TOPPEN AV LYKKE: Finnes det noe bedre enn smeltet ost? #Spørforenvenn
TOPPEN AV LYKKE: Finnes det noe bedre enn smeltet ost? #SpørforenvennVis mer

Smakstest av revet gulost og «topping»:

Aldri tvil i blindtesten: - Dette er osten alle liker

Sjelden har sammenhengen mellom pris og kvalitet vært tydeligere.

(Dagbladet): Revet ost egner seg like godt til å strø over tacoen, på pizza - eller kanskje et ostesmørbrød til nattmat?

Sammen med Kim André Asserson, kokk og medgründer av ostesmørbrødrestauranten Melt på St. Hanshaugen i Oslo og hans kollega Maria Varkøy, har vi har smakt oss gjennom en rekke ulike varianter av revet ost.

Målet var å se hvilken som egner seg best - enten du har tenkt å spise den som den er - eller smelte den, og forskjellene er enorme:

Sjelden har vi sett så stor sammenheng mellom pris på den ene siden, og egenskaper og smak på den andre.

- Det er jo ingen tvil om at her får du det du betaler for, sier Kim André Asserson, etter å ha fått vite hvilke oster han har vurdert.

... betaler du for mye? Så mye kan du spare på å rive osten selv.

Testkandidatene: Det er stor forskjell på tykkelse, bredde - og ikke minst hvor mye gulosten smuler seg opp. Her ser du (fra venstre): X-tra, Jarlsberg, Synnøve, Rema 100 Prima, First Price og Tines Original. Klikk på bildet for stor versjon.
Testkandidatene: Det er stor forskjell på tykkelse, bredde - og ikke minst hvor mye gulosten smuler seg opp. Her ser du (fra venstre): X-tra, Jarlsberg, Synnøve, Rema 100 Prima, First Price og Tines Original. Klikk på bildet for stor versjon. Vis mer

Ekte eller analog ost?

Det er to typer revet «ost» i ostedisken. På den ene siden er god, gammeldags ost - på den andre, «analog ost». I denne er melken helt eller delvis erstattet av olje. Er det for lite ost i «osten» må den bruke andre begreper i markedsføringen - som for eksempel «revet» eller «topping».

Merke Tine First Price X-tra
Energi (kcal)355307291
Fett272323
Mettet fett171821
Karbohydrater078
Sukker00,10,1
Proteiner281813
Salt1,21,11,2

De analoge ostene (med olje) er rimeligere å fremstille, og koster også mindre å kjøpe. Det er ofte her vi finner kjedenes egne merkevarer, men også kjente merkevarer som Synnøve har toppinger som ikke kan markedsføres som ost. (Denne fikk vi dessverre ikke fatt i til testen.)

Disse analoge versjonene falt helt igjennom i vår smakstest, ikke minst når det kom til smelteegenskaper. De skilte seg, vi fikk ikke noe av den elastikken som er i god smelteost, og de så uapetittelige ut.

Ernæringsmessig har de analoge ostene hakket færre kalorier og fett - men de inneholder mindre proteiner. Andelen mettet fett er høyere, og de har også flere karbohydrater enn ordinær ost.

UDELIKAT: De analoge ostene skilte seg, og oppførte seg nesten mer som tjukk saus eller majones enn ost.
UDELIKAT: De analoge ostene skilte seg, og oppførte seg nesten mer som tjukk saus eller majones enn ost. Vis mer

Slik testet vi:

Vi har smakt oss gjennom revet gulost med hjelp av Kim André Asserson og Maria Varkøy fra ostesmørbrødrestauranten Melt på St. Hanshaugen i Oslo.

SMAKSPANELET: Maria Varkøy og Kim André Asserson fra Melt på St. Hanshaugen i Oslo.
SMAKSPANELET: Maria Varkøy og Kim André Asserson fra Melt på St. Hanshaugen i Oslo. Vis mer

Asserson er kokk og en av gründerne bak Melt-restaurantene i Trondheim og Oslo, og har bred erfaring som kokk på alt fra Michelin-stjernerestauranten Mathias Dahlgren til eget home-dining-konsept.

Vi har smakt oss gjennom alle de streiteste, revne gulost-variantene i butikk-hylla, både i rå og smeltet tilstand. I denne omgang har vi styrt unna alle blandinger med britisk og italiensk-inspirert ost, altså cheddar og mozzarella, og gått for standard gulost.

Testen er gjennomført som en blindtest.

Vi har vurdert duft, utseende, smelteegenskaper og smak både i fast og smeltet tilstand. Vi smakte på osten som den var, rett fra posen - og smeltet, mellom to skiver i et toastjern. Ostene er handlet inn i uke 42 i Oslo.

X-tra Topping

Kornete, fet og skiller seg.
Kornete, fet og skiller seg. Vis mer

Vekt: 1000 gram
Pris: 71,40 kroner på Coop Prix
Kilopris: 71,40 kroner

Dette er topping - ikke ost. Og det er lett å smake forskjell.

Rett fra pakken ser dette ut som ganske standard revet mozzarella. Den er litt fargeløs og blek, og den både lukter og smaker lite.

Den er litt kornete i konsistensen, samtidig som den er fet, og vi får et litt fettete belegg i ganen.

Fet munnfølelse kan bety at det er en god smelteost, men det er den ikke. Den skiller seg, fettet pipler ut, og det smaker «helt forferdelig».

- Alt som minner om ost er borte.

First Price Revet topping

Kunstig bismak.
Kunstig bismak. Vis mer

Vekt: 500 gram
Pris: 35,70 kroner på Meny
Kilopris: 71,40 kroner

Også denne toppingen er soleklart ingen ost. Den er blek og litt tannløs i ikke-smeltet tilstand. Den dufter lite, smaker lite, og vi får igjen den litt fettete munnfølelsen. Den har en kunstig bismak som skiller seg klart ut.

I smeltet tilstand forsvinner denne smaken, men det eneste vi sitter igjen med er en opplevelse av at vi spiser fett - kun fett - både smak og utseende.

Toppingen skiller seg og blir klumpete, det ser nesten ut som om vi har hatt majones sammen med osten i toastjernet.

- Jeg vil ikke anbefale denne som smelteost. Den er bedre ugratinert enn gratinert.

Rema 1000 Prima: Gulost - Revet

En grei ost å bruke rett fra posen.
En grei ost å bruke rett fra posen. Vis mer

Vekt: 500 gram
Pris: 54,90 kroner på Rema 1000
Kilopris: 109,80 kroner

Testens mest finrevne ost.

Den er mellomgul på farge og ganske feit - den gir ikke så mye motstand i ustekt tilstand. Den smaker imidlertid helt greit rett fra posen.

Den smelter godt, og ser bra ut, men det er nesten som om smaken har smeltet bort. Det kommer litt smak, men den forsvinner kjapt.

- Denne er helt grei å ha til taco, men dropp å ha den på pizzaen.

Synnøve Gulost

En god smelteost med mild smak.
En god smelteost med mild smak. Vis mer

Vekt: 220 gram
Pris: 35,90 kroner på Coop Prix
Kilopris: 163,18 kroner

Mellomgul ost, som er revet i brede, flate strimler.

Det lukter godt av gulost, og følger opp i smaken som er mild - samtidig som det smaker mye.

Osten smelter bra, vi får de herlige ostestrengene når vi deler ostesmørbrødet med fingrene. Sånn skal smelteost oppføre seg!

- Denne gjør ikke så voldsomt mye ut av seg smaksmessig, men den er en veldig god smelteost.

Jarlsberg

En god smelteost med litt mer smak.
En god smelteost med litt mer smak. Vis mer

Vekt: 200 gram
Pris: 36,90 kroner på Coop Prix
Kilopris: 184,50 kroner

Denne osten har en fin og dyp gulfarge, og er tjukt og bredt revet. Her er det rett og slett mye av det meste: Osten har mye smak, og mye karakter. Den ser også ut som om den er revet på et rivjern hjemme, og har et litt hjemmerevet preg.

Den smelter bra, og vi får de deilige ostestrengene, uten at osten blir for gummiaktig.

- Denne har nok kropp til å brukes med grovbrød uten at ostesmaken forsvinner.

Tine: Revet ost

BEST I TEST!
BEST I TEST! Vis mer

Vekt: 300 gram
Pris: 36,90 kroner på Coop Prix
Kilpris: 123 kroner

Denne osten falt i smak fra første stund. Den er mellomgul på farge, og er grovrevet.

Osten har en god karakter, både i utseende og smak. Den er litt mildere enn Jarlsbergosten, noe smakspanelet tror vil gjøre den til en mer anvendelig allroundost.

Denne egner seg også godt til å smelte, den oppfører seg eksemplarisk, og er både pen og velsmakende i smeltet tilstand.

- En god ost som alle vil like.

Klart best i test - og den rimeligste av de tre dyreste ostene.

FOLKETS DOM: Resultatet på Dagbladets blindtest av den veganske osten til Synnøve Finden, ble svært varierende. Én ga terningkast fem, en annen ga terningkast en. Reporter: Nicolai Aagaard / Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer