Anmeldelse av The Golden Chimp

Anmelderne faller pladask for den nye, lille restauranten: - Himmelsk!

Én av Oslos største matopplevelser får du for tida i en kjeller på Tøyen.

OSLO 20171107 Robinson Fredag. Golden Shimp. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
OSLO 20171107 Robinson Fredag. Golden Shimp. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
HEIMDALSGATA PÅ TØYEN: The Golden Chimp ligger i beskjedne lokaler, men det står i sterk kontrast til maten.
HEIMDALSGATA PÅ TØYEN: The Golden Chimp ligger i beskjedne lokaler, men det står i sterk kontrast til maten. Vis mer

(Dagbladet): Et sted mellom Szechuan, Guangzhou, Tokyo og Seoul, ligger den: Heimdalsgata på Tøyen. Robinson og Fredag hadde ankommet de beskjedne lokalene som tidligere huset Tøyengata Bodega. På gateplan i den nyåpnede restauran­ten The Golden Chimp ligger drop in-avdelingen med skole­pult­aktige bord med rødrutete voksduker. Ned trappa ligger sjimpansens hjerte, en lun, liten kjeller i en stil som herved døpes «studenthybel chic», med bordbestilling og full ­tastingmeny.

SPESIELT INTERIØR: «Studenthybel chic» kaller anmelderne interiøret på The Golden Chimp.
SPESIELT INTERIØR: «Studenthybel chic» kaller anmelderne interiøret på The Golden Chimp. Vis mer

Allerede under første rett skjønte Robinson og Fredag at de var på sporet av noe usedvanlig. Fredag sukket og lukket øynene. Munnen var full av uersashimi, krabbemajones, syltet rettich, korn, tang og japansk krydder – samt en ­spesiell vinter­variant av koreansk kimchi. Det var bare be­gynnelsen.

Anmelderne faller pladask for den nye, lille restauranten: - Himmelsk!

Men først: Hva betyr «studenthybel chic»? Det betyr hjemmesnekrede bokhyller, potteplanter og nips. Dunkelblå vegger og lyst treverk. En mini-foss her, et loppismaleri der. En intim sittealkove og et annet større bord for grupper av venner, og ellers små tomannsbord perfekte for stevnemøter, noe som så ut til å pågå overalt i det fullsatte lokalet, blant avslappet antrukne mennesker i både tretti-, førti- og femtiåra. Her var blussende kinn over tente telys, og foran hver spisegjest: En sjimpansefigur som ærbødig strakte fram spisepinnene.

En restaurantopplevelse av de helt store, en parade av raffinerte asiatiske retter og smaker, var i anmarsj.

- Jeg klarer ikke å bestemme meg for om dumplingen med røkt ål og sitron-zest, eller den med krabbe og nøtte­smør, er mest vidunderlig. For ikke å si den med vegetarisk kaviar som har trukket i sjøkrepskraft, fylt med sticky rice og blekksprut, visket Robinson.

FORSKJELL: I Danmark skal Coop teste ut en butikk «helt» uten ansatte. Kommunikasjonssjef i Coop Norge, Harald Kristiansen, forklarer hvorfor det er lettere for danskene enn oss. Video: Marie Røssland / Dagbladet / Alle foto: Coop Danmark Vis mer

Og dette var før de hadde fått bite toppen av en suppedumpling, en Xian Long Bao, som de ble instruert til å slurpe i seg, før de så dyppet fyllet av ribbe og reke i en blanding av soya, ingefær, chili og karamellisert kokosmelk. Himmelsk!

- For ikke å glemme den japanske gyozaen, fylt med shitake og hjemmelaget miso, overstrødd med bonito-flak – fermentert og tørket tunfisk – som liksom blafrer og lever i dampen. Og, og …

Robinson var salig.

GYLDENT: På The Golden Shimp får du asiatiske dumplings og annet snadder. Dette er Banh Khot Dumpling med vårløk og eggekrem og sashimi av kamskjell og belugakviar.
GYLDENT: På The Golden Shimp får du asiatiske dumplings og annet snadder. Dette er Banh Khot Dumpling med vårløk og eggekrem og sashimi av kamskjell og belugakviar. Vis mer

- Alt, absolutt alt er godt, og ikke bare det: Det er godt på en overraskende og original måte, nikket Fredag.

Selv om The Golden Chimp var fullbooket denne lørdags­kvelden, var servitøren av den prima sorten som evnet å gi inntrykk av full oppmerksomhet på bare dem, med ut­førlige svar på ethvert spørsmål om komponentene i ­mål­tidet, og ikke minst med stadige påfyll av nye typer drikke.

Temaet på tallerkenene skiftet mellom sjømat, grønn­saker og kjøtt. Klimakset besto av en hel and «fra nebb til stjert», servert i sine ulike bestanddeler; egg med fritert andeskinn, grillspyd med andehjerte, andelår og andelever, rosastekt andebryst, bakte andevinger, confitert ande­hals og dampede andeføtter. Hele tiden ble glassene fylt med flytende tilbehør:

Spontanfermentert østerriksk Kalkspitz på Grüner Veltliner, sørafrikansk Chenin Blanc og fransk Pinot Noir ­fungerte finfint. Golden Chimps eget øl på boks også, ­spesiallaget av St. Hallvards bryggeri. Virkelig spennende ble det likevel først når Japans signaturdrikk ankom i fleng. Hele fire forskjellige typer sake fikk de smake.

- Wow! Morsomt at nordmenn her får oppleve alt fra den filtrerte og sødmefylte varianten til den som er hvit som skummamelk, mild og syrlig. Konsistensen på denne siste er som å drikke flytende risgrøt, med hele riskorn i, bare at det smaker friskt og gøy, sa Robinson.

Og oppsummerte med det hele måltidet i apekjelleren på Tøyen.

- Kombinasjonen av laidback atmosfære og storartet kokkekunst er helt der oppe i tet, på høyde med Pjoltergeist, lød konklusjonen etter å ha betalt 2700 kroner for en helaften som ble avrundet med yuzusake-slush.

- Låsen på døra til toalettet deres er riktignok upå­li­telig og bør skiftes, rødmet Fredag, men var absolutt villig til å overse denne ene detaljen for en ellers knall total­opplevelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer