Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Klart for Guide Michelin Nordic 2018:

Alle tror À L'aise får stjerne i dag: Bortgjemt Oslo-restaurant ser ut som et forlatt kontor

Dansk kokk fornyer fransk kokkekunst bak Colosseum kino.

HETESTE KANDIDAT: Enten du spør i nord eller sør, øst eller vest, er det gourmetrestauranten A' L'aise på Majorstua i Oslo de fleste tipper vil få en stjerne i den nye michelinguiden. I morgen får vi fasit. Foto: Lars Eivind Bones
HETESTE KANDIDAT: Enten du spør i nord eller sør, øst eller vest, er det gourmetrestauranten A' L'aise på Majorstua i Oslo de fleste tipper vil få en stjerne i den nye michelinguiden. I morgen får vi fasit. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Her er den fullstendige oversikten over alle restauranter med stjerner i hele Norden 2018.

- À L'aise, sier Bent Stiansen på restaurant Statholdergaarden. - À L'aise, gjentar Mikael Svensson på restaurant Kontrast.

Den bortgjemte Oslo-restauranten med navnet ingen kan uttale (riktig: «A–Leeez) har imponert de to michelinkokkene, som begge håper å beholde sin ene stjerne i årets nordiske spiseguide.

Hvem som stikker av med stjerner i den nordiske michelinguiden for 2018 offentliggjøres i København i ettermiddag.

Årets snakkis

Ikke hørt om À L'aise? Kanskje ikke så rart. Prisene er relativt høye, inngangen bortgjemt, interiøret med vegg-til-veggtepper og svære beige gardiner kan virke avskrekkende. Snakker du med fagfolk, derimot, er restauranten på Majorstua den første som trekkes fram.

- À L'aise har alt. Den fortjener virkelig en stjerne i Michelin-guiden, sier Jonas Nåvik fra Trondheimsrestauranten Fagn.

Nåvik vet hva som skal til. Han har selv jobbet på Michelinrestauranter i Chicago og Stockholm.

KLASSISK FRANSK: À L'aise er årets heteste kandidat til en stjerne i den nordisk Michelinguiden Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KLASSISK FRANSK: À L'aise er årets heteste kandidat til en stjerne i den nordisk Michelinguiden Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Dagbladets anmeldere tok også fram superlativene da de besøkte restauranten og blant annet koste seg med skatevinge og villsvinravioli. Det her er helt, helt fantastisk lød dommen.

I det stille har den danske kokken Ulrik Jepsen bygd seg opp som et navn i Norge Han hadde jobbet på michelinrestauranter både i Danmark og Storbritannia før han løftet maten på Engø gård og i fjor vinter åpnet À L'aise.

STJERNEPOTENSIAL: Bjørn Svenssons nye restaurant Galt i Frognerveien i Oslo får hurrarop og lovord, men åpnet antagelig for sent til å komme med i den nye michelinguiden. Foto: Christian Roth Christensen
STJERNEPOTENSIAL: Bjørn Svenssons nye restaurant Galt i Frognerveien i Oslo får hurrarop og lovord, men åpnet antagelig for sent til å komme med i den nye michelinguiden. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

Hva tror Jepsen selv? Blir det noen stjerne?

- Vi er smigret over at så mange tipper det blir oss i år, men har selv regnet med å bruke to år på å komme så langt, sier han til Dagbladet.

Blir det ingen fangst mandag, lover Jepsen å jobbe like hardt med mat og service tirsdag.

Galt kan være rett

Bjørn Svensson, kjent fra restaurantene Oscarsgate og Fauna (en stjerne, begge nå stengt), tippes også som michelinkandidat.

Svensk-norske Svensson driver restaurant Galt (kokkeslang for å kose seg med mat og drikke) og har fått anmeldelser som «galtastisk» og «alt er riktig på Galt». Også Dagbladets Robinson og Fredag mener det er høy klasse over Svenssons nye, uformelle restaurant.

Det som kan stå i veien for en plass i guiden er at restauranten kan ha åpnet for seint til å komme med, mener Mikael Svensson.

TO STJERNER: Kan den bittelille sushi-kometen Sabi Omakase og kokken Roger Asakil Joya kapre enda en stjerne? Foto: Sabi Omakase
TO STJERNER: Kan den bittelille sushi-kometen Sabi Omakase og kokken Roger Asakil Joya kapre enda en stjerne? Foto: Sabi Omakase Vis mer

Også Oslo-avleggeren av Stavanger-restauranten Sabi Omakase er kandidat. Omakase-gründer Njål Solland tror selv på en stjerne i Oslo, og enda en til moder-restauranten i Stavanger. Han er raus nok til å håpe på to stjerner til Renaa i Stavanger også.

Lysverkets tur?

Utenfor Oslo er Lysverket i Bergen en mulig stjernekandidat, i år som i fjor og året før. Mange synes Christopher Haatuft fortjener det. Også restaurant Bare og Colonialen seiler opp. Begge kan plutselig være første bergensrestaurant med en stjerne.

Om ikke Renaa og Sabi Omakase får to stjerner, er det lite som tyder på stjernedryss i Stavanger. I Trondheim har gourmetresrauranten Credo lagt ned, men nye Fagn til Jonas Nåvik i samme lokale kan tenkes å få en stjerne neste år. Røst Teaterbistro i samme by har også høye ambisjoner, og har allerede en plass i den andre nordiske spiseguiden, The White Guide.

Bib til Le Benjamin?

STOR UTVIKLING: Det skjer mye bra i Norge på matfronten, mener gründer Magnus Egerdahl Nørsett. Foto: Privat
STOR UTVIKLING: Det skjer mye bra i Norge på matfronten, mener gründer Magnus Egerdahl Nørsett. Foto: Privat Vis mer

Restaurant -og bargründer Magnus Egerdahl Nørsett, tidligere drikkeansvarlig på Maaemo (tre michelinstjerner) og Territoriet, nå Nemesis, tror alle Oslorestaurantene beholder sine stjerner i årets nordiske guide.

Hans sterkeste ønske i år er en Bib Gourmand (god mat til rimelig penge) til Le Benjamin og gjerne en til Bass, begge på Grünerløkka.

- Le Benjamin fortjener virkelig en anerkjennelse, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!