Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Akevitt-produsentens grep: - Vi har stor kapasitet

Arcus vil nå gire om produksjonen til å lage håndsprit. De vil i første omgang avhjelpe sentrale institusjoner.

GIRER OM: Akevittprodusenten Arcus har nå begynt å lage håndsprit for å avhjelpe situasjonen. Foto: Ida Guldbæk/Scanpix
GIRER OM: Akevittprodusenten Arcus har nå begynt å lage håndsprit for å avhjelpe situasjonen. Foto: Ida Guldbæk/Scanpix Vis mer

Antibac og andre desinfiseringsmiddel har blir revet ut av hyllene den siste tiden. Mange steder melder at de er utsolgt.

Nå vil landets største produsent av sprit avhjelpe situasjonen.

HÅNDSREKNING: Per Bjørkum i Arcus forteller at Arcus har kapasitet til å lage store mengder sprit til desinfiseringsmidler. Foto: Arcus
HÅNDSREKNING: Per Bjørkum i Arcus forteller at Arcus har kapasitet til å lage store mengder sprit til desinfiseringsmidler. Foto: Arcus Vis mer

- Vi vil nå produsere håndsprit. Det er slett ikke et produkt vi har laget tidligere, men vi har mulighet til å lage dette på våre anlegg, sier Per Bjørkum, kommunikasjonsdirektør i Arcus.

Arcus er firmaet som lager akevitt, gin og vodka og er dessuten Norges største importør av vin.

- Vi gjør dette nå fordi vi ser at vi kan være med på å avhjelpe i den krevende situasjonen vi nå er i.

- Vi har snudd oss rundt og derfor framstilt håndsprit, som vi på fredag leverte til noen få, men viktige institusjoner i offentlig sektor. Disse kom selv og hentet håndspriten på Arcus’ hovedkontor og produksjonsanlegg på Gjelleråsen rett utenfor Oslo.

- Hvem har dere levert håndspriten til?

FRA MUNN TIL HÅND: Brennevinsprodusenten har kapasitet ti å lage mange tusen liter håndsprit. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
FRA MUNN TIL HÅND: Brennevinsprodusenten har kapasitet ti å lage mange tusen liter håndsprit. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

- Vi har levert til 110-sentralen, som vi mener omfatter både Øst Politidistrikt, brann og redning. Vi har selv initiert kontakt med sykehusapotek, og vurderer å gjøre det samme med helsekontor.

Bjørkum forteller at de foreløpig har levert ut seks 25-liters dunker, men understreker at de raskt kan produsere store volumer.

- Det kan være snakk om hele 15-20.000 liter på relativt kort tid. Vi vil nå trolig framstille to typer, en for håndvask og en for desinfeksjon av overflater. Til nå har vi bare levert for håndvask.

- Noen vil kanskje tenke på dette som en måte å utnytte situasjonen?

- Det kan jeg forstå. Men, la meg understreke at vi ikke har ambisjoner om å tjene penger på dette. Faktisk er de første leveransene gjort uten at prisen er fastsatt.

Bjørkum understreker også at det ikke vil bli snakk om å selge til privatpersoner eller kommersielt bruk.

- Vi vil bare levere til dem som har nødvendige tillatelser til å kjøpe produkter med så stort innhold av sprit, forklarer Bjørkum.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!