LØKSUPPE: Når minusgradene er i anmarsj, er det tid for å koke suppe. Brimis løksuppe smaker spesielt bra - med sjalottløk. 
LØKSUPPE: Når minusgradene er i anmarsj, er det tid for å koke suppe. Brimis løksuppe smaker spesielt bra - med sjalottløk. Vis mer

Oppskrift på hjemmelaget suppe:

- Alle klarer å koke god suppe uten suppepose

Fremgangsmåten er nesten lik for de aller fleste supper, Arne Brimi viser hvordan.

På Vianvang har Dagblad-kokk Arne Brimi ofte en putrende suppekjele på komfyren.

Han synes det er fint å kunne gi gjestene en smak av noe de lett kan klare å lage sjøl.

Suppe kokt på høstens gode rotgrønnsaker og ei smaksrik løksuppe med sjalottløk er blant Brimis egne favoritter.

Suppe for alle

- Dette er enkle supper, men suppe skal være enkelt. Alle klarer å koke en kjele med god suppe uten å bruke pulver på pose, sier Brimi.

MATEKSPERT: Dagbladets faste matekspert Arne Brimi 
MATEKSPERT: Dagbladets faste matekspert Arne Brimi 
Vis mer

Han legger biter av persillerot og sellerirot i en kjele, og dekker med melk, litt vann og fløte.

Grønnsakene kokes møre, og så kjøres det hele glatt og fint i en kjøkkenmaskin.

Suppen kan også lages i en suppeblender, om du har det.

- Da gjenstår det bare å smake til med salt og pepper. De fleste grønnsaksupper kan lages på denne måten. Det er så enkelt og så godt, sier Brimi.

Selleri- og persillerotsuppa smaker mildt og deilig.

Den kan serveres som den er, eller toppes med litt fristende tilbehør som smørstekt sideflesk eller bacon, kantareller og grønnkål.

Godt med løk

Den beste løksuppa har Brimi smakt i Frankrike, og på Vianvang lager han litt ulike varianter av den franske suppeklassikeren.

- Løksuppe med sjalottløk blir veldig godt. Skjær løken i ringer og la den koke i lys kraft eller vann til den er mør og fin. Du kan også bruke vanlig løk, eller blande ulike typer. Men jeg er ekstra glad i sjalottløken. Den er en perfekt smaksbygger, sier Brimi.

Han serverer løksuppa med tynne knekkebrød som har fått smak av et lag med smeltet vellagret ost.

Det er også godt å gratinere osten direkte i løksuppa, eller servere den med brødkrutonger og ovnsbakte flak av parmesan.

Les også: