Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Anmelder i ekstase: - En oppvisning i kokkekunst på nært hold. Du spiser en omhyggelig komponert symfoni

Robinson og Fredag har vært på Omakase by Alex Cabio i Vika.

ANMELDELSE AV OMAKASE BY ALEX: Anmelderne er i ekstase over den nye sushirestauranten. (Foto: Dagbladet / John T. Pedersen)
ANMELDELSE AV OMAKASE BY ALEX: Anmelderne er i ekstase over den nye sushirestauranten. (Foto: Dagbladet / John T. Pedersen) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det føles som om vi er deltakere i en hemmelig losje ­eller i viktige internasjonale fredsforhandlinger, hvisket Fredag.

Robinson nikket, men turte ikke svare av frykt for å oppføre seg upassende i den eleverte atmosfæren.

LUKKEDE ROM: Du får spise i fred bak lukkede dører på Omakase by Alex Cabio. 
LUKKEDE ROM: Du får spise i fred bak lukkede dører på Omakase by Alex Cabio.  Vis mer

Sammen med bare to andre gjester var de blitt sluset inn i et lite lokale kledd i mørk skifer og lyst treverk, hvor kveldens hovmester informerte om at dørene nå ble låst, slik at de ikke skulle bli forstyrret gjennom de neste to og en halv timene.

Filippinske Alex Cabiao skapte selve definisjonen på sushikunst i Norge da han åpnet Alex sushi på Solli plass i 2001. Seksten år seinere har han slått seg sammen med den anerkjente Sabi-kjeden fra Rogaland og åpnet to nye konsepter i Vikaterrassen: Den uformelle restauranten Izakaya by Sabi. Og vegg i vegg: Omakase by Alex Cabio, en luksusrestaurant med plass til maksimalt femten gjester.

Lyden av fossefall ispedd obskure, japanske strenge­instrumenter fylte det lukkede rommet. Gjestene ble plassert rundt disken som disipler ved en alterring. Inn i midten steg så ypperstepresten – restaurantsjefen – og introduserte sine to kokker, begge premiert i inn- og utland.

På forhånd hadde Robinson bekymret seg for en litt streng tone på restaurantens nettside. Ingen hensyn til allergikere. Avbestillingsgebyr på 1350 kroner per pers – prisen for full meny – ved eventuelt forfall seinere enn 72 timer før måltidet.

- Til å få prestasjonsangst av, mumlet Fredag.

Nå satt de der skolerett foran Alex med de skarpe knivene.

- Omakase betyr «stol på kokken», minnet Robinson.

Så da gjorde de det. Noe de ikke skulle angre på. For mer enn et måltid serverer Alex og teamet hans en hel sushiforestilling.

HØY PRESISJON: Anmelderne er imponert over presisjonen på Omakase. 
HØY PRESISJON: Anmelderne er imponert over presisjonen på Omakase.  Vis mer

En oppvisning i kokkekunst på nært hold. Presisjon. Den nærmest kjærlige behandlingen av råvarene, flatøsters fra Bømlo, sjøkreps fra Midsund, atlanterhavshummer og uer fra Svolvær - og ikke minst den lynraske håndteringen av risen med venstrehånda, mens den høyre gjorde klar fiske­fileten, en slags avansert måte å lage snøballer på.

Kokkene forklarte vennlig om både råvarer, teknikker og måten de små smykkene av sjømat skulle spises på:

- Varm ris frigjør smakene

- Til forskjell fra vanlige sushirestauranter serverer vi risen varm. Det frigjør flere smaksvalører i fisken. Den skal puttes inn i munnen på tvers, med fisken ned, slik at fisken er det første som treffer smaksløkene på tunga, instruerte de.

HØY KVALITET:  Ingenting å si på råvarene. 
HØY KVALITET:  Ingenting å si på råvarene.  Vis mer

Lakserogn fra Austevoll og råreker fra Kristiansand. Tunfiskens fete mageparti, toro, og makrell fra Haugesund. Hvalkjøtt fra Svalbard og verdens mest eksklusive biff fra Kobe i Japan. Alle snittet omhyggelig, penslet med hjemmelagede sauser og dandert med ferskraspet wasabirot og et lett dryss av vårløk.

image: Anmelder i ekstase: - En oppvisning i kokkekunst på nært hold. Du spiser en omhyggelig komponert symfoni

- De er alle sublime, sa Robinson, og dessuten spiller rekkefølgen også inn. Du spiser en omhyggelig komponert symfoni, en kjede av smaker, på samme vis som vinmenyen har progresjon fra engelsk musserende, via norsk eplesider, til fransk Sauvignon Blanc og amerikansk Chardonnay, og videre via en av verdens beste champagner, Krug, til sake fra Nøgne Ø og deretter via Chenin Blanc til Pinot Noir til dessertvin fra Jurancon.

Fredag, som hadde pleid å regne seg som en traust sosial­demokrat, fikk plutselig sansen for det motsatte, det strengt klassedelte samfunn der noen spiser brødskiver hjemme ved kjøkkenbenken, mens andre nyter rå fisk i hemmelige, avstengte restaurantlokaler.

Ikke billig på Omakase

- Det koster flesk, men er en once in a lifetime-opplevelse, omtrent som å reise til Tokyo, lød konklusjonen.

Regninga landet oppunder fem tusen kroner, og da hadde bare den ene av dem vinmeny. Til gjengjeld hadde begge benyttet seg av det japanske høyteknologiske toalettet, der man med fjernkontroll kan velge både spyling og føning nedentil.

Robinson smilte:

- De rimeligste flybillettene jeg kan finne tur-retur Tokyo akkurat nå koster 10 197 for to personer. Sånn sett kom vi oss dit for halve prisen, da.

Hele Norges coronakart