FEST I HVERDAGEN: - Selv om bloggen heter Kvardagsmat må det være kaker der også, sier Anita Stokke Blomvik. Hun kommer jo tross alt fra Sunnmøre, en landsdel som er kjent for sine velmøblerte kakebord. Foto fra bloggen.
FEST I HVERDAGEN: - Selv om bloggen heter Kvardagsmat må det være kaker der også, sier Anita Stokke Blomvik. Hun kommer jo tross alt fra Sunnmøre, en landsdel som er kjent for sine velmøblerte kakebord. Foto fra bloggen.Vis mer

Enkel mat laget fra bunnen av trekker tusenvis av nordmenn til sunnmøringens matblogg hver uke

Anita kastet posematen og lærte seg å lage mat da hun fikk barn. I dag er hun en av Norges mest populære matbloggere

- Å bli mor var det som skulle til for at jeg lærte meg å lage mat fra bunnen av, sier Anita fra bloggen Kvardagsmat.

(Dagbladet): - Kan vi klare det, kan alle klare det, sier Anita Stokke Blomvik fra bloggen Kvardagsmat.

Hun sikter til det som skjedde den gangen for snart 10 år siden, da hun og mannen tok rev i seilene, kastet posematen og begynte å lage maten selv.

Anita er ikke alene om å ha gått fra halvfabrikata til hjemmelaget: Les om ernæringsekspertens oppgjør med posematen

BIFF OG BEARNAISE: Anitas hjemmelagde béarnaisesaus er en av de aller mest populære oppskriftene på bloggen. Foto fra bloggen.
BIFF OG BEARNAISE: Anitas hjemmelagde béarnaisesaus er en av de aller mest populære oppskriftene på bloggen. Foto fra bloggen. Vis mer

På dette tidspunktet var matbloggeren langt fra noen kløpper i kjøkkenet:

- Som ung vurderte jeg kokkelinja, men slik ble det ikke. Lysten til å lære meg å lage god mat fulgte meg likevel oppover i livet. Å bli mor var nok det lille puffet jeg trengte til å ta skrittet ut, og begynne å eksperimentere med matlaging, forteller tobarnsmoren fra Ørsta.

Da to ble til fire hjemme hos Anita og mannen var det ikke lenger godt nok med halvfabrikata og lettvinte løsninger, syntes hun.

- Jeg ville vite hva barna fikk i seg, og målet ble å lage ekte og næringsrik mat fra bunnen av, sier hun, og siterer den amerikanske mataktivisten Michael Pollan, som hun har stor sans for:

FOKUSERT: - Jeg liker best å stå på kjøkkenet eller på en fjelltopp i nærheten, forteller Anita Stokke Blomvik. Foto fra bloggen.
FOKUSERT: - Jeg liker best å stå på kjøkkenet eller på en fjelltopp i nærheten, forteller Anita Stokke Blomvik. Foto fra bloggen. Vis mer

- Han sier at man ikke bør spise mat med ingredienser som man ikke klarer å uttale, eller mat som ikke din tippoldemor ville ha kjent igjen. Dette er i grunnen gode regler å følge.

Inspirasjonskilde

I dag er Anita selv blitt en stor inspirasjonskilde for andre som vil bli bedre hjemmekokker. På bloggen, som hun startet etter å ha opplevd en dundrende suksess med matbildene sine på Instagram og Facebook, legger hun jevnlig ut tips og oppskrifter på enkel mat til hverdag og fest.

- Hverdagsmat og mat som man kan ta med til koldtbord er veldig populært. Brødoppskrifter blir alltid tatt godt i mot, og det samme gjelder kaker, forteller Anita.

Leserne hennes er i overveiende grad kvinner, både småbarnsmødre med dårlig tid, og litt eldre som bare er ute etter tips noe nytt å servere til middag.

«Legg lista lavt. Lær deg en ny rett en gang i uka. Lag dobbel porsjon og frys ned. Da har du middag uten stress i neste uke.» Anita Stokke Blomvik

Prøving og feiling

Anita legger ikke skjul på at det har blitt en del prøving og feiling opp igjennom årene.

- Jeg har vært gjennom noen runder med brød som satt fast i gryta, kransekakestenger som fløt utover brettet og røykvarslere som ble utløst, ja.

Anitas beste tips til mat i travle hverdager er enkle:

- Restemat, mat i fryseren og god planlegging. Mitt inntrykk er at mange begynner å tenke på middagen kort tid før den skal stå på bordet. Og aller helst skal den ikke ta mer enn ti minutter å lage. Klarer du å planlegge middagen for bare to dager frem i tid, blir hverdagen garantert mindre stressende.

Mengdetrening er stikkordet for den som vil bli flinkere til å lage mat, skal vi tro bloggeren. Legger du jevnlig ned noen timer ved kjøkkenbenken, lærer du litt hver gang.

- Til slutt kan du faktisk en hel del. Fancy mat er ofte ganske enkel, bare du mestrer noen få grunnprinsipper, konstaterer Anita.