Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Restaurantanmeldelse

Anmelderne om restauranten hvor du kan spise for 75 kroner retten: - Jeg vil ha alt

Oppgang på Nikkei-indeksen Japan + Peru = nam!

IMPONERER: Restaurant Lulu i Youngsgate imponerer med frisk og oppfinnsom asiatisk mat. Foto: Tomm W. Christiansen
IMPONERER: Restaurant Lulu i Youngsgate imponerer med frisk og oppfinnsom asiatisk mat. Foto: Tomm W. Christiansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
EVIG YOUNG: Lokalene i Youngs gate 7 som har tidligere vært tukthus og huset byens pønkere er nå inntatt av flinke kokker.
EVIG YOUNG: Lokalene i Youngs gate 7 som har tidligere vært tukthus og huset byens pønkere er nå inntatt av flinke kokker. Vis mer

(Dagbladet:) Omakase her og omakase der. Det fins snart ikke den gatestubb i Oslo som ikke har en japansk restaurant basert på «kokken bestemmer»-konseptet, hvisket Fredag.

- Japansk-peruansk er det vel snakk om i dette tilfellet, ispedd innslag fra Hawaii, Korea, Kina, India og Indonesia. Altså Nikkei, som betyr «født utenfor Japan», rettet Robinson som ikke var redd for å framstå som en besserwisser.

image: Anmelderne om restauranten hvor du kan spise for 75 kroner retten: - Jeg vil ha alt

- Omakase kan for øvrig også oversettes med «opp til deg» eller «stol på kokken».

Å stole på kokken var akkurat det de skulle der de satt vaglende på hver sin høye krakk langs en bardisk, omgitt av palmer, marmor, sjøgrønne vegger og elegante lysarmaturer i det som en gang var et reir for pønkere, og før det igjen et tukthus, ved Youngstorget.

På Lulu er konseptet enkelt: Rettene kommer på rekke og rad, til 75 kroner per stykk, så spiser man til magen eller lommeboka sier stopp - eller blir med hele løpet og elleve ulike smaksopplevelser igjennom.

- Jeg vil ha alt, erklærte Robinson glupsk.

ALKYMIST: Bartenderen er ikke noe dårligere enn kokkene og omtales som en alkymist.
ALKYMIST: Bartenderen er ikke noe dårligere enn kokkene og omtales som en alkymist. Vis mer

Lulus alkymist av en bartender hadde allerede vartet opp med en Umeshu cocktail; plommevin, mynte, grapefruktzest og et slags salt krydder mellom isbitene, som var uventet og fortreffelig. Et forvarsel om rekka av nye smaker og kombinasjoner som skulle komme. For snart var omakasen i gang, i regi av den filippinske kjøkkensjefen Marco Mogueis, med fartstid fra kjøkken som Kamai og Alex sushi.

- Er det sashimi? Nei, tiradito heter det vel. Tynne skiver av dorado, eller gullmakrell som det kalles på norsk, på sukkererter med lotuschips og pasjonsfruktsaus smaker akkurat så himmelsk friskt og annerledes enn en standard sushimeny som det høres ut, erklærte Fredag.

NYTT OG SPENNENDE: Det skal jammen noe til for å overraske anmelderne, men smakene på Lulu gjør nettopp det.
NYTT OG SPENNENDE: Det skal jammen noe til for å overraske anmelderne, men smakene på Lulu gjør nettopp det. Vis mer

- Samme med stykker av yellowtail overstrødd med fritert jordskokk, med jalapenosaus og mangobiter, istemte Robinson.

- Og hvorfor har ingen forsøkt å lage nigirisushi av røkt kolje før, egentlig? Med fritert gresskar, liggende på marinert, brunlig ris. Mmm. Søtt og samtidig salt, røkt og rikt, analyserte Fredag.

Nå sto høydepunktene i kø: En tartar av blue fin tuna sparket fra seg i sterk fermentert chilisaus, med sylta sølvløk, wasabisaus og crunchy strø av indisk papadam. Tunfisken hadde riktignok en moralsk bismak, utryddingstruet som den er. Men milde Moses, der kom den også i oppskåret versjon, dryppet med ponzusaus, havsalt og black garlic. Aldeles forførerisk nydelig, var det.

Robinson svelget unna den dårlige samvittigheten med japansk surøl, og erklærte i neste åndedrag at tempurafritert kaffirlimeblad med stykker av ørret stekt med flammekaster og ananassalsa var minst like vellykket. Også røkt ål med limezest, brødsmuler og marinert ris gikk ned på høykant.

- For ikke å glemme østersen med spicy thaisaus. Hvordan får de det til? Så mange og tydelige smaker i ulike lag, først av lime og grønn curry, før østersen får skinne igjennom med all sin salte aroma av sjø, sukket Fredag.

En fritert softshellkrabbe i sataysaus balansert med mild råkost av eple og fennikel kom også til å bli smattet lenge på i minnet.

- Så, er det en lur idé å legge kvelden i Lulu-kokkens hender? spurte Robinson da omakasen var fullendt og de sto mette og blakke ute i Oslo-kvelden igjen.

- Definitivt. Tvers igjennom måltidet, mente Fredag

Siden de aldri sa stopp, og heller sa ja takk til et raust utvalg japansk øl, endte regninga på nesten 3000 kroner med tips. Ikke direkte billig, altså. Men berikende langt inn i sjela.

Robinson avsa høytidelig dommen:

- Siden servicen og stemninga også var finfin, tar vi sats og deler ut seks skinnende stjerner.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!