Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Afrikansk svinepest påvist i Murmansk

Alarmen gikk ved russergrensa etter svinepest-funn: - Et mareritt

Selv om den fryktede afrikanske svinepesten i sommer ble påvist ikke langt fra den norske grensa, har ikke tollerne selv mulighet til å politianmelde smuglere av infisert kjøtt.

STIKKPRØVER: Alle kjøttvarer som oppdages ved grenseovergangen på Storskog i Finnmark, blir destruert. Men Mattilsynet ønsker sterkere virkemidler. Foto: Øistein Norum Monsen
STIKKPRØVER: Alle kjøttvarer som oppdages ved grenseovergangen på Storskog i Finnmark, blir destruert. Men Mattilsynet ønsker sterkere virkemidler. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere denne uka kunne Dagbladet fortelle hvordan russiske medier har forsøkt å latterliggjøre dramaet som utspant seg under høstens Nato-øvelse i Norge: Det ble slått alarm da en fremmed soldat ble avslørt med forbudte baconstykker fra et land med afrikansk svinepest (AFP). Samtidig som kjøttet ble kjørt til analyser, fikk alle land under øvelsen en orientering om det inntrufne.

- Et begrenset utbrudd av afrikansk svinepest er beregnet til å koste landet vårt to milliarder kroner, konstaterte oberst Per Leines Lausund.

I stillingen som veterinærinspektør for Forsvaret, har oberst Per Leines Lausund i samarbeid med Mattilsynet ledet jakten på mulige smittekilder. Til Dagbladet mandag uttalte obersten at han var sjokkert over at Russia Today forsøkte å dumme ut innsatsen de norske myndighetene sto bak.

Utbrudd påvist i Murmansk i sommer

Det den regimetro avisa unnlot å nevne for leserne, var at den fryktede virussykdommen for bare fire måneder siden ble påvist i en russisk by som ofte har nordmenn på besøk.

I MØTE MED RUSSERNE: I oktober hadde direktør Kristina Landsverk i Mattilsynet møte med russiske kolleger i Murmansk.
I MØTE MED RUSSERNE: I oktober hadde direktør Kristina Landsverk i Mattilsynet møte med russiske kolleger i Murmansk. Vis mer

Midt i fellesferien i sommer ringte nemlig alarmklokkene i Murmansk, da afrikansk svinepest (ASP) ble oppdaget i et parti svinekjøtt. Det infiserte kjøttet stammet fra Kaliningrad og hadde adresse en kjøttbedrift i Murmansk - Bare få timers busstur fra Kirkenes.

- Myndighetene i Murmansk fikk beskjed om forsendelsen av svinekjøttet fra veterinærmyndighetene i Kaliningrad og testet det for ASP. Testen var positiv og kjøttet ble destruert, forteller Kristina Landsverk.

Landsverk er fagdirektør og øverst ansvarlige veterinær i Mattilsynet. Hun bekrefter at tilsynet i forrige måned hadde møte med de regionale veterinærmyndighetene i Murmansk, der ASP sto høy på agendaen.

PÅ GRENSA: Den norske grenseovergangen ved Storskog i Sør-Varanger i Finnmark, mot grensa til Russland. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
PÅ GRENSA: Den norske grenseovergangen ved Storskog i Sør-Varanger i Finnmark, mot grensa til Russland. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Det veterinære laboratoriet i den russiske byen har i løpet av det siste året blitt utstyrt for å kunne teste for ASP - og er en del. av satsingen Russland gjennomfører for å bekjempe den fryktede sykdommen.

- ASP er blitt konstatert i Murmansk også tidligere?

- Ja, det stemmer. Murmansk hadde utbrudd av ASP i 2011. Den gangen i en slaktegrisbesetning. Smittekilden var antakelig matavfall fra en militærleir. Matavfallet ble brukt til fôr. I Norge er det siden 60-tallet, da vi hadde vårt siste utbrudd av Klassisk svinepest, krav om sterilisering av matavfall før fôring. Det kravet har nok russerne også, men i dette tilfellet var steriliseringen ikke gjennomført, framholder Kristina Landsverk.

Hun understreker at det er svært lite gris i Murmansk Oblast, til sammen bare 20 besetninger.

- Nesten umulig å kontrollere alle

Selv om Mattilsynet og Forsvarets veterinærer jobber iherdig for å hindre at pesten skal komme inn i Norge, byr rammebetingelsene på store utfordringer.

ADVARER: - Den afrikanske svinepesten er allerede et stort problem i Russland, konstaterer oberst Per Leines Lausund - som er veterinærinspektør for Forsvaret.
ADVARER: - Den afrikanske svinepesten er allerede et stort problem i Russland, konstaterer oberst Per Leines Lausund - som er veterinærinspektør for Forsvaret. Vis mer

Tollerne ved grensestasjonene har bare fullmakt til å ilegge forelegg rundt alkohol og tobakk. Dersom de oppdager forsøk på å smugle inn ulovlig kjøtt fra Russland og inn til Norge, er det opp til politiet å vurdere om forholdet skal anmeldes.

- Det er et mareritt og må oppleves nesten umulig å kontrollere alle bevegelsene over grensa, medgir oberst Per Leines Lausund.

Direktør Landsverk i Mattilsynet forteller at tilsynet og Toll gjennomfører stikkprøvekontroll av reisende på Storskog, og at alle kjøttvarer som oppdages på grensestasjonen destrueres.

PASSER PÅ: Tollerne kan kun ilegge bøter for smugling av tobakk og alkohol. Innførsel av ulovlig kjøtt er det politiet som avgjør hvorvidt skal anmeldes.
PASSER PÅ: Tollerne kan kun ilegge bøter for smugling av tobakk og alkohol. Innførsel av ulovlig kjøtt er det politiet som avgjør hvorvidt skal anmeldes. Vis mer

- En utfordring for oss er at vi godt kunne tenkt oss å ha sterkere virkemidler enn bare det å ta fra de reisende kjøttet. Derfor har Toll sendt en del saker til politiet, men sakene har dessverre blitt henlagt. De reisende informeres også om faren for å ta med seg ASP til Norge gjennom plakater hengt opp på grenseovergangen, sier hun.

Selv om det ikke er svinehold i vårt nordligste fylke, slik at det å smitte gris direkte med matavfall ikke er en overhengende fare, ringer alarmbjellene så fort russerne reiser sørover i Norge - for eksempel for å jobben.

- Men den samme utfordringen har vi med innleid arbeidskraft i norsk landbruk som kommer fra land med ASP, deriblant sesongarbeidere fra de baltiske stater, Ukraina og Polen, fastslår Mattilsynet-direktør Kristina Landsverk.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!