Oppvaskhjelp deleier på Noma

Ali elsket jobben i oppvasken på verdens beste restaurant. Så kom et tilbud man bare trodde skjedde på film

- Alle som jobber i en restaurant vet at oppvasken er like viktig som alt annet, sier Bent Stiansen.

POPULÆR PÅ NOMA: Ali Sonko har jobbet i oppvasken på luksusrestauranten Noma i 13 år. Foto: NTB Scanpix
POPULÆR PÅ NOMA: Ali Sonko har jobbet i oppvasken på luksusrestauranten Noma i 13 år. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Sist søndag var det klart for Oscar-utdeling i Hollywood, men for gambiske Ali Sonko (62) skjedde et helt annet prisdryss dagen i forveien. På luksusrestauranten Noma - kåret til verdens beste i 2010, 2011, 2012 og 2014 - ble nemlig den blide oppvaskhjelpen hentet frem fra kjøkkenet, for å bli tildelt en helt spesiell ære.

- Noma har vært et fantastisk prosjekt, men hva er det verdt hvis vi ikke har de rette medarbeiderne? undret gründeren René Redzepi (39). Samtidig avslørte han at oppvaskeren gjennom 13 år skulle bli den første av flere Noma-partnere - og dermed medeier i millionbedriften.

Har vært oppvasker i 13 år

Et hjørne av kjøkkenet på Noma har vært Alis arena i 13 år. Kveld etter kveld har han sørget for å få glass og tallerkener skinnende rene på restauranten med to stjerner i Michelin-guiden.

Allerede i 2010 hadde afrikaneren blitt viet stor spalteplass i Danmark.

Det var nemlig meningen at han skulle være med på scenen i London, da Skandinavias spisested nummer én første gang ble kåret til verdens beste restaurant. Men til tross for at den gambiske statsborgeren hadde bodd 34 år i Danmark, kom han ikke inn i England uten visum. Til gjengjeld stilte Redzepis ti mann store delegasjon alle i t-skjorter med Alis ansikt på trøyene. Da prisen ble vunnet på nytt to år senere, ble Ali Sonko utpekt til å holde takketalen i Englands hovedstad.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer