Anmeldelse av Jewel of India

Anmelderne: - Dette er ikke lam. Det smaker våt ull

Slik gikk det da Robinson og Fredag skulle spise indisk.

STERK FIRER: Robinson og Fredag mener at femmeren ikke er langt unna på restaurant Jewel of India. Foto: Nina Hansen
STERK FIRER: Robinson og Fredag mener at femmeren ikke er langt unna på restaurant Jewel of India. Foto: Nina HansenVis mer

(Dagbladet): Jewel of India sitter ikke lenger like trygt på tronen.

- Når var vi her sist?

Fredag så spørrende på Robinson.

- Det var vinteren 2012. Og hvis jeg ikke husker helt feil, så var vi sjenerøse med stjernene.

Anmelderne: - Dette er ikke lam. Det smaker våt ull

Robinson hadde helt rett. Forrige besøk hos den populære inderen på Frogner endte med fem stjerner.

- Stor fallhøyde, altså, sa Fredag og så seg rundt i kjellerlokalet, som ikke kan sies å ha forandret seg nevneverdig på de siste fem åra.

Anmelderne: - Dette er ikke lam. Det smaker våt ull

Hvis menyen hadde det, var det i så fall ikke merkbart. Her får du fremdeles klassikerne du forventer å finne – samt noen spesialiteter.

- Jeg vil absolutt anbefale noe fra spesialmenyen, sa -servitøren, en usedvanlig vennlig og serviceinnstilt representant for standen. - Hva med Lam Kolhapuri?

Robinson og Fredag syntes lam med stekt rød chili i en kokosbasert saus hørtes godt ut. I tillegg valgte de, også etter anbefaling fra servitøren, Adraki Champ. Det vil si grillede lammekoteletter marinert med løk, kardemomme, kanel og ingefær – en skikkelig lekkerbisken, skulle det vise seg, som serveres både som for- og hovedrett.

Anmelderne: - Dette er ikke lam. Det smaker våt ull

- Og så må vi vel ha en klassisk tandoorirett. Hva med klassikeren Garlic Chicken?

Servitøren nikket og mente dette var gode valg. I tillegg ble det bestilt nanbrød og raita.

- Våt ull og stram bukk

Hva man skal drikke til indisk mat er et stadig tilbakevendende tema. Robinson og Fredag pleier begge å holde seg til iskaldt øl, gjerne indisk, men denne gangen ønsket Fredag å prøve et glass vin. Så fra den relativt beskjedne og ikke veldig spennende vinmenyen ble det bestilt et glass Ripasso. Og så var det bare å vente. Men ikke veldig lenge.

- Dette er ikke lam, selv om menyen påstår det, slo Fredag fast etter å ha tatt et par biter av «spesialretten» Lam Kolhapuri. - Dette smaker våt ull og stram bukk.

Robinson, som faktisk foretrekker fårikål fremfor lam-i-kål, altså liker at fårekjøtt smaker litt, var ikke så kritisk.

- Men konsistensen kunne definitivt vært bedre. Det er nok den gamle bjellesauen vi har fått.

De andre rettene fikk bedre skussmål. Tandoori-kyllingen var mør og saftig, med et deilig sting av grønn chili. Men det var lammekotelettene som gikk av med seieren denne kvelden. Her var rosen unison.

Anmelderne: - Dette er ikke lam. Det smaker våt ull

- Nydelig konsistens, delikat grillsmak, og hvis det skulle være noen tvil: Dette er lam, ikke sau, slo Fredag fast.

- Uten tvil, stemte Robinson i og la til at kombinasjonen av kardemomme, kanel og ingefær var både delikat og utfordrende. Men kunne sausen vært litt sterkere?

Dette førte til en diskusjon om styrkegrad. Robinson mener det er litt pussig at man på indiske restauranter i Norge, og store deler av vesten, kan få alle retter servert i forskjellig styrkegrad. Det, selv om noen retter er sterke og andre milde, altså i utgangspunktet.

SÅ LURT: Skjær litt av på topp og bunn av hvitløken og fordel båtene i en bolle. Legg på lokk og rist kraftig til hvitløksskallet løsner. Video: Per Ervland og Aase Dotterud Vis mer

Skuffende desserter

- Vel, sa Fredag. - Jeg tror uansett at vi kunne gått opp et hakk eller to her.

Det hele ble avrundet med et par desserter, Gajar Halwa (gulrotkake med is og nøtter) og Pistachio Kulfi (hjemmelaget is med pistasjnøtter og kardemomme), og begge var, brutalt sagt, ikke spesielt minneverdige.

Den siste tiden har det dukket opp noen indiske restauranter som utfordrer den tradisjonelle varianten. Jewel of India er ikke en av dem.

- Og bra er det, mente Fredag. - Hvis noe ikke er ødelagt, er det ingen grunn til å forsøke å fikse på det.

Mange synes å være enige med Fredag der, denne ettermiddagen midt i uka, var lokalet så godt som fullt. Og flere strømmet på.

- Jo da, noen ganger er det kjente bra nok. Som her er en sterk firer, tenker jeg.

- Enig. Og på min egen huskeliste har jeg notert: Huske å spørre om lammerettene faktisk er lam, ikke vær redd for å gå opp i styrkegrad – og hold deg til øl.