Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Satser på kjøtt og røyk:

Anmelderne ikke overbevist, men: - Jeg kunne gjerne dratt tilbake bare for desserten

Robinson og Fredag har besøkt Smokestack.

SMOKESTACK: Anmelderne ble overrasket over hvor gode dessertene var, men hadde håpet på bedre kjøttretter. Foto: Christian Roth Christensen
SMOKESTACK: Anmelderne ble overrasket over hvor gode dessertene var, men hadde håpet på bedre kjøttretter. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både Robinson og Fredag nærmet seg grensen for å bli ubehagelig mette. Likevel så de ned i hvert sitt lille dessertglass og konstaterte grådig at det var litt igjen.

image: Anmelderne ikke overbevist, men: - Jeg kunne gjerne dratt tilbake bare for desserten
VIKA: Smokestack ligger i betonglandskapet i Vika.
VIKA: Smokestack ligger i betonglandskapet i Vika. Vis mer

- Jeg orker ikke mer, men klarer ikke slutte, sa Robinson og brukte skjeen til å skrape opp den siste resten av limepaien.

Foruten limekremen besto paien av et lag med crumbles og et lokk av varm marshmallow, med en nydelig, forsiktig brent overflate. Søtt, men ikke for søtt, med en frisk og syrlig smak av lime, og en herlig blanding av kremete og sprø tekstur.

Fredag, som på forhånd hadde erklært at «jeg er egentlig ikke noe dessertmenneske», var minst like begeistret for sin eple- og valnøttpai med vaniljeis:

- Jeg kunne gjerne dratt tilbake bare for desserten.

Smokestack ligger midt i det Pushwagnerske betonglandskapet i Vika, og er det nye kulturhuset og konsertstedet Røverstadens gastronomiske alibi.

Størstedelen av hovedrettene på menyen er hentet rett ut av de amerikanske sørstatene, med selvsagte innslag som ribs, pulled pork og burger, og tilbehør som coleslaw, pickles og mac & cheese.

MENY: Du kan bestille en smaksmeny til 500 kroner eller velge deg ut noen retter à la carte.
MENY: Du kan bestille en smaksmeny til 500 kroner eller velge deg ut noen retter à la carte. Vis mer

Det finnes også vegetariske alternativer, men det er ingen tvil om at kjøkkenets hjerte banker for røkt og langtidsgrillet kjøtt. Selve røykingen ordner de selv i en smoker på bakrommet.

Robinson og Fredag vurderte smaksmenyen til 500 kroner per person, men endte med å bestille à la carte.

Fredags forrett, carpaccio av rotfrukt, var en fargerik, variert og vellykket rett. Løvtynne skiver av syltet gulbete, rødbete, gulrot og reddik, med friske spinatblader, brokkoli og sprø jordskokkchips.

MENY: Du kan bestille en smaksmeny til 500 kroner eller velge deg ut noen retter à la carte.
MENY: Du kan bestille en smaksmeny til 500 kroner eller velge deg ut noen retter à la carte. Vis mer

- Denne retten ligger mye nærmere nynordisk minimalisme enn amerikansk BBQ, men med tanke på hovedrettene gjør det ingenting med en frisk og lett start, sa Fredag.

Robinsons paté av røkt makrell ble servert med syltet løk og sprø toast stekt i smør. Enkelt og godt, med rene smaker som gikk fint sammen.

Drikkemenyen har et lite antall viner, og ti cocktails med en klar dragning mot bourbon, rom, mezcal og tequila. Robinson og Fredag forsøkte en Smokey Margarita og en Mint Julep med bourbon som verken imponerte eller skuffet.

Ølutvalget er derimot bredt, og servitøren anbefalte en fruktig blond ale fra trondheimsbryggeriet Austmann til maten.

TI COCKTAILS: Smokestack byr på mange gode drinker, mye øl, men bare noen få viner.
TI COCKTAILS: Smokestack byr på mange gode drinker, mye øl, men bare noen få viner. Vis mer

- Greit nok at de ikke forsøker å jåle det til, men dette ser fullstendig uinspirert ut, sa Robinson da hovedretten pulled pork kom på bordet.

Kjøttet var klasjet i en diger haug midt på tallerkenen, tilsynelatende uten at noen hadde ofret presentasjonen en tanke. Tilbehøret, en akkurat passe søt og syrlig bbq-saus og coleslaw med vinaigrette, kom i små skåler ved siden av.

Heldigvis var nakkekjøttet saftig og mørt, med god røyksmak. Men porsjonen var så stor at man skulle være usedvanlig glad i pulled pork for ikke å ønske litt mer variasjon. De franske stekte potetene som kom ved siden av var det ingenting å si på, men den tilhørende aiolien kunne med fordel ha smakt ferskere.

Også Fredag savnet mer variasjon i hovedretten. Servitøren hadde advart om at de hjemmelagde, grovkvernede pølsene av storfe og svin var «veldig sterke», noe de på ingen måte var.

- Det er gode pølser, men når de serverer tre store biter på til sammen 250 gram, skulle jeg ønske det var flere typer. Jeg går litt lei, sa Fredag.

Sideretten, et lite glass med pickles av løk, agurk og blomkål, holdt ikke samme nivå som forretten.

- Det blir litt fargeløst, og alt smaker likt, sa Fredag.

Til å ligge midt i Oslo sentrum var lokalet overraskende glissent. Den store, nesten folketomme foajeen vegg i vegg bidro heller ikke til å skape noen følelse av Røverstaden som et levende, pulserende kulturhus.

- Det er kanskje annerledes når det er arrangementer og konserter her, men nå føles det litt ensomt, sa Fredag.

- Og jeg håper de pleier å ha flere gjester enn dette. Hvis ikke, kommer det til å bli vanskelig å få det til å gå rundt. Og det ville være synd. For selv om det finnes flere minst like gode BBQ-steder i Oslo, er det sjelden å se en som lager desserter til terningkast seks.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!