Dagligvarebransjen:

Åpner butikk: - 1800 søkere!

Enorm pågang til ny Coop-butikk. Og Kiwi har hatt 90 000 søker til stillinger i 2020.

MANGE OM BEINET: Coop merker godt at mange er på jobbjakt om dagen. Dagligvarebransjen har ekspandert stort under pandemien. Foto: Coop
MANGE OM BEINET: Coop merker godt at mange er på jobbjakt om dagen. Dagligvarebransjen har ekspandert stort under pandemien. Foto: Coop Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette har var over all forventning!

Det sier Jennie Andersson. Hun er butikksjef for den nyeste Coop Mega-butikken som skal ligge på Carl Berner i Oslo.

- Vi er kanskje litt «heldige» som søker etter folk i en periode det er så mange permitterte, sier Andersson som merker at søkermassen er veldig annerledes enn i normale år.

LESER ALLE: Butikksjef Jennie Andersson sier hun lese aboslutt alle søknader som strømmer inn.
LESER ALLE: Butikksjef Jennie Andersson sier hun lese aboslutt alle søknader som strømmer inn. Vis mer

- Vi ser så mange søkere fra restaurantbransje, reiseliv og luftfart her. At vi også ser søkere fra andre kjeder, er ekstra gledelig.

- Med så mange søkere må man ha litt flaks for å få jobb?

- Ja, men jeg leser faktisk alle CV-er, bedyrer Andersson og legger til:

- Man må bruke litt magefølelse her, rett og slett.

Kiwi: - Et annerledes år

Coop er ikke alene om å oppleve pågang. Hittil i år har over 90.000 personer søkt jobb i Kiwi, forteller Kristin Aakvaag Arvin, kommunikasjonsdirektør i Kiwi.

- Vi har 1700 flere medarbeidere enn på samme tid i fjor, sier hun og forteller om et annerledes år:

VOLDSOM PÅGANG: Kristine Arvin Aakvaag i Kiwi forteller også om mange søknader til butikkjobbene. Foto: Kiwi
VOLDSOM PÅGANG: Kristine Arvin Aakvaag i Kiwi forteller også om mange søknader til butikkjobbene. Foto: Kiwi Vis mer

- Rekorden var på Kiwi Bislett i høst, der søkte 1251 personer en deltidsstilling. 47.000 av søknadene i år er til butikker i hovedstaden. På Kiwi Lilleby i Trondheim mottok butikken 1119 til én stilling, sier Aakvaag og setter det hele i perspektiv:

- For 15–20 år siden var situasjonen en helt annen. Den gang var det en stor utfordring å få tak i nok folk, og Kiwi måtte delta på arbeidsmesser i Sverige for å rekruttere nye medarbeidere. Selv om vi er veldig glade for at så mange ønsker å jobbe hos oss, er det leit å tenke på alle dem som ønsker å bidra, men ikke får mulighet.

- Det er så mange bra og flinke folk der ute, og vi skulle selvsagt gjerne ha hatt muligheten til å ansette enda flere av dem, sier Aakvaag.

En med flaks

En som har hatt litt flaks er Robin Akselsen. Han har fått stillingen som assisterende ferskvaresjef. At han skulle ende her var på ingen måte på radaren for noen måneder tilbake.

- Jeg jobba som flyvert på SAS sine langruter, altså på flyginger til USA og Asia, forteller Akselsen.

- Men da pandemien slo til i mars, ble det brått slutt. Flyene ble satt på bakken og det tok ikke lang før jeg ble permittert. I likhet med 5000 andre i Skandinavia.

- Hvordan var det?

- Det var tøft. Jeg fyller snart 40 år og jeg hadde på mange måter funnet min plass i arbeidslivet. Jobben er som kjent grunnmuren i livet. Men så raser den ut og man må stake ut en ny kurs.

Akselsen forteller at han og alle andre i luftfarten begynte å få trua tilbake på sommeren, men bare for igjen å bli skuffa.

IKKE BARE FLAKS: Robin Akselsen har tidligere jobbet i luftfarten og er nå svært lettet over å være tilbake i fast jobb. Foto: Privat
IKKE BARE FLAKS: Robin Akselsen har tidligere jobbet i luftfarten og er nå svært lettet over å være tilbake i fast jobb. Foto: Privat Vis mer

- Hvordan grep du an situasjonen?

- Jeg søkte alt jeg kom over. Det kom drøssevis med avslag, men ofte hørte man ingenting. Det gikk så langt at jeg ble glad for avslagene - det var i alle fall en respons!

- En ting er å finne en inntekt. Men det handler om mer enn det. Man må finne noe man liker også - det er ikke like lett, forteller Akselsen.

- Til slutt fikk jeg et vikariat på Coop Bislet. Jeg har jobbet som ferskvaresjef før. Da jobben på Carl Berner dukka opp nølte jeg ikke med å søke, forteller en lettet, nyansatt Akselsen til Dagbladet.

Coop satser frisk

- Vi har ikke fått tatt ut det potensialet som ligger i supermarked, sier kjededirektør Daniel Kyrre Pedersen i Coop.

- Vi har derfor offensive planer som bare i Oslo vil øke omsetningen med en milliard kroner de neste åra. Åpningen av butikken på Carl Berner føyer seg inn i rekken av flere nyåpninger i år - blant annet på Røa, Skøyen og også på Bryne.

- Dagligvarebransjen har tjent store penger under pandemien - er det derfor dere utvider nå?

- Nei, etableringene og oppgraderingene er resultatet av lange, mangeårige prosesser. Når vi har analysert markedet har vi sett at det er rom for etablering av enda flere butikker. Det er vi i ferd med å utnytte.

PÅ LAG MED MENY: Kjededirektør Daniel Kyrre Pedersen sier Coop og Meny er forent i oppdraget med å tilby et bredt utvalg. Foto: Coop
PÅ LAG MED MENY: Kjededirektør Daniel Kyrre Pedersen sier Coop og Meny er forent i oppdraget med å tilby et bredt utvalg. Foto: Coop Vis mer

- Det er klart at når restaurantene har hatt begrenset tilbud og grensene har vært stengt, så har omsetningen økt i våre butikker. Folk har vært flinke til å lage seg god mat og kose seg hjemme. Går det bra med Coop, blir det bare mer penger i utbytte til våre medeiere som er kundene.

- Ser dere på Meny som hovedkonkurrenten til disse butikkene?

- Vi har mer overlappende handel mot lavpriskjedene. Man skulle kanskje ikke tro det, men her er Meny og vi på samme lag når det gjelder å inspirere kundene våre gjennom godt utvalg, unike råvarer og ansatte med høy matkompetanse, noe lavpriskjedene aldri vil kunne gi kundene.

- Hvordan da?

- Med disse butikkene ønsker vi å berike Mat-Norge med bærekraftig og sunn mat, lokalmat, spesialiteter og så videre. Det kan enklere gjøres gjennom større butikker der vi byr på mangfold i hyllene. Og det er her vi skiller oss fra lavpriskjedene.

Butikken på Carl Berner skiller seg ut ved at det er under 20 parkeringsplasser. I lokalene var det tidligere en Meny-butikk, men etter brannen for ei tid tilbake, gjenoppstår nå lokalene i Coop-drakt.

- Vi er veldig fornøyde med å sikre denne lokasjonen. Butikkens kunder kommer stort sett til fots og bruker kollektivtransport. På mange måter en moderne, urban butikk.

- Og 1800 søkere?

- Det er gledelig at så mange vil jobbe hos Coop Mega. Vi kjenner selvsagt til det dystre bakteppet med covid-19 og at mange har mistet jobben, men vi både tror og håper at flere har fått øynene opp for karrieremulighetene i bransjen. Mulighetene er nemlig formidable.

Butikksjef Andersson i Coop ser nå fram til å velge ut flere som skal jobbe i ferskvaren.

- Det er så mange gode søkere! Særlig er det mange fra restaurantbransjen som er svært kompetente.

Butikken åpner i februar neste år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer