FAVORITT: - Jeg blir aldri lei capresesalat med tomat og bøffelmozzarella, forteller Hver gang vi spiser-blogger Ann Christin Coucheron-Lygre. Foto fra bloggen.
FAVORITT: - Jeg blir aldri lei capresesalat med tomat og bøffelmozzarella, forteller Hver gang vi spiser-blogger Ann Christin Coucheron-Lygre. Foto fra bloggen.Vis mer

Laktose- og glutenfri matblogg

Ann Christin tåler verken gluten, laktose eller fisk: Hvordan hun taklet det er tusenvis av nordmenn glade for idag

- Nå tenker jeg muligheter og ikke begrensninger, sier bloggeren bak «Hver gang vi spiser».

(Dagbladet): - I dag er jeg blitt så vant til å tenke litt annerledes når jeg lager mat, at jeg ikke reagerer på det lenger. Matgleden er endelig tilbake, og jeg kan igjen leke meg med smaker og nye oppskrifter, sier Ann Christin Coucheron-Lygre (41), som ikke tåler verken gluten, laktose eller fisk særlig godt.

På jakt etter middagstips? Her er de ti mest populære rettene til Ina fra bloggen Mat på bordet.

UTFORDRINGER: - Jeg vil ha god mat, og det kan man fint få til selv med utfordringer i matveien, sier bloggeren bak Hver gang vi spiser, Ann Christin Coucheron Lygre. Foto fra bloggen.
UTFORDRINGER: - Jeg vil ha god mat, og det kan man fint få til selv med utfordringer i matveien, sier bloggeren bak Hver gang vi spiser, Ann Christin Coucheron Lygre. Foto fra bloggen. Vis mer

Hun forteller åpenhjertig om magesykdommen ulcerøs kolitt, som hun har levd med i mange år. Lenge holdt hun den i sjakk gjennom et bevisst kosthold, men da sykdommen plutselig blomstret opp for alvor, ble livet utfordrende for tobarnsmoren, som er bosatt i Bergen.

Sulten på inspirasjon? Her er matbloggernes egne instafavoritter.

Ann Christin fra bloggen Hver gang vi spiser - Til bords hos en helt vanlig småbarnsfamilie, ble langtidssykemeldt, og holdt seg stort sett innendørs. Den urolige og vonde magen sørget for at den sosiale radiusen ble lik null, forteller hun.

- Jeg sluttet å gå tur med familien min, fordi fysisk aktivitet gjorde vondt verre. Dette var en utrolig frustrerende periode som tappet meg for mye pågangsmot og energi.

Det har ikke alltid vært like lett å snakke om sykdommen:

- Kroniske mage- og tarmsykdommer er ikke noe mange snakker om. Temaet er forbundet med mye skam, og er, som mange andre kroniske sykdommer, en ensom reise, sier Ann Christin.

FAMILIEMAT: Maten på bloggen er enkel og ukomplisert, og alltid fotografert i forbindelse med familiens måltider. Foto fra bloggen.
FAMILIEMAT: Maten på bloggen er enkel og ukomplisert, og alltid fotografert i forbindelse med familiens måltider. Foto fra bloggen. Vis mer

Matgleden fikk seg en knekk

Etter å ha gått på den ene medisinkuren etter den andre gjennom to år med motgang og sykdom, måtte hun ta grep og prøve noe nytt.

- Jeg hadde allerede levd laktosefritt i mange år, men besluttet meg i fjor sommer for også å kutte ut gluten, i håp om at dette skulle hjelpe på mageproblemene. Siden jeg allerede var intolerant mot fisk, mais og linfrø, var ikke dette en avgjørelse jeg tok med lett hjerte. Å skulle lage mat og samtidig måtte ta så mange hensyn, var en stor utfordring. Matgleden fikk seg en solid knekk, innrømmer hun.

Det ble en strevsom og frustrerende periode. Ann Christin, som vanligvis elsket å lage mat, og stadig var i gang med nye eksperimenter i kjøkkenet, måtte lære seg matlaging og baking på en helt ny måte.

KREATIV: - Man blir kreativ av å ha utfordringer i matveien, sier Ann Christin.
KREATIV: - Man blir kreativ av å ha utfordringer i matveien, sier Ann Christin. Vis mer

- Men i dag er jeg glad for at jeg tok dette valget. Å kutte gluten fra kosten har hatt stor effekt for helsen min, og virket bedre enn noen medisin. Nå er jeg fullt og helt tilbake i en normal hverdag igjen.

Blogget for å fylle dagene

Å spise laktosefritt synes hun er en enklere sak. Utvalget i butikkene har blitt bedre, og Ann Christin finner både melk, fløte, rømme og kesam i laktosefrie varianter.

- For en osteelsker som meg er det det også greit å vite at de fleste oster er naturlig lave på laktose og kan spises uten problemer.

SNAKKIS: Flettebrødet som tok helt av for to år siden er fremdeles bloggens mest populære rett. Foto fra bloggen.
SNAKKIS: Flettebrødet som tok helt av for to år siden er fremdeles bloggens mest populære rett. Foto fra bloggen. Vis mer

Bloggen så dagens lys i 2015, da hun ble syk og trengte noe hyggelig å fylle dagene med. Matlaging var lystbetont, og familie og venner hadde lenge blitt bombardert med matbilder fra hennes kant.

- Noen foreslo blogg, og jeg tenkte: Jaja, jeg kan vel alltids samle oppskriftene et sted både for min egen og sønnene mine sin del, kommenterer Ann Christin.

Det viste seg å være en god idé, for i dag er bloggen blitt det hun kalIer for sin hobby, sin avkobling og sitt tredje barn. Hun trodde aldri at hun ville nå fram til særlig mange lesere, men skjebnen ville det annerledes:

- En dag la jeg ut en oppskrift på et flettebrød fylt med cottage cheese, pesto og spekeskinke fra Stranda på blogg og sosiale medier. Skinkeprodusenten så bildet, delte det - og vips, så hadde oppskriften blitt besøkt nesten 20 000 ganger og delt over 1000 ganger. Jeg trodde jeg skulle besvime, sukker Ann Christin, som opplyser at flettebrødet fremdeles er den aller mest populære oppskriften på bloggen.

Hver gang vi spiser treffer med sitt enkle og ukompliserte innhold, tror Ann Christin.

- Her er ingen revolusjonerende nye oppfinnelser på matfronten, men helt vanlig hverdagsmat - og litt til fest. Gjerne med en liten vri. Tilbakemeldingene jeg får går på at folk liker oppskrifter som ikke tar så lang tid, og som kan lages uten at de må ut å kjøpe masse spesielle ingredienser, forteller bloggeren.

Hun gjør oppmerksom på at bloggen ikke er 100 prosent glutenfri, siden en del av oppskriftene så dagens lys før hun selv la om til glutenfritt kosthold.