INGEN SVOREN TILHENGER: Det er under svoren du finner det gode. Foto: Lisbeth Michelsen
INGEN SVOREN TILHENGER: Det er under svoren du finner det gode. Foto: Lisbeth MichelsenVis mer

Den store ribbekrangelen:

Alle lar seg lure av denne ribbebiten: - Folk blir snytt

Du skal ikke skue ribba på svoren.

Alle lar seg lure av denne ribbebiten: - Folk blir snytt

- De som liker svoren, vet ikke hvordan man lager ribbe, sa min salige bestemor.

- Folk blir snytt, sa hun.

Jeg er ikke så glad i svoren. Men, ingen liker ribbe bedre enn meg.

Det stemmer.

Vet du hva jeg gjør med svoren? Jeg skjærer den vekk og kaster den.

- Er du riv, ruskende gal, mann?

- Dette gidder jeg ikke lese om mer.

- Ikke hør på’n, han skal bare provosere.

Jada, jeg hører dere alle sammen. Til dere som fortsatt henger med: Det jeg nå skal fortelle kommer til å forbløffe dere herfra og helt til andre juledag.

Bestemor lagde ribbe slik man gjorde det før i tida. I alle fall sånn de gjorde på Volden. Der bestemoren min bodde.

Søk i våre 5000 oppskrifter

I en ukes tid ble ribba salta. Det første hun gjorde på julaften var å slenge hele ribba i ei diger gryte. Så kokte den i omtrent 45 minutter (jeg tror aldri hun tok tida). Kokekraften skulle bli til den deiligste brune sausen i verden - ingen mestekokk kan matche sausen som ble servert på Volden.

Så fulgte det som mange kaller helligbrøde: Svoren ble skåret av. Og for alt jeg vet, kasta.

Så rutet hun opp fettet, altså det som ligger rett under svoren, før ribba ble stekt ferdig i ovnen. Og med fantastisk utfall!

Hele poenget med denne prosedyren er at fettet på ribba ble eksponert for direkte varme. Resultatet er altså at fettet brunes og blir sprøtt, men ikke sprøtt og hardt som på ribba. Det er en annen form for sprøhet, en makaløs, nydelig sprøhet som bare et fåtall av oss får nyte hver jul.

En eller annen gang begynte svoren å bli så viktig. Det har ikke alltid vært sånn. Du kan godt spise den, gjerne for meg. Men, jeg synes likevel synd på alle dem som ikke får ta del bestemors gammeldagse ribbe.

Det er nok for seint å gjøre noe med det i år. Og de færreste tar vel sjansen på en ny ribbeoppskrift - uten å ha testet den først. Men, her er et tips: Skjær svoren av på et lite stykke (svoren kan du uansett legge ved siden ribba og steke sprø).

Kanskje er dette ribbetrikset som vil forbløffe deg mer enn presengene i år? Tenk på det som julegaven fra meg!