124 millioner barn ekstremt overvektige

Andelen av overvektige barn er tidoblet. To grep har stanset problemet i Norge

Verden får stadig flere ekstremt overvektige barn. Helsetopp avslører grepene som har bidratt til å snu utviklingen her hjemme.

USUNN OPPVEKST: Altfor mange barn i verden er utsatt for usunt kosthold. Foto: NTB SCANPIX
USUNN OPPVEKST: Altfor mange barn i verden er utsatt for usunt kosthold. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet) Millioner av barn vokser dessverre opp med et skadelig kosthold. Ifølge WHO (Verdens helseorganisasjon) er antallet ekstremt overvektige barn og tenåringer blitt tidoblet siden 1975.

Ifølge en ny studio - som er utført av Imperial College i London og nå publisert i tidsskriftet The Lancet - er rekordmange 124 millioner barn nå betegnet som ekstremt overvektige. Ytterligere 123 millioner barn havner i kategorien overvektige. I Norge er forholdene heldigvis i ferd med å stabilisere seg (se nedenfor).

Ett av funnene i studien basert på 2.400 undersøkelser er at økningen av overvektige barn stiger langt fortere enn antallet underernærte i samme aldersgruppe. Det er særlig i Kina og India man konstaterer en dramatisk økning.

- Disse foruroligende tendensene reflekterer effekten av markedsføring av matvarer og ulike retningslinjer verden over, der sunn mat er for dyrt for familier og samfunn med lave inntekter, påpeker Majid Ezzati, en av forskerne bak rapporten, ifølge Jyllandsposten.

Positiv utvikling i Norge

Folkehelseinstituttet har levert deler av det norske datagrunnlaget til studiet. Her kommer det fram at andelen barn med overvekt og fedme ikke lenger øker. Det siste tiåret har den samlede prosentandelen norske skolebarn som har overvekt eller fedme, forandret seg lite.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer