Åpner Norges første nettbutikk for overskuddsmat

Holdbart.no med nettbutikk og ny butikk i Fredrikstad. Selger overskuddsmat for 35 millioner kroner i år .

MILLIONBUTIKK: De to grunderne Trond J. Laeng (t.v) og Thor Johansen (t.h)  kjøper opp mat som ellers ville blitt kastet og selger den med opptil 90 prosent rabatt. Maten har kort holdbarhet,  har fått feil form i produksjonen eller har feil på emballasjen. Etter ni måneders drift i Vestby er de to grunderne klare for nettbutikk og filial i Frerdrikstad. Ytterligere en butikk planlegges i Oslo-området. Foto: TINE FALTIN
MILLIONBUTIKK: De to grunderne Trond J. Laeng (t.v) og Thor Johansen (t.h)  kjøper opp mat som ellers ville blitt kastet og selger den med opptil 90 prosent rabatt. Maten har kort holdbarhet,  har fått feil form i produksjonen eller har feil på emballasjen. Etter ni måneders drift i Vestby er de to grunderne klare for nettbutikk og filial i Frerdrikstad. Ytterligere en butikk planlegges i Oslo-området. Foto: TINE FALTIN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Knekkebrød for en femmer, karbonadepakker til 16 kroner og svensk ost til 20 kroner kiloen. Overskuddsmatbutikken Holdbart.no ser ut til å ha kommet for å bli.

Opp mot 5000 kunder har ukentlig besøkt varehuset i Vestbysenteret i sommer.

STAMKUNDER: Helena Andersen (31) og Dag Gundersen (37) har vært ofte i Vestby siden Holdbart åpnet butikk der. Dagbladet traff dem i vinter på handletur fra Son. Foto: TINE FALTIN
STAMKUNDER: Helena Andersen (31) og Dag Gundersen (37) har vært ofte i Vestby siden Holdbart åpnet butikk der. Dagbladet traff dem i vinter på handletur fra Son. Foto: TINE FALTIN Vis mer

Holdbart.no startet i november i fjor og selger utelukkende mat som ellers ville blitt kastet. Nå utvides virksomheten med en ny butikk og nettbutikk. Maten selges med 30-90 prosent rabatt.

Får konkurranse

Holdbart.no har hittil vært alene om å selge overskuddmat i Norge. Butikken møter nå konkurranse.

Dagbladet skrev i forrige uke om svenske Matsmart som denne uka lanserer egne nettsider for det norske markedet og snart har en ordning klar for å levere svensk overskuddsmat på døra di i Norge.

Den svenske nettbutikken har like store rabatter som Holdbart. no, på svenske priser. Mange nordmenn har allerede oppdaget muligheten for å bestille mat på nett og hente på nærmeste postkontor over grensa i Sverige.

Matsmart tredobler omsetningen i år og vil ifølge selskapets administrerende direktør selge overskuddsmat for 75-80 millioner svenske kroner før nyttår.

Gründer Trond J. Laeng i Holdbart.no ser ikke Matsmart som noen stor trussel.

- Vi vil fortsette å selge norsk overskuddsmat. At vi får konkurrenter er helt ok, sier han i en kommentar til Dagbladet.

SVENSK UTFORDRER: Karl Andersson i svenske Matsmart kommer i høst med en løsning hvor du kan bestille billig svensk overskuddsmat rett hjem til deg i Norge. Foto: MATSMART
SVENSK UTFORDRER: Karl Andersson i svenske Matsmart kommer i høst med en løsning hvor du kan bestille billig svensk overskuddsmat rett hjem til deg i Norge. Foto: MATSMART Vis mer

Norsk overskuddsmat rett hjem

Holdbart.no tester for øyeblikket sin nettløsning og regner med å kunne sende overskuddsmat fra norske leverandører hjem til deg - eller til nærmeste postkontor, om du foretrekker - i løpet av få uker.

- Vi hadde håpet å komme igang tidligere, men dette er nybrottsarbeid. Vi har prøvd og feilet, sier han.

Systemet er basert på kasser av en viss størrelse med et visst volum. Systemet vil automatisk veie varene for deg mens du handler og oppdatere med hvor mye plass og hvor mye vekt du har igjen pr eske.

Butikk på veien til Sverige

Samtidig forberedes ny butikk i Råbekken utenfor Fredrikstad. Det nye supermarkedet får 1200-1300 kvadratmeter salgsflate og åpner i oktober-november. Området er sterkt trafikkert og ligger i strategisk til på ruta til Sverige. Trond J. Laeng avviser at butikken er rettet mot harryhandlere.

- Vårt mål er å redusere den enorme mengden mat som ender som søppel. Vi ønsker å selge prima vare til billig pris og henvender oss først og fremst til folk i nærområdet.

- Men, sier han, mye i vår butikk er faktisk billigere enn i Sverige. En tur innom oss kan nok lønne seg.

Også restauranter går i bresjen for å selge mat som ellers ville blitt kastet. Har du forsøkt å bestille fra Too good to Go?

Tilfeldig utvalg

Holdbart tar inn det som tilbys fra leverandørene. Det kan være alt fra kjøttmat til is og hermetikk. De store kjedene kan ikke ta inn maten når det er mindre enn 100 dager igjen av holdbarhetstiden. Det kan Holdbart.

UNGE OG BEVISSTE: Stadig flere er villige til å kjøpe overskuddsmat.  På Blindern finner du en hel restaurant med bare overskuddsmat. Å kjøpe lunsj laget av overskuddsmat føles godt, sa Merete Karlsen (27) , t., og Anne Lise Gjøs (27) da Dagbladet møtte dem i fjor høst. Foto: TINE FALTIN
UNGE OG BEVISSTE: Stadig flere er villige til å kjøpe overskuddsmat.  På Blindern finner du en hel restaurant med bare overskuddsmat. Å kjøpe lunsj laget av overskuddsmat føles godt, sa Merete Karlsen (27) , t., og Anne Lise Gjøs (27) da Dagbladet møtte dem i fjor høst. Foto: TINE FALTIN Vis mer

Mange har reagert på at hyllene er fulle av snacks og godteri. Laeng sier at butikken nå har fått flere leverandører og litt mer variert utvalg.

- Samtidig ønsker vi å hjelpe leverandøren. Ingen ønsker at varene bare skal bli kastet, sier han.

Visste du at du kan kjøpe naboens restemat?

Ekstrem lavpris

I motsetning til svenske Matsmart, som mest selger tørrvarer, sauser og tilbehør, får du meieriprodukter og vanlig middagsmat hos Holdbart.

I vinter solgte butikken lutefisk for en krone kiloen. I sommer ble svensk Prästost omsatt for under 20 kroner kiloen.

- Vi satte ned prisen da osten gikk ut på dato i juli. Etter det solgte vi 9000 pakker. Nå er vi utsolgt, forteller Laeng.

Det hender han bestiller i overkant. Ennå har han ikke klart bli kvitt alle de 15000 posene Nonstop han kjøpte før jul i fjor.

BILLIG: Pølsepakkene med høyt kjøttinnhold til 13 kroner pr kilo fikk bein å gå på da Holdbart tok dem inn i vinter. Foto: TINE FALTIN
BILLIG: Pølsepakkene med høyt kjøttinnhold til 13 kroner pr kilo fikk bein å gå på da Holdbart tok dem inn i vinter. Foto: TINE FALTIN Vis mer

- Posene blir stadig billigere og nonstopen smaker ennå godt. De blir nok borte før jul, sier han.

Oslo neste

Årets mål er å omsette for 35 millioner kroner. Med to nye butikker og netthandel er målet 100 millioner i 2017.

Gründerne har funnet flere aktuelle lokaler i Oslo-området, men ikke landet noen leieavtale til nå.

- Vi håper vi snart kan åpne butikk for folk i hovedstaden, sier han.

Les også:

Den elleville restematen

Restaurantmat til 20 kroner

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer