Agurknyheter:

Agurk deler Spania i to

Spanske aviser er fulle av supperåd i sommer.

NASJONAL SUPPEKRANGEL: En av Spanias mest profilerte kokker går nå hardt ut mot agurk i gazpacho, den spanske nasjonalsuppa. Sånt blir det bråk av. Foto: Shutterstock
NASJONAL SUPPEKRANGEL: En av Spanias mest profilerte kokker går nå hardt ut mot agurk i gazpacho, den spanske nasjonalsuppa. Sånt blir det bråk av. Foto: ShutterstockVis mer
Agurk deler Spania i to

Bråket etter den siste feiden hadde akkurat lagt seg. Jamie Olivers freidige idé om å ha chorizo i paellaen etterlater et dypt splittet Spania. Men, i sommer skapte en uskyldig twitter-melding en debatt med enda skarpere fronter.

Rabalderet begynte med den spanske komikeren, kjent som El Monaguillo. I sommerens mest omtalte tweet i ferielandet, ba han folk stemme over følgende spørsmål:

Skal det være agurk i gazpachoen?

63 prosent ga tommelen opp. Resten ga agurken det glatte lag. Det som fulgte minner mest om en gastronomisk borgerkrig.

Gazpacho, den kalde suppa fra sør, har blitt hele Spanias nasjonalsuppe. Og alle har en mening om hvordan den skal tilberedes.

Kokker i toppsjiktet kastet seg med brølende engasjement inn i debatten. Kokken som har fått æren for å bringe tapasen til USA, José Andrés, tok agurken i forsvar. Dani Garcia, TV-stjerne med tre michelin-stjerner, gikk til frontalangrep og mente at agurk i gazpacho var «gastronomisk terrorisme».

Agurk deler Spania i to

Så hang mediene seg på. Og siden har spanske sommeraviser vært breddfulle av dypsindige skriverier om den spanske nasjonalsuppa.P

Det er underlig hvor mange og sterke reaksjoner noe slikt kan igangsette. Kunne man se for seg noe liknende om fårikålen, for eksempel?

Agurk deler Spania i to

- Man blir litt dum i varmen, lyder det fra solsenga da han titter opp fra boka for å åpne enda en San Miguel.

- Å ja?, svarer jeg og undrer om det er varmen eller væsken som gjør det vanskelig å konsentrere seg.

- Skal vi ta litt suppe?, spør jeg.

- Suppe? I denne varmen?

Nei, takk. Utenkelig. Med mindre den er kald, selvsagt.

I den dirrende sommervarmen som noen ganger hersker her i Andalucia i Spania frister det lite med sodd og betasuppe. Verken i sola eller i skyggen. Men, litt kald gazpacho, med tomat, paprika, olje, hvitløk, brød og ... agurk?