Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Er kalkunbacon ekte bacon?

Årets kalkun: Full krangel om nytt bacon

- Det er kun bacon av svinekjøtt som kan kalles bacon.

IKKE VANLIG BACON: Mange ønsker å spise proteinrikt, magert og sunt og da er det smart å velge kalkunbacon! Foto: Nortura
IKKE VANLIG BACON: Mange ønsker å spise proteinrikt, magert og sunt og da er det smart å velge kalkunbacon! Foto: Nortura Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Er du glad i bacon, men synes det blir litt for fett, er kalkunbacon et magert alternativ. Enn så lenge.

Nå ønsker det regionale Mattilsynet i Mjøsdistriktet å forby navnet «kalkunbacon».

- Tilsynet mener det kun er bacon av svinekjøtt som kan kalles bacon.Vi er opptatt av at ikke forbrukeren skal bli forvirret og vi mener at bacon skal lages av svinekjøtt, sier seksjonssjef Siv Jorunn Nordlund i Mattilsynet i Mjøsområdet.

Det er altså ikke produktet de vil til livs, men navnet.

- Helsehensyn bør trumfe navnet, sier Åse Kringlebotn, kommunikasjonssjef i Nortura, som produserer Prior kalkunbacon, ett av tre kalkunbacon som er på markedet i dag.

Hva er et navn?

I Norge er det bare bacon fra svin som kan kalles bacon, og her er vi mye strengere enn andre land. Mange kjenner kalkunbacon både fra USA og England og det er også å få kjøpt i de fleste europeiske land inkludert våre naboer Sverige og Danmark.

Kalkunbaconet er magert og proteinrikt. Foto: Nortura
Kalkunbaconet er magert og proteinrikt. Foto: Nortura Vis mer

Hvert år tar Mattilsynet en nasjonal sjekk av norskproduserte varer for å sikre at produktene ikke er misvisende for forbruker.

I år var kalkunbacon ett av produktene som fikk varsellampene til å lyse.

En av kalkunbaconprodusentene, Nortura, er ikke enige i Mattilsynets ønske om å endre navnet, og har derfor anket saken til Mattilsynet sentralt.

Der er saken fortsatt til behandling, så de ønsket ikke å uttale seg før den er ferdig behandlet.

Prior får fortsette å levere produktet så lenge det ikke er kommet noe vedtak fra Mattilsynet sentralt.

Åse Kringlebotn
 
Kommunikasjonssjef
Mat-fag og ernæring, Nortura SA. Foto: Nortura
Åse Kringlebotn Kommunikasjonssjef Mat-fag og ernæring, Nortura SA. Foto: Nortura Vis mer

Suksess

Høsten 2016 lanserte Nortura kalkunbacon med 70 prosent mindre fett enn vanlig bacon fra svin. Dette er tenkt som et hverdagsprodukt og et sunt alternativ med mye proteiner og lite fett, men med den gode baconsmaken. Produktet er nøkkelhullsmerket.

Etter litt over et år på det norske markedet har kalkunbacon vært en stor suksess, ifølge kommunikasjonssjef i Nortura Åse Kringlebotn.

Får Mattilsynet som de vil, skal ikke produktet lenger hete kalkunbacon, men for eksempel røkte lårskiver av kalkun. Foto: Nortura
Får Mattilsynet som de vil, skal ikke produktet lenger hete kalkunbacon, men for eksempel røkte lårskiver av kalkun. Foto: Nortura Vis mer

- Tilbakemeldinger fra forbruker har vært positive og i et helseperspektiv er jo dette et fantastisk produkt.

Matbransjen har i samarbeid med helsemyndighetene, og med helseminister Høye i spissen, blitt enig om å lage flere helsefremmende produkter, gjennom avtalen «Intensjonsavtale om tilrettelegging for et sunnere kosthold mellom matbransjen og helsemyndighetene».

- Kalkunbacon kommer inn i denne kategorien, kan Kringlebotn fortelle. Sunnere produkter er et ønske fra markedet og før lansering av kalkunbacon fikk Nortura henvendelser fra forbrukere som etterlyste et slikt produkt i Norge. Kalkunbaconet tilfredsstiller kravene fra den muslimske og jødiske delen av befolkningen som ikke spiser svinekjøtt. Det er også to andre produsenter i Norge som selger kalkunbacon, Bjerke Spekemat og Delikatesse AS.

- Kalkunbaconet er tenkt som et hverdagsbacon som kan være et godt alternativ for den som trenger mye proteiner og lite fett. En stadig eldre befolkning som spiser lite trenger energitett mat med høyt proteininnhold, sier Kringlebotn. Hun mener helsehensyn burde trumfe navnet.

- Fuglefett er dessuten et litt mer «helsevennlig» fett enn svinefett.

Og Prior-baconet har foreløpig ikke tatt markedsandeler fra Gilde.

- Det virker som vi med kalkunbacon har truffet en ny målgruppe. Vi har nemlig ikke solgt mindre av ordinært bacon, men tiltrukket oss nye forbrukere i baconkategorien. Dermed bidrar vi til kategorivekst, noe handelen er opptatt av. Helsebevisste og forbrukere som av religiøse årsaker ikke spiser svin jubler over å ha fått et bacon som passer for dem.

​Røkte skiver av kalkunlår

Også kalkunprodusentene er glade for at bruken av kalkun utvides og nye produkter kommer til. Formann i Norsk Kalkunforum, Hanne Guåker, er glad for nye kalkunprodukter og vil svært gjerne beholde kalkunbacon som produktnavn.

Hanne Guåker er forman i Norsk Kalkunforum og ønsker kalkun skal få et større bruksområde. Foto: Privat
Hanne Guåker er forman i Norsk Kalkunforum og ønsker kalkun skal få et større bruksområde. Foto: Privat Vis mer

- Det er ikke det samme hvis produktet skal hete for eksempel «røkte skiver av kalkunlår», sier Gupåker til Dagbladet.

Alternativ til svin

Produktsjef i Nortura Proff, Ina Garmo, forteller at kalkunbaconet også har blitt tatt godt imot i deres marked.

«Helsebevisste og forbrukere som av religiøse årsaker ikke spiser svin jubler over å ha fått et bacon som passer for dem.» Åse Kringlebotn, Nortura

- Vi selger produktet til hoteller, storcash, kantiner og sykehus. Det er mange av våre kunder som ønsker og har behov for å tilby sunnere alternativer og alternativer til svin, så det ligger et stort potensial her, sier hun.

​Det kan virke som at mange har ventet på et kalkunbacon. Flere forbrukere har uoppfordret tatt kontakt med Nortura og kommet med hyggelige tilbakemeldinger, og svarene på målingen etter lanseringskampanjen viser at dette er et produkt mange har lyst til å prøve.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!