Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Sterkt, men godt:

Anmelderne på «nesten-indisk»: - Noen elementer gjør det annerledes

Høyt nivå på kjøkkenet fra fjellandet Nepal.

INDISK FETTER: Restaurant Kathmandu i Bygdøy Allé er ikke indisk, men nepalesisk. Vaskeekte, nepalesisk sies det.
INDISK FETTER: Restaurant Kathmandu i Bygdøy Allé er ikke indisk, men nepalesisk. Vaskeekte, nepalesisk sies det. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hva er dette?

image: Anmelderne på «nesten-indisk»: - Noen elementer gjør det annerledes

Servitøren hadde nettopp plassert en venterett på bordet: En liten kurv med noe som så til forveksling ut som popkorn. Og som viste seg å være nettopp det. Fredag så forvirret på Robinson, som trakk på skuldrene. Etter litt googling kunne Robinson fortelle at, jo da, poppet mais er en svært populær snack i Nepal, det heter da «khaja», som er oversatt med «eat and run», altså hurtigmat i ordets rette betydning.

- Vel, sa Fredag. - Autentisk eller ei, jeg håper resten av måltidet blir mer spennende enn dette.

VARIERT: Det nepalesiske kjøkken har litt av hvert å by på.
VARIERT: Det nepalesiske kjøkken har litt av hvert å by på. Vis mer

Det ble det virkelig. Heldigvis.

Kathmandu ligger i Bygdøy allé, men etter sigende skal den familiedrevne restauranten servere vaskeekte nepalsk mat. Det nepalske kjøkken er litt feilaktig blitt kalt nabolandet Indias «snille fetter», i betydningen at det ikke brukes fullt så mye chili der. Det betyr ikke at nepalsk mat mangler sting og futt. Tvert imot. Som servitøren forklarte: «Det man vanligvis får som «sterk» på indiske restauranter ville kvalifisere som ‘medium’ her hos oss.» Greit å vite.

Dumplings, kinesisk ravioli, pot stickers, gyoza – og her momo. Populær rett, mange navn. Og de fylte hvetedeigputene, som serveres både dampet og stekt, falt absolutt i smak. Robinson og Fredag valgte en kombinasjonsrett for å få smake på både vegetar, kylling og lam. Alt ble mottatt med glede og rosende ord, men den dampede varianten med lam høstet ekstra applaus. Godsakene ble servert med to dippsauser, den ene av dem beviste at servitøren hadde sine ord i behold med hensyn til styrkegrad.

ETTER POPCORN: Etter popcornet ble det langt bedre.
ETTER POPCORN: Etter popcornet ble det langt bedre. Vis mer

- Sterkt, men godt, sa Fredag og hevet glasset.

Når det kom til drikke valgte både Robinson og Fredag å holde seg til øl. Litt skuffende at nepalsk øl ikke sto på menyen, men thailandske Singha smaker heller ikke verst.

For å få så bredt inntrykk av det nepalske kjøkken som mulig, ble det bestilt en porsjon Chicken Chilly og en «Thali»-kombinasjon. Mens førstnevnte ledet tankene mot sursøt szechuan, ble slektskapet til nabolandet i sør kraftig understreket av den andre retten. Den besto av en kombinasjon av flere småretter som mange vil kjenne igjen fra indiske menyer. Blomkål og potet med gurkemeie, lam i en relativt kraftig krydret karrisaus, syltet reddik, forvellet spinat, linseretten «dal», pappadam-brød og basmatiris. Og en spenstig, men ikke veldig sterk, tomatbasert saus.

HYGGELIG BEKJENTSKAP: Helt ok, men ikke noe å rope hurra for, er anmeldernes dom.
HYGGELIG BEKJENTSKAP: Helt ok, men ikke noe å rope hurra for, er anmeldernes dom. Vis mer

Begge dessertene, iskrem med ananas og gulabjamun (fritert, søtt bakverk med yoghurt), fikk godkjent, og det var tid for oppsummering.

- Alt i alt et hyggelig bekjentskap. Variert og god mat. Og et fint supplement til de mange andre asiatiske restaurantene i hovedstaden. Nepal ligger mellom India og Kina, og matgrenser er flytende. Så det er kanskje ikke så rart at slektskapet til begge nabolandene er tydelig, sa Fredag.

- Samtidig er det noen elementer som likevel gjør det annerledes, sa Robinson.

Fredag nikket og la til:

- Absolutt. Utover popkorn som venterett.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!