HUMMERFISKE:

Aktuell rapport: Størrelsen skaper problemer

Hummerens sexliv skaper behov for større reservater.

STØRRELSEN TELLER: Hummer med store klør er ettertraktede partnere. Foto: Tonje K. Sørdalen / UIO
STØRRELSEN TELLER: Hummer med store klør er ettertraktede partnere. Foto: Tonje K. Sørdalen / UIO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Hummerdamer foretrekker store karer med store klør, men dessverre er det også akkurat de som oftest går i teinene.

Nå har de store hummerne fått sterkere vern, etter at et forskningsprosjekt dokumenterte hvor viktige de er, skriver Universitetet i Oslo (UiO) i en pressemelding.

Tonje Knutsen Sørdalen har dokumentert at store hummere er viktige for bestanden, og det førte til maksimalmål og sterkere vern. Foto: Kim Halvorsen
Tonje Knutsen Sørdalen har dokumentert at store hummere er viktige for bestanden, og det førte til maksimalmål og sterkere vern. Foto: Kim Halvorsen Vis mer

Tonje Knutsen Sørdalen har skrevet en doktorgradsavhandling på seksuell seleksjon blant hummere, og konkludert med at størrelsen på knusekloen er en avgjørende faktor.

- Ja, hunnene foretrekker store hanner. Men de er enda mer interessert i å pare seg med hanner som har relativt store klør i forhold til kroppsstørrelsen. Denne tiltrekningen, kalt seksuell seleksjon, gir så opphav til en bestand av hummere som vokser raskt og har store klør, forteller Sørdalen til Titan, Uios nyhetsavis for realfag og teknologi.

Hummerens klokjøtt er en delikatesse, og hummere med store klør er ettertraktet blant hummerfiskerne.

Det er vanskelig å bevisst fiske etter hummere med store klør, men store hummere trenger mer mat, og går lettere inn i teina, tror Sørdalen.

Artig paringsrituale

 • Den europeiske hummeren har et seksualliv og en paringsadferd som, sett fra menneskelig synspunkt, virker både komplisert og merkelig.
 • Kjernen i paringsritualet er at hannen overleverer en spermpakke til hunnen - og denne kan hun oppbevare i opptil tre år, helt til hun føler seg klar til å få barn.
 • Da lar hun eggene slippe ut fra forkroppen og passere over spermpakken, mens de blir befruktet underveis. De befruktede eggene blir så sittende fast under halen i opptil et år, til de blir klekket og slipper ut som larver.

Kilde: Tonje Knutsen Sørdalen / UiO

Dette får konsekvenser også for framtidige generasjoner hummere.

- Når hunnene ikke lenger finner de største hannene, så vi i farskapsdataene at de istedet begynner å pare seg mer tilfeldig med mindre attraktive hanner, forteller Sørdalen.

Forskningen får konsenvenser

Sørdalens forskning har fått flere konsekvenser. I en artikkel skrevet i samarbeid med kolleger fra blant annet Havforskningsinstituttet og Institutt for biovitenskap ved UiO påviste hun at store hanner er viktige for bestanden.

Dette var en av flere årsaker til at Nærings- og fiskeridepartementet innførte et maksmål på 32 cm for hummere som fanges langs kysten av Skagerrak i 2017.

- Vi er litt stolte av at forskningen vår bidro til forvaltningen. Det skjer ikke hver dag at nye forskningsresultater blir brukt til å skape reelle endringer, kommenterer Sørdalen til Titan.

Nå håper hun nyere deler av forskningen kan bidra til større og flere hummerreservater.

- Tilsammen vil dette være viktige tiltak for en hummerbestand som har krympet i både antall og antagelig også i størrelse, sier hun.

I dag er det omtrent 40 hummerreservater i 14 områder langs Norskekysten, de fleste omtrent en kvadratkilometer store.

HUMMER I GRYTA: De fleste koker hummeren for lenge. Kokken Bård Greni viser deg hvordan du får perfekt hummer. Vis mer Vis mer

Regler for hummerfiske

Den norske hummerbestanden utgjorde i storhetstiden fra 1920-tallet til slutten av 50-tallet opptil 50 prosent av den totale fangsten i Europa. Etter 1960 har bestanden stadig minket.

Mens andre hummerrike land som USA og Canada tidlig innførte minstemål og fangst av hummer med rogn, tok det langt lenger tid å regulere hummerfisket i Norge.

I dag er reglene som følger:

 • Dagens minstemål på 25 cm ble innført i 2008. Dette er en økning siden tidligere minstemål på 22 (1964) og 24 cm (1992), ifølge forskning.no. Minstemålet er lengden på hummeren fra ytterst på halen til ytterst på pannen.
 • Fra 2017 er maksmål på hummer fisket langs Skagerrakkysten på 32 cm.
 • Har hummeren utvendig rogn, må den slippes ut igjen.
 • Hummerfisket starter 1. oktober i hele landet. Fra Svenskegrensa til Sogn og Fjordane kan du fiske til og med 30. november. Resten av landet tillater hummerfiske til og med 31. desember.
 • For å fiske etter hummer må man være registrert før fisket starter. Dette gjelder også hobbyfiskere.
 • Hummer kan kun fanges i teiner som er tilpasset hummerfiske. Teinene må ha minst to åpninger på minst 6 cm i diameter, samt et rømningshull som skal være festet med en tråd som råtner bort dersom teinen blir liggende lenge i vannet.
 • Får du hummer i garn eller andre teiner må du sette dem ut igjen.
 • Merk at enkelte av målene kan variere fra område til område.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer