- Helt klart noe av det mest spennende jeg har vært med på, sier havforsker Arne Duinker ved Havforskningstituttet i Bergen.
Sammen med andre forskere har han spist mat ingen har smakt før.
- Meg bekjent har ingen tilberedt disse dypvannsartene før. Disse artene er en uutnyttet ressurs som kan komme til å få stor betydning i verden, sier Duinker, som er spesialist på blant annet fysiologi hos skjell og fremmedstoffer i fisk fra havområdene.
Enorme mengder
De såkalte mesopelagiske artene lever fra 200 til 1000 meters dyp.
Til nå er artene blitt fotografert, analysert og vurdert, men ikke spist.
Beregninger antyder at det kan finnes så mye som 10 000 millioner tonn av disse artene globalt. Det er 100 ganger mer enn det som blir fisket i verden årlig.
- Dette er ikke bare mat som kan redde u-land, men en ressurs for hele verden, konstaterer havforsker Duinker.
Krill og lysprikkfisk
Kokken Christopher Haatuft, kjent fra Bergensrestauranten Lysverket, har sannsynligvis tilberedt verdens første måltid med disse artene.
- Veldig spennende, dette har jeg troen på, sier Haatuft til Dagbladet.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger