HJELP, VI FLYR: Ratatouille med pasta, slik Ryanair serverer den. «Smørje», synes kokken som testet flyselskapets meny mellom Oslo og London.
HJELP, VI FLYR: Ratatouille med pasta, slik Ryanair serverer den. «Smørje», synes kokken som testet flyselskapets meny mellom Oslo og London.Vis mer

Test av flymat, Ryanair, 2018

Ærlig talt, Ryanair: - Dette var bånn i bøtta

Dagbladet testet flymaten om bord i Ryanair mellom Oslo og London. Neste gang tar vi med niste.

Flyturen mellom Oslo og London tar bare i underkant av to timer, men likevel byr flyselskapene på både salt og søtt, varmt og kaldt underveis. Hvordan smaker flymaten på denne strekningen, ville Dagbladet vite, og allierte seg med seg den erfarne kokken, Andreas Ingul (32).

Vi gjorde som så mange andre prisbevisste nordmenn, og gikk om bord i lavprisselskapet Ryanairs maskin som skulle fly fra Gardermoen til Stanstead en onsdag morgen.

Reiseglade og matinteresserte Andreas Ingul har kjæreste i utlandet, og er mye på vingene. Flymat er ingen ukjent størrelse for kokken som har flere års fartstid blant annet fra Oslo-spisesteder som Café Tekehtopa, von Porat, Klosteret og Vintage Kitchen. Han har også deltatt i en rekke smakstester av ulike matvarer for Dagbladet tidligere.

KOKK OG MENYTESTER: Andreas Ingul
KOKK OG MENYTESTER: Andreas Ingul Vis mer

Godt merket meny

«Getaway Café»-menyen om bord hos Ryanair spenner over hele 19 sider i salgsmagasinet, som deles ut like etter avgang.

Her er croissanter og ostesmørbrød. Pasta og pizza. Protein-shake og prisvinnende pommes frites (ifølge salgsmagasinet selv). Øl, vin og whisky. For å nevne noe.

Utvalget er sammensatt, og byr på få overraskelser. Her bør de fleste finne noe som frister.

MENYEN: Klassisk hurtigmat med bred appell er blant det som står på menyen ombord.
MENYEN: Klassisk hurtigmat med bred appell er blant det som står på menyen ombord. Vis mer

Under menydelen «Sunne alternativer», som byr på blant annet proteinbar, panini med kylling og alkoholfri Heineken, er flere av alternativene merket med proteininnhold.

I den øvrige menyen oppgis de fleste produktene med kaloriinnhold, og all mat er merket med allergensymboler.

Croissant med bismak

Det er morgen, og vi starter med et av frokostalternativene; Kaffe og sjokoladecroissant. Bakverket leveres raskt, og er rykende varmt under cellofaninnpakningen. Kaffen er grei på smak, men croissanten til to og en halv euro har lite til felles med den sprø og flakete, smørduftende originalen vi drømmer om. Bare det aller ytterste laget flaker seg.

POPULÆRT REISEMÅL: Noen høstdager i London står høyt oppe på ønskelisten for mange nordmenn. Foto: Shutterstock
POPULÆRT REISEMÅL: Noen høstdager i London står høyt oppe på ønskelisten for mange nordmenn. Foto: Shutterstock Vis mer

- Konsistensen er kompakt, og spiseopplevelsen ødelegges av en uidentifiserbar bismak, kommenterer Andreas Ingul.

Han tar enda en bit, og konkluderer med at croissanten for all del bør inntas mens den er varm, for smaken forringes ytterligere når den har blitt kald.

DÅRLIG KOPI: Croissant med bismak.
DÅRLIG KOPI: Croissant med bismak. Vis mer

- Dessverre, det har vi ikke

Varmmaten er neste punkt på programmet, og vi bestemmer oss for et utvalg retter fra menyen. Men ikke alt er tilgjengelig, skal det vise seg:

- Kan vi få en chicken tikka og en grønnsakspanini, spør vi besetningen.

- Dessverre, det har vi ikke med oss, er svaret vi får.

Vi lander på en oppvarmet panini med ost og skinke til € 5.50, en pizza med pommes frites til € 5, en lasagne til € 6 og en ratatouille med pastaskruer til € 6.

SPRØTT: Brødmat med sprø skorpe, men anonym smak.
SPRØTT: Brødmat med sprø skorpe, men anonym smak. Vis mer

Paninien er varm, og brødet har en fin og sprø skorpe.

- Det er samtidig det mest positive som kan sies om dette produktet. Skinken smaker i beste fall salt, og ikke noe annet. Den Cheddar-aktige osten mangler karakter, og har litt tyggegummikonsistens. Jeg savner noe som kunne gitt denne brødmaten litt mer smak. Litt sennep, eller et par sylteagurkskiver, for eksempel, kommenterer Ingul.

Første rett som skal spises med gaffel og kniv, er lasagnen. Emballasjen frister med gyllenstekt ostelokk, og velfylte lag med kjøtt, pasta og hvit saus.

SKINNET: Maten ser appetittvekkende og delikat ut på emballasjen, men innholdet skuffer.
SKINNET: Maten ser appetittvekkende og delikat ut på emballasjen, men innholdet skuffer. Vis mer

- Som å gi tennene ferie

- Lasagne kan være veldig godt, og bør ikke være den største utfordringen å tilberede appetittvekkende, selv når den skal serveres på fly, fastslår Ingul.

Det skal vise seg at appetittvekkende ikke er et ord kokken vil bruke om Ryanairs lasagne. Den lukter riktig nok slik den skal, og vi rekker å bli optimistiske. Men ikke ser den ut som på emballasjen, og verken smak eller konsistens er tiltalende.

LASAGNE: - Mølje, synes Ingul om Ryanairs versjon av den italienske klassikeren.
LASAGNE: - Mølje, synes Ingul om Ryanairs versjon av den italienske klassikeren. Vis mer

- Den er sausete og udelikat. Her er ikke tegn til smeltet ost, men masse hvit saus og kjøttsaus i en mølje. Å spise dette er som å gi tennene ferie. Du behøver ikke å tygge i det hele tatt, for dette er grøt. Pastaen er totalt overkokt, og kan knuses med tunga. Av og til får jeg med noen biter av gulrot og kjøttdeig, og da kan dette minne om lasagne, men konsistens og munnfølelsen er problematisk, for å si det mildt.

Det skal bli verre.

RATATOUILLE MED FUSILLI: - Det smaker som grønnsaksbuljong blandet med billig ketchup.
RATATOUILLE MED FUSILLI: - Det smaker som grønnsaksbuljong blandet med billig ketchup. Vis mer

Vi åpner pakken med den franske grønnsakretten ratatouille, som serveres sammen med pastaskruer.

- Hva er konseptet her? Dette er litt grisete å spise, og må være dagens lavpunkt så langt. Pastaen er sammenklistret og kokt i hjel, og ratatouillen er væskende og tynn, fastslår Ingul, og rører i den tomatbaserte sausen på forgjeves leting etter grønnsakene som er avbildet på forpakningen.

Etter kokkens mening er de få grønnsakene han finner både vasne og uidentifiserbare, og har lite med en tradisjonell ratatouille å gjøre.

- Sausen smaker søtt, og minner om grønnsakbuljong blandet med billig ketchup. Dette er bare ikke godt. Smørje!

Prisbelønte pommes frites

DVASKE: - Spis pizzaen, men hopp over potetene, anbefaler Andreas Ingul.
DVASKE: - Spis pizzaen, men hopp over potetene, anbefaler Andreas Ingul. Vis mer

Siste rett ut er ikke bare pizza, men pizza i selskap med riflede pommes frites. Retten serveres oppvarmet i en todelt pappforpakning.

- I menyen fortelles det at flyselskapets pommes frites har vunnet en pris. Det merker jeg lite til. De smaker som den billigste varianten i frysedisken, er vasne og henger med hodet. Inntrykket er fett og dvaskt. Salt mangler de også.

Pizzaen er en margheritavariant. Tomatsmaken er svak, men oregano er det til gjengjeld mye av.

- Bunnen er deigete, og på grensen til hard og tørr i kanten, mener Ingul, som mener pizzaen er passabel, men at man bør hoppe over potetene.

- Spis før du reiser

Å lage flymat krever sitt av et cateringselskap. Den skal ha lang holdbarhet, og være enkel å varme opp.

- Man kan ikke forvente at flymaten skal holde restaurantnivå, men helhetsinntrykket jeg sitter igjen med etter denne turen er overraskende dårlig. Servicen har vært hyggelig og effektiv, men maten er jeg ikke imponert over. Ærlig talt, dette var bånn i bøtta, uttaler Ingul.

MAT PÅ VEI: Kabinpersonalet har begynt serveringen, og det begynner å lukte mat i kabinen.
MAT PÅ VEI: Kabinpersonalet har begynt serveringen, og det begynner å lukte mat i kabinen. Vis mer

Han etterlyser renere og friskere smaker, og en annen sammensetning av menyen.

- Ryanairs meny domineres av fett og karbohydrater. Her er mye brødmat, smeltet ost og frityrstekte poteter. Hvorfor ikke heller servere gode, mettende salater med quinoa, bygg-gryn eller andre korn, grønnsaker og en god vinaigrette ved siden av? Og hvorfor ikke servere sunnere, ovnsbakte poteter, eller rett og slett potetgull, istedenfor fete og slappe pommes frites?

Litt salat hadde frisket opp noen av rettene, mener han. Lasagnen og ratatouillen, for eksempel. Han reagerer også på den store forskjellen på avbildet rett på emballasjen og i menyen, og på det du faktisk blir servert.

- Ingredienslisten er vond som et langt år på mange av produktene. Palmeolje går igjen flere steder i ingredienslistene. Maten stemmer dårlig overens med bildet i menyen og på emballasjen. En klassisk problemstilling så klart, men på flyet har du ekstra god tid til å legge merke til slikt.

Kokken anbefaler Ryanair-passasjerer til å gjøre én av tre ting:

- Spise før de reiser.

- Ta med niste.

- Gå for snack-pakkene om bord, som består av porsjonspakninger med ost, kjeks, nøtter, skinke og liknende. Styr unna varmmaten. Den er ikke dyr, men du får likevel ikke valuta for pengene. Til nød kan en panini med ost og skinke passere.

Dagbladet har bedt om en kommentar fra Ryanair, men flyselskapet har foreløpig ikke besvart henvendelsen.