Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Oppvaskhjelp deleier på Noma

Ali elsket jobben i oppvasken på verdens beste restaurant. Så kom et tilbud man bare trodde skjedde på film

- Alle som jobber i en restaurant vet at oppvasken er like viktig som alt annet, sier Bent Stiansen.

POPULÆR PÅ NOMA: Ali Sonko har jobbet i oppvasken på luksusrestauranten Noma i 13 år. Foto: NTB Scanpix
POPULÆR PÅ NOMA: Ali Sonko har jobbet i oppvasken på luksusrestauranten Noma i 13 år. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Sist søndag var det klart for Oscar-utdeling i Hollywood, men for gambiske Ali Sonko (62) skjedde et helt annet prisdryss dagen i forveien. På luksusrestauranten Noma - kåret til verdens beste i 2010, 2011, 2012 og 2014 - ble nemlig den blide oppvaskhjelpen hentet frem fra kjøkkenet, for å bli tildelt en helt spesiell ære.

- Noma har vært et fantastisk prosjekt, men hva er det verdt hvis vi ikke har de rette medarbeiderne? undret gründeren René Redzepi (39). Samtidig avslørte han at oppvaskeren gjennom 13 år skulle bli den første av flere Noma-partnere - og dermed medeier i millionbedriften.

Har vært oppvasker i 13 år

HEDRET: Lau Richter (i midten) omkranset av to nye deleiere, James Spreadbury og Ali Sonko.
HEDRET: Lau Richter (i midten) omkranset av to nye deleiere, James Spreadbury og Ali Sonko. Vis mer

Et hjørne av kjøkkenet på Noma har vært Alis arena i 13 år. Kveld etter kveld har han sørget for å få glass og tallerkener skinnende rene på restauranten med to stjerner i Michelin-guiden.

Allerede i 2010 hadde afrikaneren blitt viet stor spalteplass i Danmark.

Det var nemlig meningen at han skulle være med på scenen i London, da Skandinavias spisested nummer én første gang ble kåret til verdens beste restaurant. Men til tross for at den gambiske statsborgeren hadde bodd 34 år i Danmark, kom han ikke inn i England uten visum. Til gjengjeld stilte Redzepis ti mann store delegasjon alle i t-skjorter med Alis ansikt på trøyene. Da prisen ble vunnet på nytt to år senere, ble Ali Sonko utpekt til å holde takketalen i Englands hovedstad.

- Ali er en av dem som jobber aller hardest for en slik utmerkelse. Vi ville så gjerne hatt ham med for å understreke at vi er et team. Vi ville aldri ha kommet så langt uten hverandre, sa Noma-direktør Peter Kreiner til den danske avisen Politiken.

Sist helg understreket René Redepi at beundringen fortsatt er like stor:

- Ali er Nomas sjel. Jeg tror ikke folk forstår hvor mye det betyr å ha en person som Ali i staben, som alltid er blid og smiler, uansett hvordan det går med hans 12 barn. For øvrig het også min egen far Ali og var oppvasker da han kom til Danmark, fortalte mesterkokken som selv har dansk mor og albansk far fra Makedonia, under Nomas arrangement i helgen.

Varme historier også i Norge

At det er et helt spesielt samhold i restaurantbransjen, finnes det mange eksempler på. Superkokk Bård Greni - kjent fra TV 2-aktuelle «Fingrene av fatet» - ble rørt over æren som ble den iherdige oppvaskeren til del forrige helg:

- Etter å ha jobbet på mange steder rundt om i verden, vet jeg at det beste for ett kjøkken er å ha med en i oppvasken som smiler, ler og lyser opp hverdagen. Samtidig som Ali har kontroll i oppvasken er det som regel flere oppgaver han sørger for. Det er flott at slike medarbeidere blir sett og tatt vare på, sier Greni til Dagbladet.

Jan Robin Ektvedt - som også har vært Dagbladets kokk i flere år - har jobbet på Noma i København. Her får du oppskriften på Ektvedts lune potetsalat.

Bent Stiansen - som nylig fikk sin tjuende michelinstjerne - er også dypt imponert både overfor oppvaskeren Ali og gründeren bak Noma.

- René er en flott og utradisjonell mann. Han er ikke den første kokken som fremhever de som er «lavest» på rangstigen, fremholder Stiansen.

IMPONERT: - René Redzipi er meget dyktig til å dele sin suksess med sitt team, sier Bent Stiansen.
IMPONERT: - René Redzipi er meget dyktig til å dele sin suksess med sitt team, sier Bent Stiansen. Vis mer

Grunnleggeren av Bocuse d'Or (kokke-VM), 91 år gamle Paul Bocuse, har i alle år promotert restauranten sammen med sin faste piccolo. Eyvind Hellstrøm trakk alltid frem sin oppvasker som arbeidet i over 20 år for ham på Bagatelle i Oslo. Bent Stiansens «head oppvasker» Bakary Jammed har jobbet på Statholdergaarden i 23 år og har fem barn.

Et spesielt samhold og liv

- Alle som jobber i en restaurant vet at oppvasken er like viktig som alt annet. Derfor får våre oppvaskere full tips som den naturligste ting i verden. De er med i teamet som skaper unike opplevelser, fremholder Bent Stiansen.

Den sympatiske sørlendingen medgir at det å jobbe så tett sammen, på kvelden og helgene når andre har fri, gjør restaurantbransjen til noe helt spesielt.

- Jobben og kolleger blir vår familie. Når Statholdergaarden har fri på søndager, går vi ofte ut på kino, på skogsturer eller restaurant sammen - selv om vi har fri.

Han fortsetter:

- Teamets samhold på jobb og utenfor er en restaurants største suksessfaktor. Mange unge flytter for å jobbe på topprestauranter rundt omkring i verden og får venner gjennom jobben som ofte varer livet ut, konstaterer Stiansen.

Etter at Noma stengte forrige helg, planlegger Redzepi nå å ta med sine ansatte til Mexico for å forberede åpningen av hans eksklusive popup-restaurant nær jungelen og det karibiske hav. I løpet av året er det også meningen at nye Noma åpner dørene nær fristaden Christiania i København.

HØYT VERDSATT: Ali Sonko stortrives i oppvasken på Nomas kjøkken.
HØYT VERDSATT: Ali Sonko stortrives i oppvasken på Nomas kjøkken. Vis mer

- Det gir meg utrolig glede å la verden vite at vår oppvasker Ali er blitt partner i Noma. Dette er bare begynnelsen, for vi planlegger å overraske flere i staben i tiden som kommer, sa René Redzepi forrige helg. Da ble også service director Lau Richter og restaurantmanager James Spreadbury utnevnt til nye deleiere.

Les også:

Noma åpner billig-Noma

Gourmetmat til pangpris: Derfor bør du handle på mandager

Kål er blitt gourmetmat

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media