Årets kokk - Norge

Årets kokk - skal representere Norge

Årets kokk er Filip August Bendi (32), som derned skal representere Norge på Bocuse d'Or, verdens mest prestisjefylte kokkekonkurranse.

Årets kokk er Filip August Bendi (32), som derned skal representere Norge på Bocuse d'Or, verdens mest prestisjefylte kokkekonkurranse. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Årets kokk 2021 er Filip August Bendi (32) fra Sandnes.

Vinneren av Årets kokk er Norges kandidat til Bocuse d'Or 2022 og ikke minst Bocuse d'Or i Lyon i 2023, verdens mest prestisjefylte kokkekonkurranse.

Bendi, som ble medlem av kokkelandslaget i 2015, har bakgrunn fra Tango i Stavanger, samt en rekke anerkjente restauranter i København, Stockholm og New York. I dag er han kreativ utvikler for Thon Hotels.

Andreplass og sølvet gikk til Håkon Solbakk (29) fra Nærøysteine i Nord-Trøndelag, mens 23 år gamle Runa Ailin Kvendseth fra Ekeberg i Oslo kapret den siste plassen på pallen.

- Jeg har blitt imponert hele veien. Alle fem kandidatene kunne ha vunnet, sa Bocuse d'Or-legende Eyvind Hellstrøm fra scena like før vinneren ble avslørt.

ÅRETS KOKK: Her forbereder Filip August Bendi en av rettene som ga ham tittelen Årets kokk 2021.
ÅRETS KOKK: Her forbereder Filip August Bendi en av rettene som ga ham tittelen Årets kokk 2021. Vis mer

Årets unge kokk

Prisen for Årets kokk var den andre av Norges mest prestisjetunge kokkekpriser som ble delt ut på Vulkan Arena i Oslo tirsdag. I tillegg til Åres kokk ble også Årets unge kokk kåret.

Årets unge kokk er Andrea Svendsen fra Bula Neobistro i Trondheim. Hun var i duell med Siriyaporn Mymint Rithisirikrerg fra Thon Hotel Lofoten om den tunge tittelen.

Se fullstendig liste over alle deltakerne og teamene lenger ned i saken.

Prisutdelingen startet rundt klokka 21.00, etter at de ulike teamene hadde kokkelert i timevis tidligere på dagen. I tillegg til de to hovedprisene ble det også delt ut andre priser, deriblant Årets geografiske identitet og Bærekraftsprisen.

I tillegg ble årets commis kåret i begge klassene.

ÅRETS UNGE KOKK: Konferansier Arne Hjeltnes med kandidatene Andrea Svendsen fra Bula Neobistro i Trondheim og Siriyaporn Mymint Rithisirikrerg fra Thon Hotel Lofoten på Vulkan Arena tirsdag formiddag. Foto: Elisabeth Dalseg
ÅRETS UNGE KOKK: Konferansier Arne Hjeltnes med kandidatene Andrea Svendsen fra Bula Neobistro i Trondheim og Siriyaporn Mymint Rithisirikrerg fra Thon Hotel Lofoten på Vulkan Arena tirsdag formiddag. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Dommerne er Frida Ronge, Hanne Ruthgerson, Mikael Svensson, Nicolai Lundsgaard og Espen Ramnestedt.

Slik fungerer det

De to kokkene og teamet skulle servere en forrett med hønseegg, grønnkål og Norvegia-ost, mens hovedretten skulle bestå av rustikktomat, flekksteinbit og persillerot, purreløk eller blomkål.

I etterkant av dagens konkurranse forteller Andrea Svendsen Dagbladet at hun har jobbet med konkurransen siden april, først på fritida i kombinasjon med jobb, men de to siste månedene har all tid gått med til forberedelsene. Kollegaer, venner, familie og sponsorer har fått prøvesmake underveis.

- Det handler om matsvinn, men også verdifull tilbakemelding fra kollegaer og sponsorer, sier Renee Fagerhøi.

Fagerhøi er coach for Svendsen, og er også sjefen til laget til daglig på Bula Neobistro der Svendsen er kokk og commis Melina Wang Brekke er lærling.

Størrelsen teller

Det heter seg at man må knuse noen egg for å lage omelett. Og man må koke mange egg for å finne det perfekte egget til å lage Svendsens vegetariske variant av scotch eggs.

- Jeg har ikke tall på hvor mange ulike egg vi har kokt, ler Brekke.

TEAM SVENDSEN: Andrea Svendsen, Melina Wang Brekke og Renee Fagerhøi i etterkant av konkurransen tirsdag. Foto: Elisabeth Dalseg
TEAM SVENDSEN: Andrea Svendsen, Melina Wang Brekke og Renee Fagerhøi i etterkant av konkurransen tirsdag. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

De ville ha et egg som hadde fin og gul plomme og skulle være lett å skrelle, og det skulle vise seg at størrelsen teller.

- Alderen på høna har også noe å si, så vi prøvde små og store egg fra unge og gamle høner, sier Svendsen.

Det beste egget fant de lokalt, det kommer fra Galavollen, størrelse XS - fra gamle høner.

Vanskeligere å vinne i Norge enn i verden …

Årets kokk starter etter at Årets unge kokk er kåret, og konkurransen er knallhard.

- Det sies at det er vanskeligere å vinne årets kokk i Norge enn å vinne i finalen i Lyon, sier Eyvind Hellstrøm under livesendingen fra Vulkan Arena i dag.

De fem kokkene skulle servere hel piggvar med sjøkreps, ulie sankede varer fra havbunn og kyst, norske epler, sellerirot, sjalottløk og meierismør som obligatoriske råvarer i fatoppgaven.

TALLERKENOPPGAVEN: Kylling, slik Runa Kvendseth presenterer den i Årets Kokk. Foto: Tom Haga
TALLERKENOPPGAVEN: Kylling, slik Runa Kvendseth presenterer den i Årets Kokk. Foto: Tom Haga Vis mer

I tallerkenoppgaven skulle det være en trio av høstgrønnsaker, mangfold av sankede varer fra skog og mark og meierifløte, som skal kombineres med økologisk Hovelsrudkylling. Hovelsrudkylling er for øvrig den kyllingen som vant testen da Dagbladet testet hele kyllinger et par år tilbake.

Dette var deltakerne

Årets unge kokk:

Siriyaporn “Mymint” Rithisirikrerg, 22 år og kokk på Thon Hotel Lofoten. Mymint har med seg commis Robin Pettersen (Thon hotell Lofoten) og coach Alexander Fredriksen (Thon hotell Nordlys).

Andrea Svendsen, 24 år, og kokk på Bula Neobistro i Trondheim. Med seg på teamet har Andrea commis Melina Wang Brekke og coach Reneé Fagerhøi, begge fra Bula Bistro i Trondheim.

Årets kokk:

Kandidatene i Årets kokk 2021 er:

Team ALV

Årets kokk - skal representere Norge

Kandidat Aleksander Løkkeberg Vartdal er 26 år og fra Oslo, med bakgrunn fra Statholdergaarden og Happolati og jobber nå som soussjef på Centropa. Han har erfaring fra Det Norske Kokkelandslaget junior, og ble i 2019 historiens første vinner av Årets unge kokk.

Commis: Ingrid Gledittsch
Coach: Stian Gregersen

Team Bendi

Kandidat Filip August Bendi, er 32 år og fra Sandnes. Han har bakgrunn fra Tango i Stavanger, samt en rekke anerkjente restauranter i København, Stockholm og New York. I dag er han kreativ utvikler for Thon Hotels. Bendivar med i NM for lærlinger i 2007 og 2008, og har deltatt i Bocuse d’Or som commisen til Gunnar Hvarnes i 2010 og 2011. Han ble medlem av kokkelandslaget i 2015, deltok i NM i 2018, og var kandidat i Årets kokk i 2017 og 2019.

Commis: Martine Espeland
Coach: Øyvind Bøe Dalelv

Team Solbakk

Håkon Solbakk er 29 år gammel og kommer fra Nærøysteine i Nord-Trøndelag. Han har bakgrunn fra Nordøst og Riva Nidelva, og er i dag kjøkkensjef på Speilsalen i Trondheim. Solbakk har vært medlem av kokkelandslaget i seks år, og deltok i Årets kokk som commis for Adrian Løvold i 2013, og som coach for Øyvind Bøe Dalelv i 2019.

Commis: Eli Anne Sundset
Coach: Christopher W. Davidsen

Team MDK

Norsk Gastronomi.
Norsk Gastronomi. Vis mer

Marius Dragsten Kjelsrud, 27 år fra Stjørdal, er til daglig kjøkkensjef ved Spiseriet Stavanger konserthus. Han har bakgrunn fra Credo Restaurant, og Bagatelle, samt internasjonale restauranter som Madam Woo på New Zealand og på Studio, Søllerød Kro og Kong Hans Kælder i Danmark, som i år fikk to stjerner i Michelin-guiden. Han deltok på Årets kokk i 2019 hvor han vant bærekraftsprisen, og har vært med i tre NM i kokkekunst, med sølv som beste plassering.

Commis: Sara Aarsland
Coach: Jan-Erik Hauge

Team Runa

Norsk Gastronomi.
Norsk Gastronomi. Vis mer

Runa Ailin Kvendseth er 23 år gammel og kommer fra Ekeberg i Oslo. Hun har bakgrunn fra Statholdergaarden og Speilsalen i Trondheim, og jobber i dag på RE-NAA i Stavanger. Som konkurransekokk har hun vunnet NM for lærlinger to ganger, og sølv i NM i kokkekunst 2017. Hun var på Det Norske Kokkelandslaget junior da de tok bronse i VM 2018, og hun var også commisen til Håvard Werkland i Årets kokk 2019.

Commis: Petter Harbo Soma
Coach: Tony Martin

Dommerne Årets kokk: Gjestedommere: Esben Holmboe Bang, Ronni Mortensen og Serge Vieira. Bocusekokker: Bent Stiansen, Arne Brimi, Eyvind Hellstrøm, Ørjan Johannesen, Gunnar Hvarnes, Lars Erik Underthun, Geir Skeie og Christian André Pettersen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer