Smakstest av matnyhetene

Ærlig talt, Toro: - Kan man kalle dette bearnés?

Det er likevel mye å glede seg til i butikkene framover. Vi har prøvesmakt.

NYTT: Skivet avokado, kokosfløte, bringebærcola og brunost med kanel. Vi har vurdert et knippe av årets nyheter.
NYTT: Skivet avokado, kokosfløte, bringebærcola og brunost med kanel. Vi har vurdert et knippe av årets nyheter. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Brunost med kanel, frokostblanding med grønnsaker, mac & cheese på pose, og lakrisyoghurt. Iskaffe med havremelk, søndagsmiddag fra Arne Brimi, ferdig langtidsstekt lammemørbrad og Troika med appelsin.

Denne uka slippes flere hundre nye matvarer i butikk. Dagbladet har fått hjelp av tre vidt forskjellige eksperter til å vurdere dem, og én fanger umiddelbart smakspanelets interesse.

I TESTPANELET: Forbruksforsker Annechen Bahr Bugge, kokk Svein Trandem og kostholdsveileder Unni Coldevin. Foto: John T. Pedersen.
I TESTPANELET: Forbruksforsker Annechen Bahr Bugge, kokk Svein Trandem og kostholdsveileder Unni Coldevin. Foto: John T. Pedersen. Vis mer

- Frossen avokado i skiver?

For hvem har ikke stått i butikken og klemt forsiktig på avokado etter avokado for å finne den perfekt modne avokadoen som kan smøres på skiva eller moses til guacamole - bare for å komme hjem og oppdage at den ikke er moden, bare klemt i hjel av kunder før deg.

Norgesgruppen lanserer i år ferdig renset, perfekt modnet avokado i skiver - i frysedisken - i sin egne merkevare Eldorado, og smakspanelet er en lett blanding av begeistret, overrasket og skeptisk.

- Dette var overraskende godt, sier Svein Trandem, kokk og daglig leder på nyåpnede restaurant Einer i Oslo. - Å fryse avokado er en god idé.

- Avokado er en av de raskest økende grønnsakene (eller fruktene), sier Annechen Bahr Bugge. - Det er perfekt på skiva, og til texmex-mat som bare blir mer og mer populært.

AMERIKANSK KLASSIKER: Nordmenn elsker amerikansk mat, og denne passer perfekt inn i denne trenden, tror Annechen Bahr Bugge.
AMERIKANSK KLASSIKER: Nordmenn elsker amerikansk mat, og denne passer perfekt inn i denne trenden, tror Annechen Bahr Bugge. Vis mer

Et enstemmig testpanel gir tommelen opp til nyheten som kommer langt opp i vår smakstest - men må se seg slått av et par enda bedre produkter.

Testens mest populære produkt er også fra Norgesgruppen; ferdig sous-videt mørbrad av lammekjøtt.

- Dette har alt! Det er saftig og godt, og dette er noe alle kan klare å lage selv, jubler smakspanelet.

Sunnere alternativer

Noen trender peker seg raskt ut blant de rundt hundre produktene smakspanelet blir presentert for.

Sunnere og lettere alternativer til koseprodukter er en av dem.

SMOOTHIEBOWL: Sunnere mellommåltider som smoothie bowl og havregrøt fra Fjordland fanget kostoholdsveilederens interesse.
SMOOTHIEBOWL: Sunnere mellommåltider som smoothie bowl og havregrøt fra Fjordland fanget kostoholdsveilederens interesse. Vis mer

Tines dessertserie Piano kommer med en sjokoladepudding uten sukker, Coca-Cola kommer med fire sukkerfrie brusvarianter, blant annet Coca-Cola uten sukker med smak av bringebær.

Det kommer også flere sunne snacksalternativer, blant annet chips av kikerter, quinoa og linser, og cheeze drodles kommer i en lightversjon.

Tine lanserer også en lakrisyoghurt med krispy kuler med smak av bringebær og lakris, som faller i smak.

- Som et alternativ til yoghurt er dette ikke et sunnere valg, men den kan være et alternativ til kake eller klassiske desserter, sier Unni Coldevin, kostholdsveileder i Grete Roede.

- Det er morsomt å se at produsentene jobber bevisst med å øke ernæringsmessig kvalitet i produktene. De tar forbrukerne litt på alvor, sier Annechen Bahr Bugge, matsosiolog og forbruksforsker ved SIFO / OsloMet.

- De tar forbrukerne litt på alvor.

- Vi kommer ikke til å slutte å kose oss, men nå får vi også litt sunnere alternativer til typiske koseprodukter.

Heier på halvferdig mat

Matbutikkene satser sterkt på middagsmat, og det er en rekke hel- og halvfabrikata blant høstens nyheter. Kiwi-kjeden har nylig lansert en hel serie med produkter man kan montere og varme opp selv, Go'middag på 1-2-3.

Toro lanserer ferske, kjølte sauser som kan varmes opp; Bama lanserer ferdig tilbehør som stapper og revne gulrøtter - og frukt og grøntgiganten kommer også med poser i frukt- og grøntavdelingen med alle ingrediensene du trenger for å lage ulike grønnsaksupper.

Kokken trekker fram de produktene der en selv må stå litt over grytene, ikke bare sette på mikrobølgeovnen.

- Det som er ferdiglaget og ferdig smakssatt blir ofte veldig kjedelig, som bearnéssaus og lasagne. Det er fint der du må legge inn en liten innsats selv, sier Trandem.

- Det er en fin inngang til å lære å lage mat for dem som ikke er så trygge på det, sier Bahr Bugge.

Smart med små justeringer

Flere av årets nyheter er små vrier på kjente merkevarer: Daim kommer med lakris. Troika har fått appelsinsmak. Sprite får lime og tranebær. Synnøves fløtemys har fått et dryss med kanel og den nye Grandiosaen er toppet med biff, hvitløk og chili.

- Nordmenn er konservative, så utgangspunktet for å lykkes er mye bedre med små justeringer på varer vi allerede kjøper, sier Bahr Bugge.

Professor Runar Døving har tidligere referert til nettopp Grandiosa som eksempel på smart produktinnovasjon; Å lansere nye varianter, samtidig som de beholder originalen er en vinn-vinn-situasjon.

- De som i utgangspunktet liker produktet vil prøve det. Enten liker de nyheten, eller så liker den ikke - men da kan de gå tilbake til den de liker.

Grønt til frokost

Testpanelet trakk også fram bruk av grønnsaker i flere frokostblandinger; både Berit Nordstrands Greenola og knekkebrød med gulrot eller rødbete, og Primrose's Kitchens granola med gulrøtter eller rødbeter og ingefær.

Bahr Bugge peker på at det er morsomt at flere produsenter nå tar grønnsakene inn i frokostvarmen, og i det store og det hele er de også ernæringsmessig godkjent av Coldevin.

Slik testet vi:

Dagbladets matjournalister har gjort et utvalg blant tilgjengelige nye dagligvarer, som er vurdert av vårt testpanel:

Annechen Bahr Bugge, matsosiolog og forbruksforsker ved SIFO / OsloMet

Unni Vada Coldevin, fagansvarlig trening og kosthold i Grete Roede

Svein Trandem, kokk og daglig leder på Einer restaurant i Oslo, erfaring fra blant annet Palace Grill og svenske Ekstedt.

I tillegg til de varene vi hadde plukket ut, fikk estpanelet lov til å plukke ut produkter de var nysgjerrige på fra mer enn hundre av årets nyheter.

Produktene er vurdert etter utseende, smak, næringsinnhold, nyskaping - og hvor god sjanse testpanelet tror produktet har til å lykkes - mens karakteren er gitt som en vanlig smakstest.

Produktene ble testet uke 37. Noen av nyhetene var allerede i butikk, mens de fleste rulles ut fra uke 38.

Toro: Bearnaise-saus

Ærlig talt, Toro: - Kan man kalle dette bearnés?

Toros ferdige sauser er nå lansert i ny versjon, og dette var ett av produktene kokken i testen plukket ut spesielt.

- En bearnéssaus skal inneholde egg, smør og estragon - når denne bare inneholder én av disse ingrediensene, kan man kalle det en bearnéssaus da?

- Det smaker litt som posebearnés - bare litt bedre.

- Konsistensen er ikke god, og det smaker ikke bearnés.

Vil produktet lykkes? Tja, mange vil ha ferdige løsninger, men de fortjener litt bedre.

Her forklarer Andreas Viestad hvorfor vi skriver bearnés og ikke sauce béarnaise i Dagbladet.

Tine: Iste Energidrikk cola

Ærlig talt, Toro: - Kan man kalle dette bearnés?

Tine utvider iste-serien, denne gangen med en ekstra energirik iste med smak av cola og tilsatt koffein.

- Energidrikker med sukker og koffein er ikke et produkt jeg heier fram. Det finnes smartere alternativ.

- Denne treffer rett i ungdomssegmentet, de som er opptatt av ytelse, men de bommer litt med sukkerinnholdet.

- Den smaker cola, men mer colaessens enn klassisk colabrus. Vanlig iste er bedre.

Vil produktet lykkes? Tja, en sukkerfri versjon ville hatt en bedre sjanse.

Tine Til matlaging

Ærlig talt, Toro: - Kan man kalle dette bearnés?

Meierigiganten Tine satser nytt og plantebasert. Til matlaging er en av de to første nyhetene. Den kan brukes i varme retter eller piskes som krem. Vi smakte på den kald, både i opprinnelig og pisket tilstand.

Den piskes fortere stiv enn ordinær kremfløte, men får ikke helt lik konsistens.

- Dette ser ut som marengs, og konsistensen er også ganske lik.

- Det smaker nesten mer som marengs også, det er søtt, og jeg sitter igjen med et lite fettlag i munnen.

- Den inneholder litt mindre fett enn vanlig kremfløte, men har en høy andel mettet fett.

- Dette er et bra alternativ for dem som ønsker å øke inntak av plantebaserte produkter, men «kan inneholde spor av melk» er ikke greit for allergikerne.

Vil produktet lykkes? Tja. Vegetartrenden er sterk, og mange er på ulike «frifor»-dietter, men timingen er ikke god for å lansere noe i kokos.

Go' middag på 1-2-3: Lasagne Kit

Ærlig talt, Toro: - Kan man kalle dette bearnés?

Kiwis nye middagskonsept Go'middag på 1-2-3 består av nesten-helfabrikata som med veldig enkle grep skal bli en familiemiddag. Vi testet lasagnen, som ved første øyekast ser helt ferdig ut - men består av en form, kjøttsaus, ostesaus og pastaplater.

På pakka blir vi tipset om at det er smart å varme opp sausen litt, så den er lettere å smøre utover.

Det er tatt noen snarveier her, vanligvis er det kjøttsaus, bechamel og pastaplater i lag, med ost på toppen, her er det bare nok til at det er kjøttsaus og pasta i lag, med ostesaus - ikke ost - på toppen.

- Det er ikke helt korrekt framgangsmåte - men det funker en slags, og jeg savner ikke osten på toppen.

- Den er ganske intetsigende på smak, og gir ikke så mye.

- Ernæringsmessig er den helt grei, ettersom de har droppet osten på toppen kommer den greit ut energimessig, men jeg ville nok servert salat til.

Vil produktet lykkes? Ja, dette er et smart og raskt hverdagsprodukt. Og nordmenn er glad i pastaretter.

Eldorado økologisk sjokolade med quinoa

Ærlig talt, Toro: - Kan man kalle dette bearnés?

En mørk sjokolade fra NorgesGruppens egen merkevare Eldorado - med puffet quinoa.

- Quinoaen gir fin krisp, men lite smak.

- Økologisk er bra, UTZ-sertifisert kakao også, men man smaker det ikke, akkurat.

- Denne er veldig energirik, 540 kcal for 100 gram, og to tredjedeler av fettet er mettet. Et klart koseprodukt man ikke skal spise mye av.

- Kos er ordet, dette smaker godt, om enn litt tørt.

Vil produktet lykkes? Tja. Det er mange gode sjokolader, det spørs om denne er god nok.

Tine havremelkiskaffe

Ærlig talt, Toro: - Kan man kalle dette bearnés?

Meierigiganten Tine har lansert plantebaserte alternativer i vår, og denne fanget raskt smakspanelets oppmerksomhet.

- Det er morsomt med plantebasert, dette er en sterk trend.

- Ernæringsmessig er det lite fett, og lite tilsatt sukker. Et greit alternativ til meierivarer for dem som vil ha det, men det er ikke nødvendigvis sunnere.

- Kaffen er litt tynn og lett på smak - og veldig søt, mest sannsynlig på grunn av havremelken. Men god!

Tine: Nyt Lakris

Ærlig talt, Toro: - Kan man kalle dette bearnés?

Det er det store lakrisåret i år, og nå kommer Tine med en lakrisyoghurt med lakris- og bringebærkrisp.

Lakris- og bringebærkulene ligger i et rom for seg selv.

- Det ser bra ut når de kulene ligger på toppen, og de har god krønsj, men det blir litt udelikat når det er rørt inn i yoghurten.

- Jeg skulle ønske yoghurten var litt friskere, syren forsvant litt.

- Dette er et fint og sunnere alternativ til dessert, men det har et relativt høyt sukkerinnhold.

- Jeg tenker på lakris som mer godteri enn dessert, og skulle gjerne hatt det enda litt saltere.

Vil produktet lykkes? Ja. Fin kombinasjon av et sunnere koseprodukt - og trendsmaken lakris.

Primrose kitchen: Mysli med rødbete og ingefær

Ærlig talt, Toro: - Kan man kalle dette bearnés?

Mysliblandingen med rødbete og ingefær fanget raskt testpanelets oppmerksomhet. Rødbetene smakes ikke som særlig annet enn en rund sødme, men ingefæren sparker skikkelig.

- Oi! Det er nesten litt mye, men dette er nok godt med en mild yoghurt.

- Så kult med grønnsaker i frokostblandingen, at man ikke bare kobler grønnsaker til middagsmåltidet.

- Håper den får et norsk navn.

- Den har et relativt høyt energiinnhold, ok innhold av fiber og sukker på henholdsvis 9,5 gram og 11 gram.

Vil produktet lykkes? Tja, en god idé, men den blir kanskje litt for voldsom på smak for noen. Og så må den få et norsk navn!

Synnøve: Fløtemys Kanel

Ærlig talt, Toro: - Kan man kalle dette bearnés?

Synnøve Finden har tidligere lansert en brunost med sjokoladesmak, i høst har fløtemysosten fått en dryss kanel.

- Dette høres veldig godt ut!

- Det er mye kanel, og det gir en ekstra spiss på smaken.

- Dette er en helfet brunost med 29 gram fett, og har et relativt høyt innhold av sukker og et høyt energiinnhold, så dette er en koseost, ikke en hverdagsost.

- Dette er mer et dessertprodukt, på vafler for eksempel - det er ikke noe å spise til frokost?

- Denne på grove vafler er et morsomt alternativ til kaker.

- … eller som noe litt sunnere søtt på idrettsarrangementer?

Vil produktet lykkes? Dette er godt, men blir nok litt for spesielt til å vare lenger enn en begrenset periode.

Fjordland: Arne Brimis lettsaltet svineknoke

Ærlig talt, Toro: - Kan man kalle dette bearnés?

Arne Brimi har satt navnet sitt på en rekke tradisjonsrike ferdigmiddager for Fjordland, nå kommer lettsaltet svineknoke med poteter og rotmos.

- Svineknoken er mør og saftig, og overraskende god! Men potetene er litt triste.

- Her mister man hele elementet med å smaksette egen mat.

- En energirik middag som passer for søndager, men den bommer litt på tallerkenmodellen - her er 53 prosent svineknoke og sjy. Skulle gjerne sett mer grønnsaker.

Vil produktet lykkes? Tja. - Denne typen konsepter er utrolig bra for studenter, single, og gamle, men denne er kanskje ikke sterk nok til å overleve.

Troika med appelsin

Ærlig talt, Toro: - Kan man kalle dette bearnés?

Nidar har fjernet palmeolja fra alle sine produkter, Troika som en av de siste, og nå kommer den i en ny versjon, med appelsingelé.

- Nam!

- Appelsin, marsipan og sjokolade er en klassisk og god smak.

- Dette er perfekt påskegodt.

- Dette er alltid godt. Til kos.

- Dette er ikke den mest energirike av sjokoladene, den har under 400 kcal per 100 gram.

Vil produktet lykkes? En uslåelig god kombinasjon, men passer kanskje best som påskesjokolade.

Piano Sjokoladepudding uten tilsatt sukker

Ærlig talt, Toro: - Kan man kalle dette bearnés?

Tine har tidligere fjernet sukker fra vaniljesausen, nå er det den ferdige sjokoladepuddingen sin tur.

- Nå er det lenge siden jeg har spist sjokoladepudding, men jeg savner ikke noe sukker her!

- Jeg synes ofte søtningsstoffet dominerer, men det sjenerer ikke noe her.

- Dette er fint for dem som er veldig glad i sjokolade, men vil kutte sukker.

- Kakaosmaken er god, og den er overraskende frisk.

- Denne er absolutt godkjent! Lite fett, lite sukker - og god på smak.

Vil produktet lykkes? Ja! Et lettere og bra alternativ til ferdig sjokoladepudding.

Eldorado: Avokado i skiver

Ærlig talt, Toro: - Kan man kalle dette bearnés?

Testens mest overraskende produkt. Dette er noe helt nytt.

- Jeg visste ikke at man kunne fryse avokado, men dette var overraskende godt.

- Dette har jeg kjempetro på! Fersk avokado er blant de grønnsakene som ønsker mest.

- Dette er perfekt å ha i fryseren for å lage smoothie - eller for å lage guacamole til fredagstacoen.

- Avokado er et litt trøblete produkt, de er ofte klemt i hjel i butikken, eller blir ikke modne når man skal bruke dem.

- Det er ikke vakuumert skikkelig, og avokadoen har litt frostskader. Men smaker godt likevel.

- Det er ikke veldig bærekraftig med avokado. Men her unngår man i hvert fall matsvinn.

Vil produktet lykkes? Ja! Testens mest overraskende og morsomste produkt.

Jacobs Utvalgte: Granola eple & røde bær

Ærlig talt, Toro: - Kan man kalle dette bearnés?

En ny granola med biter av epler og røde bær, blant annet hele, frysetørrede bringebær.

- Du skal ha litt å komme med om du lanserer en ny granola - men denne var kjempegod!

- Fin balanse mellom syre og sødme.

- Dette er godt, men litt for søtt for meg - her er hele 24 gram sukkerarter!

Vil produktet lykkes? Tja. Den er god, men skiller seg kanskje ikke nok ut.

Berit Nordstrand - Greenola

Ærlig talt, Toro: - Kan man kalle dette bearnés?

Frokostblanding med chiafrø og biter av tørket gulrot og rødbete.

- Grønnsakene, eller rotfruktene som de har valgt å kalle dem, er mer framtredende her enn i den frokostblandingen med rødbeter.

- Denne er kjempegod! Det er crispy, og rotfruktene har en fin sødme, uten at dette blir for søtt.

- Dette er en sunn frokostblandin, med 24 gram kostfiber og bare 5 gram sukkerarter. Årsaken til det høye fiberinnholdet er blant annet innhold av inulin.

- Dette er et morsomt produkt, gøy at flere eksperimenterer med grønnsaker i frokostblandinger.

Vil produktet lykkes? Ja, Dette passer midt i helsetrenden.

Nidar: Vill Nøtter

Ærlig talt, Toro: - Kan man kalle dette bearnés?

En søt nøttebar, trukket med mørk sjokolade.

- Dette er genialt, det ser ut som en sjokolade, og trekket er tykt nok til at du får sjokoladefølelsen, men den er fylt med nøtter.

- Wow! Dette er godt, nesten som kransekakefyll trukket med sjokolade.

- Konsistensen er fin, myk sjokolade med noe å tygge på.

- Den har jo et høyt energiinnhold (550 kcal per 100 gram), men to tredjedeler av fettet er i alle fall umettet.

Jacobs Utvalgte - Lam mørbrad

Ærlig talt, Toro: - Kan man kalle dette bearnés?

Flere produsenter har lansert nye stykningsdeler og pakker med lammekjøtt de siste åra. Dette er et lite stykke lammemørbrad som er ferdig sous-videt. Den må stekes opp og varmes i ovn før man kan spises-

- Jeg liker ideen, at man kan få ferdig langtidsstekt lam på et kvarter!

- Porsjonen er nok litt knapp for to, og litt stor for én, her må man satse på mye tilbehør, eller forrett og dessert.

- Kjøttet er supermørt og veldig godt.

- Fantastisk søndagsmiddag!

- Dette lammekjøttet er fint ernæringsmessig, en magert, mør og smakfull stykningsdel som du kan nyte til søndagsmiddagen.

- Jeg har stor tro på denne typen løsninger.

Vil produktet lykkes? Ja, vi håper folk får øynene opp for dette! Dette er sunt, godt, og lettvint! Her stemmer alt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer