Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Sjåfør kjørte feil med 16 tonn lam i bilen:

Årets store ferietabbe kostet en million: - Håper vi blir reddet av Nugatti

For hver kilometer sjåføren kjørte feil i Oslo, kostet det kjøttselskapet hans 100 000 kroner.

LAMMEKJØTT: I forrige uke ble 16 tonn med lammekjøtt fra Australia beslaglagt av Mattilsynet - som følge av at sjåføren kjørte feil i Oslo.
LAMMEKJØTT: I forrige uke ble 16 tonn med lammekjøtt fra Australia beslaglagt av Mattilsynet - som følge av at sjåføren kjørte feil i Oslo. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er alltid mye å huske på når man skal ut i ferie: Har du vannet blomstene, avbestilt posten og videreført avisabonnementet til svigermor? Det går rundt for noen hver - men sjelden får det så store konsekvenser som hos kjøttselskapet Holst Foods. I forbindelse med at en av ansatte i juli skulle ha ferie, glemte vedkommende å gi beskjed til speditørfirmaet om at en last med 16 tonn lam fra Australia var ventet til Norge mandag 16. juli.

AVVIST: Mattilsynet har nå tatt arrest i partiet med 16 tonn lammekjøtt fra Australia.
AVVIST: Mattilsynet har nå tatt arrest i partiet med 16 tonn lammekjøtt fra Australia. Vis mer

I stedet for å bringe kjøttet til veterinær grensekontroll - slik regelverket er - kjørte sjåføren varene fra Oslo havn og direkte til Holst Foods fryselager på Furuset i Oslo.

Bedriften som har eksistert helt siden 1864, forsto umiddelbart at sjåføren hadde kjørt feil, og i stedet skulle kjøre 10 km unna - til tollklareringen.

- Vi ga umiddelbart beskjed til Mattilsynet om glippen som hadde skjedd, som følge av misforståelse mellom spedisjonsfirmaet og oss. Det er 100 prosent trist og skyldtes ferieavvikling, medgir Lasse Heide i Holst Foods.

GRUSOMME FUNN: Mattilsynet har intensivert kontrollen av slaktegris. Da de dro på varlsede kontroller gjorde de skrekkfunn. – Vi hadde varslet at vi skulle gjennomføre uanmeldte besøk, så det var overraskende at vi fant så mye dårlig ivaretatt gris, sier Mattilsynets Berget til Dagbladet. Video: Mattilsynet. Vis mer

Beslaglagt av Mattilsynet

Dagen etter at selskapet hadde varslet tilsynet om ferietabben, fulgte førsteinspektør Sofie Coucheron Støre opp Mattilsynets regelverk - og fattet «vedtak om avvisning av ulovlig innført vareparti».

I praksis betyr det at 16 tonn med lam er satt i arrest og nå står i frysecontainer på ISPS-terminalen ved Sjursøya, og er umulig å omsette både i EØS og EU. «Da helsesertifikat og CVED (veterinærsertifikat, red anm.) foreligger, anses opprinnelsesland som kjent», skriver inspektøren i rapporten. Derfor kan selskapet enten destruere alt kjøttet, videreselge det til annet 3. land utenfor Europa eller returnere det til Australia.

I verste fall kan blemma koste Holst Foods en million kroner, som verdien på varepartiet med lam er anslått til. Kjøttet var beregnet for offshoremarkedet, deriblant cruisebåter som ankommer Norge.

- Det er forferdelig trist dersom vi må destruere 100 prosent fint lammekjøtt, bare som følge av en misforståelse med spedisjonsfirmaet. Vi er en seriøs og stor kjøttimportør og håper at en anke kan føre fram. Reelt står det da mellom å destruere varepartiet, returnere det til Australia eller at vi får medhold i en anke.

Håper på Nugatti-hjelp

- Hvordan er sjansene for det?

- De er absolutt til stede, og som vi må vurdere nærmere sammen med våre rådgivere. I 2016 førte en importfeil hos Orkla at en halv million bokser med Nugatti fikk omsetningsforbud. Den gang hadde de tatt inn et parti med hasselnøttpasta fra Tyrkia, uten at forsendelsen hadde vært framstilt for offentlig grensekontroll. Vedtaket ble seinere omgjort. Vi håper at tilsvarende kan være mulig for oss, sier Heide.

KAKE I KOPP: Denne deilige nugatti-kaken kan du lage på bare tre minutter. Her får du se hvordan. Video: Per Ervland / Dagbladet Vis mer

Mattilsynet sier på generelt grunnlag følgende om denne type episoder:

- Det kan skje at importørene glemmer grensekontrollen, og dette er ikke første saken vi har i år. Årsaken til at vi har et så strengt regelverk, er at innenfor animalske varer – som for eksempel kjøtt - er skadepotensialet veldig stort, sier førsteinspektør Sofie Coucheron Støre i Mattilsynet. Grensekontrollen skal hindre at vi får alvorlig smitte inn i Norge som kan gjøre mennesker eller dyr syke.