lanserer denne uken kampanjen #notonthemenu. Foto: Per Sollerman Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Akkurat når nordmenn flest er på full fart inn i julebordsesongen, lanserer NHO Reiseliv og Fellesforbundet denne uka kampanjen «#notonthemenu». Målet er å bekjempe seksuell trakassering på norske serverings- og utesteder.

MÅ REAGERE: - Arbeidsgivere plikter å sikre et trygt miljø for sine ansatte, sier Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv. Foto: Per Sollerman
MÅ REAGERE: - Arbeidsgivere plikter å sikre et trygt miljø for sine ansatte, sier Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv. Foto: Per Sollerman Vis mer

- Serveringspersonalet er ikke på menyen. Dette viktige budskapet håper vi at alle festglade nordmenn tar med seg inn i julebordsesongen, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv, til Dagbladet.

Initiativet har mye til felles med den aktuelle #metoo-kampanjen, men NHO og Fellesforbundet opplyser at de helt siden i vår har samarbeidet med Arbeidstilsynet, Likestillings- og diskrimineringsombudet og Hovedorganisasjonen Virke for å sette temaet på dagsordenen.

En samlet arbeidsgiver- og arbeidstakerside i reiselivsnæringen står bak kampanjen.

- Julebordsesongen er i full gang. Dette er en hyggelig høytid, men dessverre kan det være større sjanse for å bli utsatt for seksuell trakassering når det er mye alkohol involvert, sier leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

IKKE PÅ MENYEN: En ny kampanje skal bidra til å bekjempe seksuell trakassering av ansatte i serveringsbransjen. Plakat fra NHO/Fellesforbundet.
IKKE PÅ MENYEN: En ny kampanje skal bidra til å bekjempe seksuell trakassering av ansatte i serveringsbransjen. Plakat fra NHO/Fellesforbundet. Vis mer

Et arbeidsgiveransvar

Selv om både arbeidsgivere og arbeidstakere har et felles ansvar for helse og sikkerhet på arbeidsplassen, ligger hovedansvaret for å hindre enhver form for trakassering hos arbeidsgiverne, kommenterer NHO:

- Arbeidsgivere har en lovbestemt plikt til å sikre et trygt arbeidsmiljø for sine ansatte. Det må være lav terskel for å melde ifra til leder dersom man opplever seksuell trakassering, og lederen må ta det seriøst og ta tak i det umiddelbart. De ansatte skal føle seg trygge på at de blir tatt på alvor, sier Krohn Devold.

Eggum i Fellesforbundet er glad for at NHO er så tydelig i forhold til hvem som har ansvaret:

ALVORLIG: - Våre folk der ute er ikke trygge før alle arbeidsgivere tar dette på ramme alvor, sier leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ALVORLIG: - Våre folk der ute er ikke trygge før alle arbeidsgivere tar dette på ramme alvor, sier leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Våre folk der ute er ikke trygge før alle arbeidsgivere tar dette på ramme alvor. Samtidig er det ikke tvil om at denne kampanjen også er en klar oppfordring til alle gjester, sier Eggum.

Han oppfordrer både ansatte og ledere i serveringsbransjen til å ha et spesielt fokus på trivsel og sikkerhet i julebordstida:

- Vår erfaring er entydig. Ansatte i bedrifter med klare retningslinjer har det tryggere. De vet hvordan situasjoner skal håndteres og ikke minst følges opp. Kunder som trakasserer ansatte har en bratt læringskurve når de får en telefon fra politiet dagen derpå, sier Eggum.

Kurs i forebygging og håndtering

Han får støtte av Krohn Devold:

- Det er viktig at leder forbereder de ansatte på den perioden de går inn i. Snakk om temaet på personalmøtet, og etabler gode rutiner og praksis i forkant, som følges opp underveis. Forbered de ansatte på hvordan de skal støtte sine kollegaer og håndtere ubehagelige gjester, sier hun.

Hun påpeker at Norge ligger på verdenstoppen i likestilling, noe som bør være en fordel i arbeidet med å forebygge seksuell trakassering, også i serveringsbransjen:

IKKE GJØR DETTE: Advokatfullmektig i Advokatfirmaet Hjort, Trygve Harlem Losnedahl, har gått gjennom en del dommer fra norske domstoler. På bakgrunn av disse har han laget en liste over hva du ikke bør gjøre på årets julebord, dersom du er glad i jobben din og kollegaene dine. Vis mer Vis mer

- Vi har en svært høy andel kvinnelige ledere, og vi har god kjønnsbalanse. Det gir oss et godt grunnlag for å ta tak i dette og gjøre noe med problemet. Vi aksepterer ikke seksuell trakassering i vår bransje.

Kommunikasjonssjef i NHO Reiseliv, Merete Habberstad, opplyser at bakgrunnen til initiativet om felles front ikke kom fra en enkeltstående hendelse, men fra tall fra Statistisk sentralbyrå, som viser at bransjen er ekstra utsatt.

UTSATT BRANSJE: NHO og Fellesforbundet jobber for at de ansatte skal føle seg trygge på jobb. Foto: Per Sollerman/NHO Reiseliv
UTSATT BRANSJE: NHO og Fellesforbundet jobber for at de ansatte skal føle seg trygge på jobb. Foto: Per Sollerman/NHO Reiseliv Vis mer

- Undersøkelser viser at det er særlig kvinner som rammes, og det ville vi ta tak i. Vi har fått tilbakemeldinger fra mange kvinnelige ledere i bransjen som er opptatt av å slå hardt ned på seksuell trakassering.

HOTELLBRANSJEN: Hele hotellbransjen stiller seg bak kampanjen, bekrefter HMS-sjef i Olav Thon Gruppen, Merete K.A. Wigernes.
HOTELLBRANSJEN: Hele hotellbransjen stiller seg bak kampanjen, bekrefter HMS-sjef i Olav Thon Gruppen, Merete K.A. Wigernes. Vis mer

Sammen med Likestillings- og diskrimineringsombudet vil NHO Reiseliv før jul tilby et nytt kurs i forebygging og håndtering av seksuell trakassering. Kurset er beregnet på bedriftsledere, avdelingsledere og HR- ansvarlige innen serveringsbransjen. Initiativet har blitt godt mottatt av bransjen selv.

Alle de store hotellkjedene støtter opp om #notonthemenu-kampanjen, og stiller seg også positive til det nye kurset.

- Vi er positive til dette initiativet for bransjen og vi ser god nytteverdi av et slikt kurs. Seksuell trakassering er uakseptabelt og skal ikke forekomme på våre hoteller eller serveringssteder, sier HMS-sjef Merete Krognes Alfstad Wigernes i Olav Thon Gruppen.

Følger ekstra godt med

Kommunikasjonssjef i NHO Reiseliv, Merete Habberstad, opplyser at medlemsbedriftene vil være ekstra påpasselige denne julebordsesongen:

- Uønskede hendelser er vanskelig å gardere seg mot, men vi håper at de mange oppropene mot seksuell trakassering har sunket inn hos folk. Dette er et spørsmål om holdninger, og den enkelte har et stort ansvar for å te seg ordentlig. Det at bransjen rapporter om et mer dempet alkoholkonsum i årets julebord kan bidra positivt til at flere oppfører seg.

NULLTOLERANSE: - Målet er nulltoleranse, sier Merete Habberstad, kommunikasjonsdirektør i NHO Reiseliv. Foto: NHO Reiseliv
NULLTOLERANSE: - Målet er nulltoleranse, sier Merete Habberstad, kommunikasjonsdirektør i NHO Reiseliv. Foto: NHO Reiseliv Vis mer

NHO har sendt oppfordring til alle sine medlemmer om å følge ekstra godt med på hvordan ansatte har det på jobb i julebordstida.

- Vi oppfordrer alle til å forberede ansatte og ledere på hvordan de skal håndtere ubehagelige gjester. Nærmeste overordnede skal alltid varsles når det skjer ting som ikke er greit og det skal være kort vei fra man sier ifra til det blir tatt affære.

Hun påpeker at målet er nulltoleranse mot seksuell trakassering.

- Seksuell trakassering er straffbart, og kan føre til både oppsigelse og andre straffereaksjoner.

HVOR GÅR GRENSEN?: Det har gått mye i #metoo-statuser på Facebook. Og noen blant Amy, Jørgen og Cassandra har også gjort det samme. Én har også fått en telefon, og Cassandra ble plutselig klar over en kjip hendelse for lenge siden. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Ekkokammer er en videopodcast produsert av Dagbladet. Abonner for ukentlige episo... Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!